Ve 3 letech kaká stále do kalhot
Ahojte, máme velký problém s tím,že syn ve 3 letech má stále problém s odplenkováním. Neřekne si,že chce čůrat přes den je bez plen,ale neříká si počůrá se a je mu jedno,že je v mokrém. Na spaní má stále pleny načůrané. Největší problém máme s tím,že si několikrát denně ukakává do kalhot. Trpí na psychosomatikou zácpu. Zkoušeli jsme vše i změnu jídelníčku aby ho kakání nebolelo,ale nic nezabírá. Je to dost psychicky náročné,protože s ním nemůžeme nikam chodit,protože má stále nehody. Přemlouváme ho, on sám řekne,že se kaká do nočníku,ale neudelá to. Už od doby kdy začal lézt tak se nám začal schovávat za dveře nebo kamkoliv jinam, když kakal. Jsem už zoufalá má jít od září do školky já už chodím do práce a bojím se,že nám ho do školky nevezmou. Nemáte s tím někdo zkušenost? Nevíte jestli by nám neporadil dětský psycholog? Naše lékařka tvrdí,že ne,že si na to malý musí přijít sám :(
@vladys zmen psychiatra! A nepotrebujes rovnou psychiatra, staci psycholog. Je monze, ze jde o nejake spojovani si pleny s pocitem bezpeci atd. Moznosti je pochopitlene daleko vice.
Dale bych se spojila se sexuologem a zjistila si vice o tomto chovani u deti. Protoze to velice dobre muze byt vazano na rozvijejici se fetis, ktery on sam jeste nejspis neumi pojmenovat a artikulovat, proc vlastne ty pleny chce/potrebuje.
A v neposledni rade bych mu ty pleny nebrala nasilim, protoze on sam je pouziva, jako vyrovnavaci mechanismus vazany na urcite prostredi a brat mu je nasilim je nejlepsi cesta k dlouhletym fyzicky a zejmena psychickym problemum. On ma duvod, ten je potreba zjistit a s tim pracovat. Nepokladala bych to za rozmar.
@nonnni @vladys
naprosto souhlasím s @nonnni!!! určitě řešit....najít jiného psychologa/psychiatra a třeba za ním jít nejdříve sama a zjistit, zda je ochotný nějak rozumně věc řešit... malý má důvod proč to dělá, je evidentně hodně inteligentní!!! takže vysvětlovat a vysvětlovat a mluvit - tak velké děti už plínky nenosí, je to nehygienické, můžou z toho být problémy, proč vlastně plínku chceš? je to velice zvláštní, ale 100% to je o něčem hlubším, psychologickém...
zakladatelce - zkusila bych taky nějakou nenásilnou formu typu odměny/tresty 🙂 - podle toho co má/nemá rád - tv, pc pokud dovolujete nebo sladké apod. a hodně vysvětlovat, že ve školce už děti musí chodit na záchod atd. 🙂
@jajda2011
@vladys
zcela Vás chápu - já jsem si s tím taky s dcerou prošla. A rady typu - seberte jim plínku - jsou zcela mimo. To možná bude platit na zdravé dítko, které je jenom lenivé, ale ne na zaseklé dítě.
Starší dcera si od necelého roku začala sama způsobovat zácpu a svou jakoukoliv potřebu nevykonala do jejích téměř 4 let nikde jinde než do plínky. Z nočníku, travičky, záchodu měla hysteráky. Do jejích skoro 4 let jsme lítali po dr - gastro (pro klystýry a další léky), psycholožka, homeopatka ....
Psycholožka byla spíše pro mě, protože dcera se s ní nebavila a mě ujišťovala, že vše dělám dobře a není to moje vina, protože to bylo fakt na mašli. Manžel každý týden musel dceru zalehnout, já jí dávala klystýr, aby se po týdnu mohla vykadit. Ten řev ... opravdu se divím, že na nás nikdo nezavolal policii, že vraždíme dítě 😢 A opravdu podle i naší psycholožky - dítě k tomu musí dozrát samo - v hlavně mu to musí přecvaknout, že to může jít i jinak a hlavně důležitá rada pro rodiče - POŘÁD TO NEŘEŠIT.
Vím, že se to lehce říká a hůře dělá. Starší dcera pak přešla na tiky - ty má nonstop v různé podobě - oči, zvuky, ruce ... a jednou za čas se blokne a nic nespolkne. Rady typu - nechce jí vyhladovět je zcela pasé, protože opravdu nic nesní, navíc měří 141cm a váží 24kg. Takže mixuji a čekám a čekám a čekám 😔
@vladys plínku bych synovi nechala. Do školy bych mu nechala vybrat hezké spodní prádlo - ať si vybere sám a že má doma plínku bude jen vaše tajemství - nikdo to nemusí vědět. Určitě jste už byli na testech, zda to není zdravotního původu. Pokud je to blok - pomůže jen a jen čas.
@vladys omlouvam se za nevyzadanou radu, ale pripada mi, ze vas syn potrebuje odbornou pomoc.
Dite, ktere si samo objedna plenky na internetu a pak je schopne byt cely den v pocurane plence, dokud ho sestra neprebali??
Pripomina mi to napadne priklady z knizky Jiriny Prekopove Maly tyran, kterou urcite doporucuju k precteni (je ke stazeni i na ulozto). Treba priklad holcicky, ktera ji vyhradne rozmixovane jidlo, jinak je schopna skoncit na kapackach. Pise se tam o detech, ktere timto zpusobem potrebuji ovladat svoji realitu.
Jinak nevidim duvod, proc by vas syn mel sam od sebe prestat, kdyz uz tak funguje roky a vsichni jste na to zvykli. Evidentne to neni o tom, ze by mel nejake problemy s vyprazdnovanim, nebo by nechapal, co se po nem chce...
Myslím si že vás má jednoduše chlapec na háku,. ve školce si to nedovolí, doma ví, že rodiče vyměknou. Kdyby to byl psychický problém, nebude moci jít ani ve školce. Takže já bych prostě pleny vyhodila a hotovo.
Příspěvek myšlen pro matku šestiletého hocha s plenami.
@naste je videt, ze s detma s psychickou poruchou nemas zadne zkusenosti ;) jiste, sestilete dite z rozmaru sedi doma v plenach, protoze ho bavi vysirat rodice 😳
Maly tyran je psan podle pripadovych studii deti s Aspergerovym syndromem, Prekopovou uz vetsina odborniku mimo CR neuznava...
@vladys najdi si lepsiho terapeuta, mozna bych uvazovala o diagnosticr na poruchu autistickeho spektra ;) nebo vylouceni nejake neurozy apod.
V praci jsme mely i sedmilete Aspiky plne na plenach, jeden zvladal jen doma, dalsi zas jen pokud mohl jit na jeden urcity zachod a nikdo tam nesmel byt atd. Vetsina IQ nad 130....
@anelamates Nektere deti jsou schopne se prizpusobit ve skolce a pak doma na bezpecne pude ten nahromadeny stres ventiluji.
Kamaradka ma autika 9 let, stale kadi do kalhot, sam je z toho na prasky (jinak bez plen je od 2,5 roku), stydi se za to, ale ta fobie a strach je vetsi nez on...
Hodne deti si vypestuje chronickou zacpu a zadrzuji a nekadi pak treba i 14 dni, kolotoc klistyru, vlakniny, revu a bezmoci. Neni to sranda a je to obrovska zatez pro celou rodinu.
My to meli asi 14 dni, kdyz se odnaucoval od plen a jako stacilo mi to. Predstava, ze toto muze trvat i nekolik let je vrazedna a klobouk dolu pred vsema, co to prozivaji ;/
Ano, ale tady to asi bude krapet jinak. ten hoch ve školce funguje naprosto normálně, jenom doma ne. Takže zřejmě bude závada někde jinde, a o tom bych přemýšlela. Předpokládám, že když má někdo psychickou zábranu, má ji asi všude.
@anelamates no to predpokladas bohuzel spatne ;)
Doma deti ventiluju veskere stres, citi se v bezpeci. V kolektivu muze clovek s AS fungovat relativne dobre, pokud na vysoky IQ, ale doma si pak jede ty svoje autikoviny.
jak si můžeš být tak jistá? Asi stejně jako já svým tvrzením. Hodně dětí se ted omlouvá psychickou poruchou, jenže to by těch poruch muselo být strašně moc, mnohem víc, než je celosvětový průměr. Já si prostě myslím to, že chlapeček jasně s rodiči cvičí. Ty si myslíš něco jiného, dobrá, ovšem neznamená to, že máš pravdu. Jo? Takže - která z nás tu pravdu má, to se tu nedozvíme.
@anelamates zkus trosku studovat vyvojovou psychologii. Sestilete dite nebude jen tak ze srandy sedet v plenach, "bezne" dite by se za to stydelo. Neco si tim kompenzuje, pricin muze byt xy, jak se psalo vyse, je potreba rozkryt, co zatim je. Ze mu je nasilim vezmou muze vest az ke zhroceni, sebeposkozovani apod.
@anelamates nevim, jaky mas zkusenosti nebo praci s detma nebo s detma se specialnima potrebama... ja uz nejakou jo a toto je velmi casty tema. Jinak to popsal uz Freud - zadrzeni a expanze, druhe analni stadium. Tech pricin, proc se tohle deje je hodne. My to tady fakt nevyresime, to chce dobryho psychologa a dlouhodoba prace s rodinou.
@anelamates ty vubec nevis o cem mluvis. Pouzivas to co znas a predporozemeni celeho sveta stavis exklusivne a plosne na vlastni zkusneosti. Kazdemu, kdo se jen otrel o problematiku deti s PAS a dalsimi poruhami je jasne, ze tohle z pleziru neni.
@sisstin @sisstin ja jen cekam az nekdo poradi mu pleny nejen sebrat, ale rovnou mu jednu strihnout...
Fakt, ze vymesovani (at jiz moceni, nebo defekace) je velmi uzce spojeno se stresem. I dospely, plne odplenkovany clovek! se muze v silne stresovem okamziku pomocit, nebo pokalet. A prakticky nema vubec sanci to nejak korigovat.
Ze si dite naslo vyrovnavaci mechanismus, ktery mu pomaha fungovat neni pricina jeho problemu, ale vyusteni. Sebrat pliny vubec nic neresi.
Nas vysoce inteligentni syn napr. ve skolce chodil na malou jen kdyz sli hromadne. Sam by nesel, drzel to az pred skolku nebo domu.
@sisstin Ale tady se nepíše nic ani o autismu ani jiné duševní poruše. To je něco jiného. Ale pokud je chlapec zdravý, tak si stojím za svým tvrzením. Kdyby se pomočoval jenom v noci, tak to může být. Ale přece normálí zdravé šestileté dítě nepřide ze školky, nesvleče si slipy a nevezme plenu. To se na mě nezlob, ale to normální není.

@vladys A co tedy dělá?Proč jste nechali pleny tak dlouho ? Do školky šel přece odplenkovaný.