Ve 3 letech kaká stále do kalhot
Ahojte, máme velký problém s tím,že syn ve 3 letech má stále problém s odplenkováním. Neřekne si,že chce čůrat přes den je bez plen,ale neříká si počůrá se a je mu jedno,že je v mokrém. Na spaní má stále pleny načůrané. Největší problém máme s tím,že si několikrát denně ukakává do kalhot. Trpí na psychosomatikou zácpu. Zkoušeli jsme vše i změnu jídelníčku aby ho kakání nebolelo,ale nic nezabírá. Je to dost psychicky náročné,protože s ním nemůžeme nikam chodit,protože má stále nehody. Přemlouváme ho, on sám řekne,že se kaká do nočníku,ale neudelá to. Už od doby kdy začal lézt tak se nám začal schovávat za dveře nebo kamkoliv jinam, když kakal. Jsem už zoufalá má jít od září do školky já už chodím do práce a bojím se,že nám ho do školky nevezmou. Nemáte s tím někdo zkušenost? Nevíte jestli by nám neporadil dětský psycholog? Naše lékařka tvrdí,že ne,že si na to malý musí přijít sám :(
A neverim, ze zdrave dite bude chtit v 6 pleny, aby vysiral rodice... tak to proste nefunguje... vic bych tlacila na vysetreni a hledala fakt odbornika, ne psychologa z horni dolni... ta uroven pece muze a byva dost diametralni....
A doporucuju precist toto, ma to 8 dilu ;) i kdyz tady jde o trosku jinej problem...
Moc děkuji za názory. Myslím, že intuitivně poznám, že syn není úplně "normální", akorát nějak ti doktoři, na které jsme narazili, to překvalifikovali na rozmazlenost. Tak budeme zkoušet dál.
@naste gratuluji. Takhle diagnostikovat dite z par prispevku. A ja si rikam, proc se s tim lekari tolik crcmaji a roky deti vysetruji od neurologu po psycholgy, nez si troufnou vubec vydat nejaky verdikt.
A mmch, v uplne tech samych prispevcich, kde ty vidis nauceny stereotyp ja vidim jasne rysy PAS.
@vladys hledej dal. Zkontaktuj Aplu, Ranou peci a zkus dohledat diskuse na forech na toto zamerenych. Nevim, zda Krejcirova jeste vubec diagnostikuje, ale ona je naprosty top , ale skvelych diagnostiku je ted jiz podstatne vice. Urcite najdete. Musis cilene k lidem, kteri se PAS venuji. Hodne stesti!
@vladys To se mi líbí, že tys to poznali a studovaní lékaři ne. Kdyby jeden lékař, no dobře, ale všichni? No nic, je to jen tvůj problém. Jenom ještě dodám - když tedy se chlapec pokadí do pleby, zřejmě mu to nevadí, protože jinak by se přebalil sám, ne? Když si zvládne plenu nandat, objednat, tak snad by se i mohl přebalovat. Být jeho sestrou, vyprdla bych se na něj. A do mne. Já prostě nemám sklony za vším hledat psychické poruchy, jak je ted módou. A pořád si myslím, že na diagnostikovaní poruch jsou lékaři lepší nežli matka, která je - at chce nebo ne - vždy částečně zaslepena láskou k dítěti a m potřebu je omlouvat a hájit.
@sisstin je prostě celkově "jiný", myslím si, že má nějakou lehkou formu autismu, potřebuje mít svoje "jistoty", rád si hraje sám, vydrží stavět lego třeba půl dne, naučil se sám číst a psát, napsal knihu povídek, takové bajky, třeba že se ztratilo zvířátko a našla ho liška a odvedla si ho atd...a od malička nechtěl krátký rukáv, že "chybí", oblíká se v pořadí, první ponožky atd. nechce sandály, nebo musí mít ponožky i ve vodních botech...kamarádí se jen s "hodnými" dětmi, má ráda, když ho dcera "otlapkává"... Asi pokud to není extrém, tak doktorku nepřesvědčím. Taky co zjistí po půl hodině a příště nás objedná za 2 měsíce..., to si na ní zvyká zase od začátku.
@anelamates byli jsme u dvou lékařek a právě proto, že se každý má nějakou"poruchu", tak jsem ho tam nechtěla tahat dřív, protože pro něho to je jenom další stres. Já na to papír mít nepotřebuju.
@vladys rozpoznat lehci formu neni lehky a hodne psychologi s tim nema zkusenosti. Jak pose nonni, zkontaktuj Aplu, nevim, odkud jsi, ale v Praze super diagnosticka Novakova napr. Na FB jsou skupiny rodicu deti s autismem, tam se da poptat po nekom overenem. Casto je lepsi cekat delsi objednaci lhutu a cestovat, nez chodit k nekomu v miste bydliste. Drzim palce ;)
@vladys ve skole se to muze pak vyhrotit, kdyz by "papir" nebyl a casto to konci i sebevrazednymi pokusy apod. On moc dobre vi, ze je jiny a neni to lehky. Z blbych reci lidi, co s tim nemaji zadne zkusenosti si nic nedelej, oni to vidi jen ze svy zkusenosti s "normalnim" ditetem a dava jim to pocit, ze oni jsou ti uzasni, co dokonale dite vychovali a zvladli.
@vladys Záleží jen na tobě, ale mně tohle přijde celkem normální. děti mají rády rituály - to je to pořadí oblékání třeba, mají rády všechny děti jistoty. To je úplně normální. Že je inteligentní, fajn, ale to přece neznamená, že má nějakou poruchu. A když se ti nezdá přístu dvou lékařů, proč nezkusit dalšího? A nezkusit dohodnout třeba častější návštěvy nebo vyšetření? Ono je to skutečně klidně možné, že má nějakou poruchu, ale taky může být úplně zdravý a ty si tu poruchu prostě namlouváš. Nevím, ale podle tvého popisu by tu poruchu muselo mít kvantum dětí.
takže znovu říkám - pleny bych jednoznačně zrušila s tím, že když tedy je chce, tak se bude také sám umývat a přebalovat. A když ne, tak žádná plena. Prostě si neumím představit dítě s poruchou typu - ve školce na záchod jde, doma ne. Kdyby to naopak bylo, tak snad, ale takhle je to prostě divné. Doma má dítě mnohem větší jistoy než ve školce, tak proč ne? No ale já naštěstí nejsem máma, co tohle musí vyřešit, takže jestli se ti zdá fér nechat starší dceru přebalovat pokaděného šestiletého kluka, je to tvoje volba. Já bych tohle nedovolila. Tak ho aspon přebaluj sama, ne?
@anelamates tak je ritual a ritual. U nas byl tez problem od miminka pri prechodu z kratky na dlouhy rukav, nove boty, kazda zmena byl obrovsky stres a nervy. Od narozeni nic nejedl, bal se deti jak cert krize, pred nastupem do skolky musel 10x preskocit prah. Bylo by toho mraky, ma vyvojovou dysfazii. S rozvojem reci a terapii tohle vsechno vymizelo, dneska je "normalni", jen hur mluvi. Dceri nic z toho nikdy nevadilo, deti miluje, zadna zmena neni problem atd. Proste ten vyvoj je uplne jinej, ac vychova uplne stejna. Syna jsrm vsechno musrla tezce ucit - pit z hrnku nechapal do 4 let, ac poznal hexagon a octagob, trenovali jsme stridani noh do schodu, oblict se neumel pet let atd. Dcera pije sama z hrnku od 15m, sama ji od 8m, umi si oblect neco od 15m. Proste ta mama pozna, ze je neco jinak. Me taky nejprve vsichni presvedcovali, ze synovi nic neni... je to boj s tim, ze mas strach o dite a jeste s okolim, co te ma za blazna. Spousta lidi se mi pak omluvila ;)
@anelamates a nebylo to zadny "vysirani", on se nerve klepal, zblednul, potil se. Neslo to proste resit radikalne, on by se zhroutil. Jako rady typu "nedejte mu nic k jidlu, on pak sni vse" koncily tak, ze 5 dni nemel v puse ani sousto, dokud nedostal svuj rohlik. To chce uplne jiny pristup, nenasilny a postupny.
Dite ucit napr. nejdriv kadit v plene na zachodu, davat mu pod nohy schudky, snazit se prijit na to, v cem je problem a to je nekdy beh na dlouhou trat. Sebrat pleny a zflakat ho neresi nic...
V komunite deti s neurovyvojovymi poruchami je tohle fakt casty, jak psala nonni, vylucovani uzce souvisi se stresem, ktery tyhle deti prozivaji. Ver, ze kdyby zflakat a sebrat pleny zabralo, radi budou rodice za ty neschopne a dite jen za rozmazlene, net mit dite s dg, to totiz fakt neni zadna prdel pro nikoho a ovlivnuje ti to cely zivot.
Jenže to co popisuješ ty ten hoch nemá. Asi tak. Ale ono je skutečně ted velmi častý jev omlouvat cokoliv nějakou poruchou. A dobře, at si každý vychovává jak myslí, ovšem tady mi přijde bezohledné to, že nechá přebalovat straší sestru. Tak at si tu nádheru přebaluje sama, ne? Když tedy nemůže ty pleny doma zrušit. Ty bys to taky nechala na starší? Sama píšeš - učila jsem, dělala jsem.
Prostě takto - ty vycházíš ze svých zkušeností a já zase ze svých. A nemyslím si, že jsme proto ty nebo já špatné. Ty vidíš to horší, já zase to lepší. Čas ukáže, kdo měl pravdu. Třeba ty, třeba já. A třeba někdo úplně jiný.
@anelamates ja mam zkusenosti i pracovni a takovych deti jsem videla mraky a pracovala jsem s nima.
Proste zdrave sestilete dite nebude chtit sedet v plenach, i kdyby to byl nejvic rozmazleny fracek na svete. Rozmazlenost se projevuje uplne jinak.
K prebalovani sestrou se nevyjadruju, ja s nika neziju a neznam duvod.
@anelamates každý z nás pohlíží na danou situaci dle své optiky - co zná, zažil, má doma, doslechl se ... My co máme "odlišné" děti na to pohlížíme taky jinak. Starší dcera je extra citlivka, kdy si přes 3 roky způsobovala zácpu, teď má tiky nebo občas nejí. Každý mi hned radil - ona neumře hlady, nech jí vyhladovět a před tím - tak jí seber tu plínku ... Dcera si dala do pusy kousek rohlíku, kousala ho cca 10 minut, vypila 3 sklenice pití, brečela ... ale nedokázala to spolknout. Chtěla, ale nemohla. Takže dle okolí jsem zcela selhala, protože jsem jí mixovala přes 2 měsíce jídlo, než postupně se odblokovala a začala pomaličku kousat a hlavně polykat.
Mladší dcera má pro změnu těžkou vývojovou dysfázii - opět spousta rad - i když asi dobře míněných ... Ale zcela mimo.
Ale souhlasím s tím, že je to vždy boj rodiče - ne sourozence, obzvlášť, pokud má jen 10 let. Sourozenec je spiklenec, parťák, taky obrovsky pomáhá, ale nemá zastupovat funkci rodiče.
@vladys - vím, že ty ten papír nepotřebuješ, ale ten papír potřebuješ hlavně do školy - aby ho respektovali takový jaký je a pomohli ti.
Obecne problem diskuzi je ten, ze se k urcitym tematum vyjadruji lidi, co s necim zkusenost nemaji a pisou jen z pozice teoreticke, co oni si mysli, ze by delali. Jenze praxe je pak jina...
jenže těch je tu většina, nemyslíš? A není zase špatně vnášet do tohovšeho jiný prohled. Jinak vysvětlím - když děláš na bernáku, máš sklony pohlížet na lidi stylem všetci kradnů - z jediného důvodu. Že ty budeš kontrolovat a dohledávat lidi, kteří se nějak vymykají z průměru - tedy očividně nějakým způsobem optimalizují daně, jo? nepůjdeš k těm, kteří ty daně platí. A pak nabudeš dojmu, že všetci kradnů. A s tímhle jsem se setkala a chápu tohle myšlení. Ty ses pohybovala mezi lidmi postiženými nějakým způsobem, a hledáš potom všude toto ostižení. Ano není to normální, aby v tom seděl, ale prostě já se vyjadřuji tak jak to vidím já. nepíšu ani hrubě, ani urážlivě, píšu to tak, jak to vidím já. nakonec ty se taky vyjadřuješ i v tématech, které se týkají věcí, v nichž jsi laik, ne? jako všichni.
A k tomu "omlouvani", matku ditete na vozicku asi nikdo neobvini z toho, ze decko blbe vychovala a je rozmazlene a nechce chodit. Ale u neceho, co nejde videt nebo zmerit, tl jsou vsichni chytri jak radia a je by se to samozrejme nikdy netykalo. Bacha na karmu...

@naste no otazka je, zda zdravy je, ona zrovna lehci forma autismu se "pozna" treba az v 10 letech po ruznych extempore ;)