4letá RD, požádat o neplacené volno nebo dát výpověď?

terezas4
22. čer 2016

Zaměstnavatel musí držet pracovní místo do 3 let dítěte. Jak je to se 4-letou RD? Požádat o neplacené volno, nebo výpověd, v druhém případě jak postupovat? Musí se jít ohlásit skončení pracovního poměru na příslušný úřad?

lith
22. čer 2016

@terezas4 pokud si dobrovolne zvolis 4 roky pak je moznost dohodnout se se zamestnavatelem na neplacenem volnu v tom 4. roce, zakonny narok na drzeni pozice ale neni a muzes dostat kdykoliv vypoved. Pokud by si dala vypoved staci se hlasit na sve zdravotni pojistovne jako Osoba pecujici o dite do 7 let veku a pak je za tebe statem hrazene zdravotni pojisteni. V tomto pripade musi byt ale splnena podminka celodenni pece o dite a to tak, ze napr do skolky smi jen na 4 hodiny denne.

damada
23. čer 2016

@terezas4 požádáš o neplacené volno do 4 let věku dítěte, zaměstnavatel může/nemusí souhlasit. V případě výpovědi se nikam hlásit nemusíš

spes2009
23. čer 2016

@lith Mohla bych se také přidat s otázkou? Řeším to samé, 3 letá RD mi končí v říjnu, kamarádka mi poradila, abych si poslední částku rodičáku protáhla na další rok, tedy na 4. rok mateřské. Myslela jsem si, že to v práci nahlásím a když s tím nebudou souhlasit, ukončím pracovní poměr, ale ten 4. rok rodičovské mi zůstane, tedy stát mě bude brát jako na rodičovské a bude hrazeno soc.+zdrav. poj. a děti budou moci navštěvovat školku bez jakéhokoliv omezení. Takto tedy není, když Ty píšeš, že se má paní hlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let věku. Díky!

lith
23. čer 2016

@spes2009 Rodicovska DOVOLENA je doba na kterou si uvolnena ze zamestnani. Tudiz do 3 let dle zakona zamestnavatel drzi praci, pokud chce zamestnankyne dele musi pozadat o neplacene volno a je na zamestnavateli jak se k tomu postavi. Pokud nevyhovi a zamestnankyne dostane vypoved pak jsou tu dve moznosti.
1.
ze jeste 4 rok cerpa Rodicovsky PRISPEVEK jelikoz si to tak sama nastavila a pak se nikam hlasit nemusi jelikoz po dobu RP je za ni platcem ZP stat a SP pro ucely duchodoveho pojisteni je brano RP jako nahradni doba pojisteni i kdyz se neodvadi. V tomto pripade ano, deti navstevovat skolku mohou.
2. RP 4 rok nepobira ale chce byt doma a pak se musi hlasit na pojistovne jako Osoba pecujici o dite do 7 let veku aby nemusela hradit ZP. Pak deti nemohou navstevovat skolku dele jak 4 hodiny denne.
Ono totiz rodicovsky prispevek a rodicovska dovolena jsou dve veci ktere jsou na sobe nezavysle

lith
23. čer 2016

@terezas4 zapomela jsem samozrejme napsat, ze zalezi na tom jestli ten 4 rok budes pobirat RP nebo ne, pokud ano pak se nikam hlasit nemusis ;)

terezas4
autor
23. čer 2016

@lith super děkuji, takže pokud dostanu výpověd ale stále pobírám RP, nemusím se hlásit na pracovním úřadě

lith
23. čer 2016

@terezas4 presne tak ;)

spes2009
23. čer 2016

@lith Dekuji moc 🙂

j.a.n.i
23. čer 2016

@lith Já jen upřesním, že i pokud pobírá rodičák, tak stejně tuto skutečnost musí dojít oznámit na zdravotní pojišťovnu, protože ona jinak neví, že za ni bude platit ještě rok stát.

lith
24. čer 2016

@j.a.n.i diky ;) ja mela za to, ze pokud pobira RP pak automaticky plati pojisteni stat a pojistovna to vi. Jen pro moji zvedavos, pokud je zenska na "nucenem " 4 RP kdyz nemela moznost volby tak je to stejne?

j.a.n.i
24. čer 2016

No, jelikoz ta nema zamestnavatele, tak to, ze bere rodicak musi na zp nahlasit uz na zacatku, takze ta uz to pak resit nemusi. Kdezto tady ma nahlasrnou rd od zamestnavatele a s koncem pp ji on nahlasi konec pp s tim padem konec rd, ale uz nehlasi zda stale popira rodicak nebo ne.

lith
24. čer 2016

@j.a.n.i diky ;) zase jsem o kus chytrejsi 🙂