Barefoot obuv ze Sheinu. Jaké jsou výhody a nevýhody?
Dobrý den/ahoj, dostali jsme botasky na ven. Už před dvěma lety mi tchýně koupila podobný, ale ty už byly malý. Vzala jsem je do prodejny, nezaujatě, aby mi paní řekla názor a dle ní, byli v pořádku a měli vše podstatné, co Barefoot boty mají splňovat. Jen že teda výrobce je jí záhadou 😅 záměrně jsem neřekla odkud je mám, ale stejně byli k ničemu, poslala jsem je dál. Nevím kde začít, aby se tu zase nestrhla mela názorů. Je teď dost článků, jak je výrobní proces fast fashion škodlivý, neekologický, neetický. Nedávno jsem viděla video, kde paní prezentovala svůj šatník jako takový, který nepodporuje tento byznys. A spousta žen jí pod to psala, mě taktéž zcela logický poznatek, že její prezentované nezávadné značky, se ale také vyrábí ve stejné zemi a ty výrobní procesy budou těžko jiný. Neříkám, kvalita některých většiny produktů odpovídá ceně, ale takové oblečení tu taky máme v řetězcích. Posledně jsem koupila v kamenném obchodě Barefoot bačkůrky do školky a když jsem se doma pídila po výrobci, překoupili to ze sousední země a ti ze země právě zabíjející se fast módou. Tak hlavně že to bylo z kamenné prodejny. Teď zase nějaký článek, jak tyto produkty testují na škodliviny. Nikdo nevidíme do výrobních procesů všech značek. Také jsem viděla video, kde malý chlapec pracoval s chemikáliemi při výrobě džín pro velmi rozšířenou značku. A to nikdo nehanil jako zdraví škodlivé. Drtivá většina výroby jde odtamtud. Vždycky mě pobaví názor, že si to radši na Al-ze koupí ( nejlevnější elektro atd) a pak najdete na nejmenované stránce to samé stejná fotka, jen bez přirážky. Upřímně ... Boty sedí úplně přesně. Docela zápasíme s botami, jakože Deichmann, Baťa vůbec. D D step, protetická, atd málo která bota sedne takže najít botu je fakt div. Ale tyhle, jak zadek na hrnec, nechápu. Teoreticky, když je vyperu (jestli to přežijí) eventuálně vyměním vložku? Je tam taková slabší, stejná jako v bačkůrkách, prostě na omytí, může to i tak být nějaký problém? Byla bych ráda za obyč botky na písek a odrážedlo. I třeba kdyby nic moc nevydrželi, a byli potřeba další, luxusně na noze sedí. Jinak nejsem žádný přehnaný eko bio blázen, aby tady zase nevznikaly poučky typu a co jíte? Tam škodlivé látky nejsou? Takže se prosím držte tématu a otázky, protože zacházet někam dál do detailu, to by byla diskuse pěkně dlouhá 😏 díky 😉
Ze Sheinu jsem občasného sebe něco nakoupila. Mají tam pro plnoštíhlé větší výběr za menší peníze.
Pro dceru jsem tam nic nekoupila a boty v žádném případě. Radši podpořím české/slovenské značky barefoot obuvy. A taky trvalo než jsem našla pro dceru a pak i pro sebe ty pravé.
Jednou jsem zkusila boty z Sheinu a nevydržely ani jednu sezónu. Tudy pro mě cesta nevede a radši si připlatím. Případně když byla dcera malá, tak jsem vychytala bazarové ve skvělém stavu.
Já vnímám rozdíl mezi fast fashion a ultrafast fashion a ze Shein ani Temu bych nekoupila nic - z principu, z morálních důvodů, z obav. Chápu, že někdo, kdo má hluboko do kapsy, tohle neřeší, u ostatních mi to hlava nebere.
Syn měl boty z Aliexpresu a možná by jich měl i víc, ale neseděly tvarově. Na ali jsou i krásné sandálky, jsou i značky, které šijí docela dobré bf přímo pro český trh.
Co je tam typicky problém, je trvanlivost - ale u nás to znamená, že zimní "klasiku" jsem lepila paty za 2 měsíce a ty boty z Ali rozdrbal za 14 dní. Příště budu muset koupit nějaký jiný tvar nebo nevím. On je nahoře pořádně nedotáhne a "brousí" paty (úzký kotník).
Co vím, tak nádherné sandálky z Ali a taky se docela rozpadaly.
Ale chlap má už tuším několikáté a docela fungují. Já mám jedny z Ali a nechodí se mi v nich úplně ideálně, tak je používám spíše méně např. jako přezůvky.
Ja tedy nevim, ale kupuju si na ali pro sebe a jednou jsem se tedy netrefila, ale ostatní boty se mnou jedou uz nekolikatou sezonu, dvoje kotníčkové urcite 5-6 let, letni tenisky daji tak 3, ale nazuju je na jaře a odkladam v pozdnim podzimu.

Pokud ty jsi vnitřně v pohodě s tím, že dáš dítku tyhle boty tak bych to dál vůbec neřešila. Sedí na nožce hezky? Je jedno jestli jsou koupené na shein nebo v Pepcu. Kdyby v tom měly být nějaké škodlivé látky, tak to vložky nezachrání. To bys nemohla nakupovat nikde krom malých výrobců a firem a dohledatelným složením materiálů a náležitými atesty.
Já se přiznám, že pro sebe jsme párkrát na Shein nakupovala, ale věci pro děti bych tam už nekoupila. Mám malou žížalu a velikosti tam vůbec nesedí. Co se týče bot pro dceru, tak to je asi jediná věc, na kterou si potrpím a jezdím přímo do výrobny Jonapu.