icon

Úzkostlivá matka.

matyldik
28. črc 2020

Dobrý večer, nadpis se týká přímo mě..chci se spis trochu vypsat ze svých pocitu. Jsem od dětství velmi citlivá,litostiva,nekdy i dost naivní duše. Tím pádem mě všechno velmi trápí, i sebemenší prkotina,dokážu o všem přemýšlet a trápit se nad věcmi,které ani v podstatě nedokážu změnit. Doufala jsem,ze s dětmi se věci trochu změní,ze už nebudu řešit kraviny,ze budu dospela ženská s hlavním posláním,aby byla moje rodina spokojena a šťastná. Syn se narodil předčasně,u mě se projevily poporodni deprese trvaciji skoro rok,bylo to hrozne. Ale mohla jsem si za to sama,tak to vidím dnes,ze jsem opět řešila ptakoviny jako napr. Ze syn chce pořad kojit,co když přijdu o mléko,ze ještě neumí tohle a tamto,atd atd..postupem času se to zmírnilo,ale jeho láska k jidlu přetrvala,takže to mě občas ještě potrapi a také si všímám stále jeho chování hlavně ve společnosti jiných deti. Syn je na mě dost fixovany a já na nej,budou mu za měsíc a půl 3 roky,je hodně citlivy,mazlivy,ale umí i pozlobit a byt tvrdohlavý. Ale vždy poslechne,někdy bohužel musím zvýšit hlas,někdy dostane na zadek,ale danou věc už pak neudělá,zapamatuje si,ze se to nemá. Od malička ho vedu k tomu,aby měl ostatní rad,aby byl hodný,pujcoval věci atd. Asi jako každá maminka. Syn je opravdu zlaticko. Ale je dost bojacny,naučit se na odrazedle mu trvalo,na hřišti si na větších skluzavkach není jistý,ve vodě se mě drží jsko klíště a nedej Bože,když mu někdo namoči obličej nebo vlasy,dlouho mu trvalo i než se přestal bát jiných deti,po špatných zkušenostech se jim spis stranil a běhal za mnou,ze se boji. Ted už s dětmi vychazi,umí si hrát,povídá si s nimi,je na ne moc hodný,někdy samozřejmě lumpaci..ale ted už k jádru věci,co mě “trápí” dnes...zjistila jsem,ze nesnesu,když mu někdo ubližuje..ale jakoze opravdu jsem z toho zoufala. Máme dvě nejbližší kamarádky,se Kteeymi se stykame,navzájem se neznají,takže s každou zvlášť,mají obě stejne staré deti jako je nas syn. Jeden z nich je velmi agresivní,když si syn půjčí jeho hračku,tak dostane pěsti nebo ho začne skrtit,...a druhy ho zase schazuje z houpacky,porazí ho na zem,chytne kolem krku a nechce pustit,ten tedy pribehne i ke mne a prasti mě do hlavy. Já tohle velmi těžce nesu,protože syn se moc neumí bránit,což snad přijde se skolkou...a pokud mu kamarádi provedou něco,co se mu opravdu hodně nelíbí,tak běží pro útěchu ke mne a já ho vždycky utesim. Jedna z kamarádek už mi rekla,ze to na mě syn zkouší,ze se “zas tak moc nestalo”. Ale viděla jsem,jak ho její malý schodil na zem a ještě ho přilehl,pak mu vzal čepici a nechtěl vrátit. Je mi ho až líto,protože pak mi říká,ze se tohle přece nedělá,tak proč mu to XX udělal?
Tak tady lezim v posteli a premyslim,ze jsem opravdu možná moc uzkostliva a ze toho samého člověka vychovavam i ze svého syna. Nestojím mu cele dny za zadkem,ani když si hraje sám,ani když si hraje s kamarády,má svůj prostor,plno věci se naučil sám,je to chytrý kluk,ale máme zkratka mezi sebou pouto,které jsme si vybudovali za těch par let tak silné,ze mám potřebu ho neustale chránit. Dnes jsme byli opět s kamarádem venku a ten ho strčil a syn Spadl na prkno a mel snad 30 trisek,opravdu,takže jsme zvládli vyndat tak polovinu a druhá nás čeká zitra. A to je horor,přtotoze u toho pochopitelně hrozne pláče a vyvadi,jinak je to dítě,co moc nebreci,když se odre nebo se bouchne,má vysoký prah bolesti,takže tohle pro nej opravdu musí byt silene. Už mě to nějak přestává bavit se stýkat s dětmi,které mu takhle ublizuji...máme pak ještě asi tři kamarády a kamarádky,se kterými je v pohode,tam je dokonce i “kapo” on,ze udává takové to tempo atd. Ale bydlí daleko a vidíme se tak 1x za 3-4týdny. Tak nevim,co mám dělat. Sebe asi těžko změním,abych si proste rekla,ze to jsou deti,ze se takhle zlobí normalne...mne to proste normalni nepřijde 😔
Omlouvam se za pate přes deváté,pokud nekdocdocetl až do konce,tak jsem rada a děkuji za “vyslechnutí”.

Strana
z2
matyldik
autor
30. črc 2020

Holky,sama jsem byla x let terčem šikany a posměchu,bylo to něco tak hrozného,ze to stále nedokážu vstřebat a stále jsem tedy ta,která radši drží hubu a krok.. a je pravda,ze ze syna jsem vychovala spíše takové ditko,které se na všechno zeptá,když si chce něco pujcit od kamarádů,neřeší spory násilím atd. Ale v těchto situacích bych byla rada,kdyby se bránil. Jak ho to ted naučím? Není už pozdě?

camelinka
30. črc 2020

@matyldik Myslim, ze nikdy neni pozde a kazde dite je proste jine, ale otloukanka z nej mit nikdo nechce ☹ . Mozna mu ukazat sama pres sebe, ze neni nutne, si nechat vsechno libit, postavit se za sebe, postavit se za nej...Takhle se radit asi neda, ja su drzka a zazila sem leccos, takze nejdu pro ostre slovo daleko, obcas se tu v praci serveme jak kone, ale srat na hlavu si proste nenecham, tak je tezke radit nekomu, kdo to ma jinak 🙁🤷

marti89
30. črc 2020

Manžel má nej kamaráda a ten syna, se kterým se často prcek vídá. Bohužel od něj přebírá dost blbostí, protože ten kamarád ho neusměrňuje - zatím tedy nic kolem agrese. Každopádně když vidím, že už se chová na hranici, usměrním ho sama do patřičných mezí. A ten kamarád si nikdy netroufl proti něco říct. Takže když uvidíš, že mu fyzicky ubližují, s klidným svědomím je okřikni a maminkám řekni, že opačně by se jim to taky nelíbilo, že se ti jejich chování nelíbí a chceš, aby to řesily, nebo zakročíš sama.
Mimochodem úzkostná nejsi - jedna z kamarádek odmítla dát své dítě u nás na zahradě na zem na deku, že by chytla tetanus. Tomu říkám přehnaná péče.. A dneska už jí má dítě u zadku a hraje di podle všeho, kamarádka se musela s tím smířit.

ajja87
30. črc 2020

Ja to mám dost podobné... Jsem taky dost uzkostna, hodně se i malou bojím, spousta lidí mi to vyčítá, protože malá je teď mezi dětmi taková... jak to říct neohrabana? Na prolézačky nevleze, na větší skluzavku taky ne, dětské hřiště jsou pro nás kromě houpacek téměř tabu... Vychovavam ji ve stejném duchu jako ty, nejhorší je, že my tyhle,, sigry,, máme v rodině. Jo občas je rodiče napomenou, ale někdy taky řeknou, že se tak moc nestalo a ja bohužel nejsem člověk, co dokáže okriknout cizí dítě, max jen jemně upozornit, že tohle se nedělá, a vlastnimu dítěti řeknu,, to je dobrý, zase se tak moc nestalo,,, Když ji chci ukonejsit, jenže pak ji musim zase vysvětlovat, že tohle se nedělá.. Naštěstí je celkem chapava a neptá se proč oni to dělat můžou a ona ne...

michaela_2
30. črc 2020

@matyldik tohle dítě moc nenaučíš, buď to okouká od vrstevníků sám a nebo ne. Taky je každý proste jiná povaha. Já si nemyslím, ze bys jej to nějak “naučila” 🙂 sama se spis “učím” od dětí 🙂) V tom smyslu, že každé je od narození v tomhle úplně jiné...
Brala bych jej co nejvíc mezi děti ...

agnes_123
30. srp 2020

Autorko, rozumím Ti. Znáš iniciativu Úsměv mámy? Určitě se mrkni. Sdružuje podobné duše a nabízí podporu 👨‍❤‍💋‍👨

Strana
z2