Až si budete stěžovat na náš rodičovský příspěvek apod.
....Tak si prectete tuto diskuzi, kde si Americanka stezuje, ze ji po porodu da zamestnavatel jenom 4 tydny neplaceneho volna a pak musi zpet do prace, nebo o ni prijde. Pak vas to prejde :D
@karlajasmine To je nesmysl s těma busama v UK. Loni jsme vesele jezdili ještě o půlnoci...
@caverina žijeme v sociálním státě,máme sociální síť a je to dobře., ale i já si myslím, že není fér, aby ženská, co dávala do státu 15000 měsíčně (jako já) dostala stejnou (a ještě menší) podporu než ta, co do státu dává tisícovku, nebo nic.. akorát tím podporujeme lidi, kterým vyhovuje být doma a "nic" nedělat.. proč mám být "penalizována" za to, že platím víc?? A jak jsem již psala v prvním příspěvku, v práci jsem trávila přes 280h měsíčně, nebyly to nezasloužený peníze.. proč nemám nárok na porodný, přídavky atd? Protože jsem pracovala?
chci tím říct, že by možná neškodilo podporu nějakým způsobem odstupňovat.. a ne, v praxi si to neumím představit, jsem ráda, že dostanu aspoň něco a držím pusu..
ale me by ale zajimalo od jake castky by podle vas mely na to pravo...
@nikinnna
@caverina
Mě jde hlavně o to, aby si lidé zakládali rodinu, když jsou schopní jí uživit a ne, aby spousta lidí jen čekala na podporu státu. Bohužel v současné době zakládá rodinu s vědomím, že na ní budou mít díky státu hodně lidí. To není dobře, protože rodina se má zakládat tehdy, když jsem schopný nějakým způsobem uživit sám sebe. Pokud vydělávám 10000 brutto, tak opravdu nemohu říci, že jsem spoběstačný a zvládnu uživit ještě dítě. Já jsem začínala také s malým platem, ale v té době jsem neuvažovala o tom, že bych založila rodinu. To mi nedávalo smysl. Jak bych mohla živit rodinu, pokud jsem nemohla ani uživit sebe. Já jen říkám, že je dobré mít nějakou stabilní práci, se smlouvou na dobu neurčitou a s příjmem, který mi umožní živit další osobu/osoby. Jinak prodavačky už dávno není evidentně až tak mizerně placená práce, v Lidlu si myslím, že nabízí celkem slušný plat. A pokud někdo jde raději pracovat do Alberta za minimální mzdu, tak je to jeho věc, nikoli moje. Také chápu, že schopnost uživit dítě není obvykle jenom záležitost ženy, protože dítě má i otce. Nicméně si myslím, že pokud žena nemá nárok na mateřskou, měl by být muž schopen rodinu uživit bez státní podpory. Tak to funguje v některých zahraničních zemích. Žena nepracuje? Muž dokáže uživit rodinu? Mají dítě. Muž nedokáže uživit rodinu? Mají smůlu nebo si žena najde práci. Tak se stát postará o to, že nebude podporovat věčné natahovače rukou. Je to v pořádku. V pořádku není, když dostávají peníze lidé na úukor lidí, kteří odvádějí dlouhodobě do systému a pak dostanou naprosto směšnou částku. Pokud pominu mateřskou, která má taktéž strop. Tady to opravdu není spravedlivé.
@caverina nevim jak to vidí ostatní, podle mě by měly dostávat podporu všechny, protože jsme sociální stát a je to tak dobře.. jen to nějak odstupňovat, no..
Souhlasím s vámi @keksikova1 🙂
@madrilena souhlasim, druhá věc ale je, že je taky potřeba myslet na to, že už takhle máme nízkou porodnost a bez dětí nebude mít kdo dělat na nás atd atd (jo, já vim, že to tvoří často jen natahovače rukou- ale paušalizovat nelze)..a navíc, já mám třeba taky smlouvu na dobu určitou a nemám strach, že bych po mateřský nesehnala práci během měsíce.. takhle se to prostě nedá brát..
dobre,ale porad existuji a existovat budou prace za minimalni mzdu..to potom ty zeny nemaji pravo mit dite?
@ alicie_k to jsem ráda, už jsem se začínala bát, že jsem jediná 😀
@caverina no třeba v USA to tak je.. (já si nemyslím, že je to správně, ale jak vidno, existují i jiný názory)..
@keksikova1 Máme nízkou porodnost, ale podpora nízkopříjmových rodin nic moc nevyřeší. Daleko lepší by bylo podporovat v tomto směru lidi s vyšími příjmy. Třeba tím, že by maminky měli důstojnou mateřskou a pak následně důstojný rodičovský příspěvek. Pak by třeba hodně pomohlo i to, že by se maminky mohli vracet třeba i dřív na zkrácené úvazky /čemuž se mnoho zaměstnavatelů brání/. Dále dostatek předškolních zařízení i pro menší děti. To vše hraje roli. Toto ale už vyžaduje hodně úsilí. Daleko jednodušší je rozdat mrzký peníz všem.
@madrilena
opět souhlasim
ale i lidi bez příjmů přece mají právo na podporu a pomoc, i když třeba nižší, než ti, co přispívají víc..
me slo jen o to,ze tu zaznel nazor, ze by materskou nebo rodicak mely dostat jen ty ktere maji vyssi prijmy..a to mi hlava jaksi nepobrala..
@caverina Právo dítě má každý. A taky by si ho měl pak být schopný uživit. Podporu státu lidem, kteří odvádí daně chápu jako oprávněnou, ale opravdu nevidím důvod, proč by stát měl podporovat lidi, kteří se nepodílí. Proč? Pokud chci dostávat, musím i dávat, ne? Nebo je správné, když jenom dostávám? Opice v přírodě si svoje mládě také musí uživit. Když neuživí, přijde o něj. V našem státě je to anomálie, plodící jenom další ekonomickou závislost. Každý má právo mít dítě, ale má povinnost dítě také uživit a ne se živit od jiných (daňových poplatníků, kteří nejsou tak vyčůraní, aby vedli pohodlný život bez úsilí). To považuji za sprosté.
Jednotny rodicovsky prispevek pro vsechny -bohate i chude- zavedla TOP09 v roce 2001. Asi to vsem vyhovuje, kdyz to doted nezmenili 😃 Jinak nevim moc, o cem mluvite. Kdyz si dite udela nejaka chudera samozivitelka a prijde na urad prace s natazenou rukou, ze nema co jist, tak urednice naklusaji k ni domu a po kontrole lednicky ji dite vezmou. zadne natahovani a davani se nekona 😃
Porodnost podpori model, ktery maji ve Svedsku - kvoty, firemni jesle a skolky, zkracene uvazky, home office. Povinne zamestnavatelum nad x zamestnancu napr. A vyresi to i diskriminaci pri prac. pohovoru typu "nesmime se ptat, ale nejste tehotna? A planujete? Berete antikoncepci? Jakou znacku? Vycurate se nam do kelimku? 😃
ale i ta ktera pracuje za minimalni mzdu statu neco odvadi..ne sice moc ale odvadi..a doopravdy nikdo nepracuje rad za malo penez..
@madrilena já třeba pracovala za 15 tisíc a byla jsem spokojená. Dokonce si jsem jistá, že kdybych musela, dokázala bych se z mého platu uživit. Nemyslím si, že jsem něco horšího a to jen proto, že jsem si vybrala práci, která mě bavila. Jsem člověk který rád vede svůj poklidný život bez stresu a tato práce mi to umožňovala. Předtím jsem pracovala na mnohem lépe placené pozici, ale vyhořela jsem. Dva roky v permanentním stresu a následek byl kolabs organismu. Musela jsem odejít a dalších několik měsíců jsem byla záměrně nezaměstnaná, abych se vzpamatovala. Jenom v práci jsem trávila 280 hodin měsíčně a další práci jsem si nosila domů. Mělo to následky jak na mém zdraví, tak na mém vztahu. Na druhou stranu můj manžel má dobře placené místo a obor ve kterém by si našel uplatnění vždycky, protože nabídka převyšuje poptávku...
I tu hůř placenou práci musí někdo dělat a není správné za to někoho soudit. Osobně si vážím každého člověka který pracuje a těch co to dělají za málo, místo sezení na dávkách, si vážím nejvíc.
@nikinnna Nikdo neříká, že jsi horší. Já jsem určitě spíše měla na mysli, aby peníze nedostávali matky, které nepracují. Tam v tom nevidím smysl. Dále by to pak mělo být odstupňované, jak už tu psala @keksikova1 .
@madrilena Já v tomto případě vidím zásadní problém třeba v délce studia - do 25 budu studovat, pak několik let pracovat, abych dostala smlouvu na neurčito a měla nárok na mateřskou, a pak nebudu moct otěhotnět, protože na děti je ideální věk 20-25. A i když je teď normální mít děti později, nikdo mi nevymluví, že to není posun špatným směrem. A kdyby nepracují, ale třeba studující, nedostali vůbec nic, tak by se věk prvorodiček výrazně zvyšoval.
@g_m tak treba v Londyne jo, ale v mestech velikosti Brna uz casto ne.. ale jak kde no 🙂
Ja bych to udelala tak jak je to nekde v zahranici, kratka materska,ale podstatne nizsi dane za kazde dite, tudiz ma otec po narozeni ditete vyssi plat a zena muze byt doma.
@nikinnna někdy mám pocit, že nenávist vůči chudým je teď nová norma společenské odpovědnosti. I vůči pracujícím chudým. Ukážeme na ně prstem - vy jste ti nezaměstnaní, co my na vás musíme dělat, vy jste ti, co pobíráte malé mzdy a málo odvádíte, proto i náš stát je chudý. Je to samozřejmě nesmysl, žádný stát a žádný bohatý by nebyl bez pracujícího proletariátu se skloněnou hlavou, co nic nechce navíc a nebouří se.
@vysivani tak to bych nechtela ani za nic, na nasem aktualnim systemu nejvic ocenuju to, ze se budu mit po materske kam vratit - ze mi firma drzi misto. ''byt doma'' a hledat si praci jako nezamestnana bych opravdu nechtela.
Vidim, ze jsem zalozila tuhle diskuzi proto, abych poukazala na to, jak se tu mame dobre, a opet se to zvrhne v debatu, kdo se tu ma hur :D... sama zavist a sebelitovani... ach jo :D

@madrilena ty si vážně myslíš, že je lepší, aby člověk po škole x měsíců hledal dobře placené místo, než aby na začátku přijal i hůř placenou nabídku a získal tak potřebnou praxi pro líp placené místo? Podle mě je naopak super, když člověk po škole nečeká rok na super nabídku, ale snaží se zaměstnat...
Na mobilu mi blbne aplikace, takže se omlouvám, za předchozí příspěvky...