icon

Jak řešit odmítnutí kadeřnicí a pokutu za zrušený termín?

9. zář 2025

Ahoj holky, prosím o radu. Byla jsem objednaná ke kadeřnici ale stalo se, že mě profoukla klimatizace kterou špatně snáším. Kadeřnici jsem to ze slušnosti řekla. Můžu přijít, chci přijít, mám hlídání a nejsem nějak extra nemocná, nekašlu, jen mě škrábe v krku, vzala bych si roušku ale kadeřnice mě odmítla a chce zaplatit 1200,- za ušlý zisk.
Všichni radí, ať se na to vykašlu ale svědomí mi nedá. Jediné co mi vadí je, že mám hlídání, můžu přijít a byla její volba termín zrušit. Nejdříve napsala, že je to na mém uvážení jestli přijdu a nakonec mi řekla, že raději ne. Je pravda že jsem to dala vědět jen jeden den dopředu. Nikoho nechci okrást.. prosím o rady, jak by jste se s tím popasovaly vy. Prosím bez urážek, nikdo neříká, že to nezaplatím. Teď když bude chřipková sezóna a někdo si odkašle, vyhodí ho a bude po něm chtít ušlý zisk?
Slíbila že se ozve, odpovídání není její silná stránka.
Mám kamarádku která by šla místo mě ale nikdo se neozval a večer jsem jí nechtěla otravovat kvůli dětem. Prostě příště nebudu brát žádné ohledy, nak*dila jsem si do bot.
Nevím co mám dělat...jak by jste to udělaly vy?

Strana
z3
autor
10. zář 2025
@miryp

No, po tom doplnění to fakt nezní moc věrohodně...

@miryp bydlíme v obci, přítel je stavař, nevypravím o UFO ale že mu dluží taky..

moudivlacek
10. zář 2025

neřeš, neplať, případně si blokni a najdi někoho normálního ;) opravdu není běžné, že by se to takto dělalo, neřeknu, kdyby ses na to xkrát vykašlala a nepřišla na domluvený termín, nemoc je snad jasná

autor
10. zář 2025
@ninive211

No já jsem docela v šoku, zaprvé z ceny, kterou jsi tam platila a za druhé z drzosti kadeřnice, že tohle na tebe vůbec zkouší. Pokud jsi s ní dopředu neuzavírala nějakou písemmnou smlouvu ohledně storno poplatků, je něco takového naprosto nevymahatelné a právně neopodstatněné. Podle mě jsou proti právní i poplatky za zrušený termín třeba u zubaře (když nedáš vědět dopředu a třeba nedojdeš), přitom tam obvykle o tomto "poplatku" ("pokutě) jsi informována předem při podpisu registarčního formuláře (pokud ne, tak zpětně neexistuje). Ale lidi jsou rádi, že vůbec nějakého zubaře mají (dtto poplatky u gynekologa) a s těmito nesmyslnými podmínkami souhlasí.
Ale kadeřnice? Tohle je fakt vrchol...jako s tím, že prostě ti někdo odpadne, se prostě počítá, to je holt riziko podnikání (pokud by se to stávallo častěji, asi bych se zamyslela nad tím, proč, jaká je má klientela, jaké služby, jaké ceny...) Navíc jak píšeš, ty ses omluvila předem, byla jsi ochotna dojít, vzít si roušku/respirátor. Termín ti zrušila ona. tak jaképak copak.

@ninive211 kdybych si spletla datum nebo zapomněla, zaplatila bych...bylo by mi líto, že ztratila část pracovního dne kvůli mě... vím že to v některých salónech takto funguje s pokutami, beru to, ale tohle je jiný a přítel si to bere osobně, řekl že jestli něco pošlu, tak se bude zlobit..🤦🏼‍♀️

mari90
10. zář 2025

@anonym_autor k téhle kadeřnici bych už v životě nešla a ještě bych ji napsala pěknou recenzi, přijde mi, že chce zpeněžit kde co...v životě jsem neplatila za to, že jsem se omluvila a to nikde...zrovna dnes jsem rušila masáž a fyzioterapie z důvodu nemoci a vše v pohodě..pokud je to dobrá kadeřnice volné místo zaplní hned

autor
10. zář 2025
@moudivlacek

neřeš, neplať, případně si blokni a najdi někoho normálního ;) opravdu není běžné, že by se to takto dělalo, neřeknu, kdyby ses na to xkrát vykašlala a nepřišla na domluvený termín, nemoc je snad jasná

@moudivlacek děkuju..
Asi potřebuju, aby za mnou někdo stál.. i kdyby jen v internetové diskuzi, vážím si cizí práce ale potřebovala jsem pohled dalších lidí protože jsem nevěděla co mám dělat..

morgan
10. zář 2025

Asi nejde o to, jestli je to vymahatelné (určitě není), ale někdy si kadeřnice/manikérky apod. účtují pokuty, pokud člověk termín zruší např. méně než 24 hodin před (tady to sice e zrušila ona, ale z obavy z nákazy). Ale jde o to, že pokud to zákazník neuhradí, tak ho kadeřnice už neobjedná. To je ten “trest” za neuhrazení pokuty, nikoliv to, že by to vymáhala, to ví i ona, že nelze. Každopádně na to měla upozornit předem nebo to bývá uvedený v rezervačním systému. Takže kadeřnice to prostě zkusila.

camillaq
10. zář 2025

V žádném případě bych nic neplatila a už k ní nikdy nešla. Zajímalo by mě kde vzala tuhle cenu. Mám strašně husté vlasy, chodím na melír a platím cca 1500. Někdy a kamarádkami řešíme kdo kde chodí a kolik za to chtějí a skoro všechny za melír a ostříhání dlouhých vlasů platí 1-2tis. Jen jedna říkala, že platila 2700 za vlasy po lopatky, ale že to stálo za to. V zimě jsem vyzkoušela kadeřnici v malém městě a tam jsem za melír dala 800.

autor
10. zář 2025
@camillaq

V žádném případě bych nic neplatila a už k ní nikdy nešla. Zajímalo by mě kde vzala tuhle cenu. Mám strašně husté vlasy, chodím na melír a platím cca 1500. Někdy a kamarádkami řešíme kdo kde chodí a kolik za to chtějí a skoro všechny za melír a ostříhání dlouhých vlasů platí 1-2tis. Jen jedna říkala, že platila 2700 za vlasy po lopatky, ale že to stálo za to. V zimě jsem vyzkoušela kadeřnici v malém městě a tam jsem za melír dala 800.

@camillaq no já mám odrost a předtím jsem měla mikromelír. Na již odbarvenou blond část by přeci peroxid nedávala, takže za práci ano ale za materiál...ale to je jen má teorie...
To právě dneska řekla příteli a vzkázala, že si mám jít do Nymburka a zaplatit tam desítku, že ona je ještě levná 🤷🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

autor
10. zář 2025
@morgan

Asi nejde o to, jestli je to vymahatelné (určitě není), ale někdy si kadeřnice/manikérky apod. účtují pokuty, pokud člověk termín zruší např. méně než 24 hodin před (tady to sice e zrušila ona, ale z obavy z nákazy). Ale jde o to, že pokud to zákazník neuhradí, tak ho kadeřnice už neobjedná. To je ten “trest” za neuhrazení pokuty, nikoliv to, že by to vymáhala, to ví i ona, že nelze. Každopádně na to měla upozornit předem nebo to bývá uvedený v rezervačním systému. Takže kadeřnice to prostě zkusila.

@morgan Chápu pokutu, vím že to tak v některých salónech je.. prostě jsem neměla nic říkat, nic by nepoznala 🤦🏼‍♀️jsem blbá..

berenika39
10. zář 2025
@anonym_autor

No...je to asi vyřešený ale stejně se bojím ostudy, pomluv a jestli si najde profil a zveřejní mě někde jako neplatiče který nedodržel termín..občas jsem to na fb zdi vídala, jen by musela vynechat, že jsem přijít chtěla 🤦🏼‍♀️

@anonym_autor poslouchej. Jak můžeš být neplatič? Na základě čeho??? Ano, někde ve zdravotnickým zařízením, kde máš smlouvu, může být zaneseno, že v případě nedodržení termínu z tvojí strany je náhrada .... když se registruješ, podepisuješ formulář, protože by tam logicky dali někoho jiného, kdo by platil. I v tomto případě je to hodně na vodě, ale tak každého volba.
Povím ti tajemství, melír v Praze platím kolem dvojky... ...
A pokud s ní chceš komunikovat, stačí pohrozit živnostenským úřadem, čoikou, vím, že nechceš do konfliktu, ale fakt je škoda si dělat nerva🙂

autor
10. zář 2025
@berenika39

@anonym_autor poslouchej. Jak můžeš být neplatič? Na základě čeho??? Ano, někde ve zdravotnickým zařízením, kde máš smlouvu, může být zaneseno, že v případě nedodržení termínu z tvojí strany je náhrada .... když se registruješ, podepisuješ formulář, protože by tam logicky dali někoho jiného, kdo by platil. I v tomto případě je to hodně na vodě, ale tak každého volba.
Povím ti tajemství, melír v Praze platím kolem dvojky... ...
A pokud s ní chceš komunikovat, stačí pohrozit živnostenským úřadem, čoikou, vím, že nechceš do konfliktu, ale fakt je škoda si dělat nerva🙂

@berenika39 děkuju, moc děkuju
Já se lámu na obě strany, nechci mít ostudu, nechci se hádat, nechci tu být s někým ve zlém ALE když řekla příteli tu částku, tak jsem taky ráda že to nevyšlo... prostě jsem si to s tou pokutou představovala vždy tak, že když nedorazím🤦🏼‍♀️ ještě pár dní mi z toho bude mizerně

berenika39
10. zář 2025
@anonym_autor

@morgan Chápu pokutu, vím že to tak v některých salónech je.. prostě jsem neměla nic říkat, nic by nepoznala 🤦🏼‍♀️jsem blbá..

Živnostník nemůže dávat pokuty. Ne, nemůže. Může vymáhat - pokud druhá strana poruší smlouvu. To je asi tak všechno. Nic víc, nic méně.
Mám občanské sdružení, které má stanovy, členstvím se člen zavazuje k jejich dodržování. Např. má zaplatit roční příspěvek do nějakého data, přijde pozdě - ne, nemůžu mu dát pokutu. Můžu dát do stanov, že v případě nedodržení toho a toho se děje to a to. Ale pokuta je fakt úlet - obecně. Pořád to musí mít smluvní podklad.

autor
10. zář 2025

Odmyslete si zhruba 10cm kterých bych se chtěla zbavit protože je to potřeba..a když si vemu, kolik by spotřebovala peroxidu na odrost...je to za 7500,- když to vidíte na fotografii? Ano, přeliv na celou délku, toho materiálu už by bylo hodně ale s tím už není taková práce..nevím..nakonec jsem ráda že to nevyšlo když tak čtu vaše běžné ceny..

Než jsem otěhotněla, chodila jsem na mikromelír a platila jsem max do 3500,- (vlasy nad zadek, prostě fakt dlouhý a melír byl nový, ne jen dobarvení) potom jsem otěhotněla a těhotná jsem chodit nechtěla, když bylo dítě na světě, byla jsem v tom Nymburce za 4000,-, to jsem si říkala že to bylo poprvé a naposledy za lehký promelirování mikáda a pak jsem byla na mikromelíru, platila jsem myslím 2700,-, krásná cena ale vlasy mi dost pružily po prvním mytí tak jsem si řekla že je nechám (až do teď) být a teď abych se bála objednat 😅

autor
10. zář 2025

Nejde mi nahrát fotografie,budu to zkoušet 🤷🏼‍♀️

ladyjigsaw
10. zář 2025

@anonym_autor nic bych ji neplatila. Zrusila to ona. Navic ta cena je strašně premrstena, bud rada, zes k ni nesla.

autor
10. zář 2025
@ladyjigsaw

@anonym_autor nic bych ji neplatila. Zrusila to ona. Navic ta cena je strašně premrstena, bud rada, zes k ni nesla.

@ladyjigsaw děkuju🌻

somalicats
10. zář 2025
@berenika39

Živnostník nemůže dávat pokuty. Ne, nemůže. Může vymáhat - pokud druhá strana poruší smlouvu. To je asi tak všechno. Nic víc, nic méně.
Mám občanské sdružení, které má stanovy, členstvím se člen zavazuje k jejich dodržování. Např. má zaplatit roční příspěvek do nějakého data, přijde pozdě - ne, nemůžu mu dát pokutu. Můžu dát do stanov, že v případě nedodržení toho a toho se děje to a to. Ale pokuta je fakt úlet - obecně. Pořád to musí mít smluvní podklad.

@berenika39 Může dát tzv. smluvní pokutu, ale jak už název napovídá, smluvní pokuta musí být zanesena ve smlouvě a tím pádem o ní musí vědět obě strany a souhlasit s tím. Není to stejný typ pokuty jako pokuta uložená správním orgánem, ale je to terminus technicus. V tomhle případě ovšem žádná smlouva, kde by byla jasně deklarována smluvní pokuta, nebyla.
@anonym Hele, nauč se nebýt ze všeho tak vycukaná. Kadeřnice bude celkem vychcaná - pokud Tě prokazatelně neinformovala, jak se máš omluvit v případě, že termín dodržet nemůžeš, a co z toho plyne, tak nemá vůbec žádné právo cokoli vymáhat, natož někde zveřejňovat, že jsi neplatič. To bys naopak Ty sama mohla dotyčnou popotahovat za pomluvu nebo poškození dobrého jména. Ty si pogoogli kadeřnické salóny v okolí, všichni, kdo mají webovky, tam mají i ceníky a podívej se na to. Najdi si recenze a podle toho si pak vyber.

autor
10. zář 2025
@somalicats

@berenika39 Může dát tzv. smluvní pokutu, ale jak už název napovídá, smluvní pokuta musí být zanesena ve smlouvě a tím pádem o ní musí vědět obě strany a souhlasit s tím. Není to stejný typ pokuty jako pokuta uložená správním orgánem, ale je to terminus technicus. V tomhle případě ovšem žádná smlouva, kde by byla jasně deklarována smluvní pokuta, nebyla.
@anonym Hele, nauč se nebýt ze všeho tak vycukaná. Kadeřnice bude celkem vychcaná - pokud Tě prokazatelně neinformovala, jak se máš omluvit v případě, že termín dodržet nemůžeš, a co z toho plyne, tak nemá vůbec žádné právo cokoli vymáhat, natož někde zveřejňovat, že jsi neplatič. To bys naopak Ty sama mohla dotyčnou popotahovat za pomluvu nebo poškození dobrého jména. Ty si pogoogli kadeřnické salóny v okolí, všichni, kdo mají webovky, tam mají i ceníky a podívej se na to. Najdi si recenze a podle toho si pak vyber.

@somalicats trápí mě svědomí, o nic víc ale ani o nic míň nejde, jsem připravená se příště jako trapák zeptat na předběžnou cenu a když tak utéct rychle ze salonu 😅
Samozřejmě jsem žádnou smlouvu nepodepsala ale chápu pokutu v případě, že se na ni vykašlu a neobjevím se, to jo.. koukám na obě dvě strany..v tomhle případě platí ,, všechno špatný je pro něco dobrý" ...nezaplatila jsem 7500,-

autor
10. zář 2025

Nejde mi nahrát fotografie 😑 prší a máme plechovou střechu.. možná je to tím a zítra to půjde

berenika39
10. zář 2025
@anonym_autor

@somalicats trápí mě svědomí, o nic víc ale ani o nic míň nejde, jsem připravená se příště jako trapák zeptat na předběžnou cenu a když tak utéct rychle ze salonu 😅
Samozřejmě jsem žádnou smlouvu nepodepsala ale chápu pokutu v případě, že se na ni vykašlu a neobjevím se, to jo.. koukám na obě dvě strany..v tomhle případě platí ,, všechno špatný je pro něco dobrý" ...nezaplatila jsem 7500,-

@anonym_autor nechapej pokutu. Nemuze ti ji dat.

alubif
11. zář 2025

Tohle by me nechalo naprosto klidnou, nic si ji nepodepsala, termín si řádně zrušila, respektive ona, ceny má přemrštěné. Evidentně chce vyfotit z každého maximum, hold je prostě na prachy.... Divím se , že má vůbec klientelu.

Naopak ty pokuty ve zdravotnictví zcela chápu. Ono když vám nepřijde několik lidí bez omluvy, tak těžko narychlo během hodiny ty místa naplnite - třeba u nás hodně někteří dojíždí i 40 km. A pak tam sedíte a utíká vám výdělek a navíc by ty místa naplnil i akutnejsimi klienty. Včera mi nepřišli 4 bez omluvy to je hodina nechtěného volna. Z jedna toho po tom, co jí sestra volala jestli dorazí ( někteří u nás bloudí a hledají ambulance) a řekla jí, že ne, se po SMS dožadovala nového termínu. Neměla ani tu slušnost zavolat....( P.S. -My pokuty zatím nemáme, ale byly by potřeba)

ladyhacek
11. zář 2025

už jsem o pokutách za zrušený termín slyšela, dělá to více kadeřnist, ale den předem? Mamka je kadeřnice, toto nepraktikuje - a do druhého dne by zákaznice sehnala, Vy jste měla alepsoň slušnost napsat, mamce se něklikrát stalo, že nestála an za SMS lidi nikde, v práci opravdu okno - a nevíte zda si můžete odskočit na nákup, domů, čekat... když se dá věddět dopředu dá se to vyřešt.
Každopádně mě dostalo těch 7500! Zmiňovala jste Nymburk. Jste z okolí? Mamka ano.
Co se týče nemoci je to ošemetné - lidi k mamce chodí i nemocný, bez omluvy a ona pak lehne 14 dní - a to jí nikdo nezapaltí, někdy s nemocí i chodila do práce, ale pak je smaa proti sobě a to je to pak náročnější

autor
11. zář 2025
@ladyhacek

už jsem o pokutách za zrušený termín slyšela, dělá to více kadeřnist, ale den předem? Mamka je kadeřnice, toto nepraktikuje - a do druhého dne by zákaznice sehnala, Vy jste měla alepsoň slušnost napsat, mamce se něklikrát stalo, že nestála an za SMS lidi nikde, v práci opravdu okno - a nevíte zda si můžete odskočit na nákup, domů, čekat... když se dá věddět dopředu dá se to vyřešt.
Každopádně mě dostalo těch 7500! Zmiňovala jste Nymburk. Jste z okolí? Mamka ano.
Co se týče nemoci je to ošemetné - lidi k mamce chodí i nemocný, bez omluvy a ona pak lehne 14 dní - a to jí nikdo nezapaltí, někdy s nemocí i chodila do práce, ale pak je smaa proti sobě a to je to pak náročnější

@ladyhacek děkuju za komentář 🌻 takový mi zvedne náladu a nepřijdu si jako píp

autor
11. zář 2025
@ladyhacek

@ladyhacek už jsem objednaná do Lysé, hold popojedu ale kamarádka si to tam chválí moc, uvidím co mi kadeřnice poví, normálně se už předem zeptám jako žebrák na to, kolik budu platit...

autor
11. zář 2025

Tyhle vlasy, tenhle odrost mikromelírem za 7500,-

ai30
11. zář 2025
@anonym_autor

Tyhle vlasy, tenhle odrost mikromelírem za 7500,-

@alubif Ja nechapu, proc ve zdravotnictvi to ma byt ok a ve sluzbach ne. Kadernice si na ni vyclenila 5 hodin, to je prece taky utekly vydelek.

@anonym_autor S takhle hustyma o odrostlyma vlasama by bylo podle me fakt hodne prace, nedivim se ji, ze vyclenila 5 hodin, ale ta cena je i presto premrstena a pokuta bez predchoziho upozorneni neadekvatni.

autor
11. zář 2025
@ai30

@alubif Ja nechapu, proc ve zdravotnictvi to ma byt ok a ve sluzbach ne. Kadernice si na ni vyclenila 5 hodin, to je prece taky utekly vydelek.

@anonym_autor S takhle hustyma o odrostlyma vlasama by bylo podle me fakt hodne prace, nedivim se ji, ze vyclenila 5 hodin, ale ta cena je i presto premrstena a pokuta bez predchoziho upozorneni neadekvatni.

@ai30 mohu se zeptat, kolik je dnes adekvátní cena? jen zhruba...

ileni
11. zář 2025
@anonym_autor

@ai30 mohu se zeptat, kolik je dnes adekvátní cena? jen zhruba...

@anonym_autor za mě ta cena můžeš být ok, nevíme jakou používá kosmetiku, jestli plánovala vlasy nějak vyzivovat. Někdo u nové klientky dělá ,,detox" vlasů...moje tchyně už před 10 lety platila u kadeřníka 7000 za melír, vlasy ma krátké...na instagramu je nějaká kadeřnice a tam jsou teprve ceny....ona to tam vysvetluje

autor
11. zář 2025
@ileni

@anonym_autor za mě ta cena můžeš být ok, nevíme jakou používá kosmetiku, jestli plánovala vlasy nějak vyzivovat. Někdo u nové klientky dělá ,,detox" vlasů...moje tchyně už před 10 lety platila u kadeřníka 7000 za melír, vlasy ma krátké...na instagramu je nějaká kadeřnice a tam jsou teprve ceny....ona to tam vysvetluje

@ileni Teď se dopředu zeptám a uvidím. Proti vymezeným 5 hodinám jsem ani jednou nic nenamítla, o pokutách v salónech vím!! Jednou jsem dala někomu kontakt na slečnu, ke které jsem chodila ráda na řasy a ten někdo na to úplně zapomněl a pro mě to byla taky trošičku ostuda... Takže i když tu je dost žen, které se mě zastanou a řeknou že by nic neplatily, počítám s pokutou ALE v případě že zapomenu nebo se na to vy****...
Stejně ale věřím, že jinde platit 7500,- nebudu.. doufám teda😐

ileni
11. zář 2025
@anonym_autor

@ileni Teď se dopředu zeptám a uvidím. Proti vymezeným 5 hodinám jsem ani jednou nic nenamítla, o pokutách v salónech vím!! Jednou jsem dala někomu kontakt na slečnu, ke které jsem chodila ráda na řasy a ten někdo na to úplně zapomněl a pro mě to byla taky trošičku ostuda... Takže i když tu je dost žen, které se mě zastanou a řeknou že by nic neplatily, počítám s pokutou ALE v případě že zapomenu nebo se na to vy****...
Stejně ale věřím, že jinde platit 7500,- nebudu.. doufám teda😐

@anonym_autor já jsem ale o pokutě a o čase pro tebe vymezeném nic nepsala, reagovala jsem jen na cenu služby, která v některých salonech bohužel taková je. Jsou lidé kteří to dají, já patřím do skupiny, která by to nedala....

Strana
z3