Až si budete stěžovat na náš rodičovský příspěvek apod.
....Tak si prectete tuto diskuzi, kde si Americanka stezuje, ze ji po porodu da zamestnavatel jenom 4 tydny neplaceneho volna a pak musi zpet do prace, nebo o ni prijde. Pak vas to prejde :D
@normalnimatka "co je lepší pro to dítě" Které konkrétně máš na mysli? 🙂
pro každý samozřejmě.... každý dítě potřebuje mámu, ať chceš nebo ne. a nebavíme se tu o tříletým děcku.
@normalnimatka ale je přece na každém, jak si tu výchovu zařídí. To, že tady dokola prezentuješ svoji dojmologii, vyvolává akorát zbytečné nikam nevedoucí diskuze. Nejlépe uděláš, pokud se budeš starat hlavně o to, aby tvé děti dostaly to, co si myslíš, že by měly mít. Já si ty své taky vychovám podle toho, co já považuji za optimální.
racionalizuj si to jak chceš. tohle je základní vývojová pedagogika a psychologie;)
@blackhole Hele, já nejsem žádnes extra mateřskej typ, ale v obecný rovině podle mě platĺ, že dítě je do určitýho věku plně závislý na matce a potřebuje jí. Nemám nic proti ženám, co se snaží skloubit kariéru s mateřstvím, fakt jim fandím, sama si nebudu moct dovolit vypadnout z oboru na moc dlouho, ale je to o nutnosti a touhách matky, nikoliv dítěte. Tak je asi dobrý z toho nedělat něco, k čemu bychom my kariéry neschopné měly vzhlížet. Vybízíš k toleranci, přitom jí sama projevuješ pramálo.
Něco jinýho je, když má žena možnost to skloubit- částečný úvazek, práce z domova. Jako zaměstnanec však mautě málokdy na výběr.
@vineta ale to, kde budeš pracovat, případně studovat, si přece volíš sama, ne? Schopný člověk s tím určitě problém mít nebude 🙂 Jinak nezbývá než se spoléhat na pomoc okolí - a to je to, co se mi příčí nejvíc. A nemyslím si, že jako zaměstnanec nemáš na výběr, je to velmi relativní.
@blackhole Jenže to je právě nesmysl, ten předpoklad, že všichni by měli chtít dělat kariéru. Mně stačí mít práci, která mě uživí, nepříčí se mi morálně a nezasahuje mi do volného času. A jo, mám takovou, ale trvalo mi ji najít. Vlastně už nějak nechápu, o čem se tu bavíme.. Každý to má jinak, já to respektuji, naopak odmítám nerespekt ke stylu života, jakej si kdo vybere. Vadí mi to rvaní každého mermomocí do nějaký škatule- nejdřív bylo cool, aby ženský byly doma, teď zas musí dělat kariéru a kojit v jednačce. Ať si každá vybere, co jí co nejvíc vyhovuje..v tom je asi největší výhoda naší doby. Jen si prostě myslím, že je fajn tomu dítěti nějaký společný roky dát.
A skutečně si myslím, že home office a částečný úvazky jsou tu spíš výjimkou. Samozřejmě když jsi jedinej nepostradatelnej člověk v baráku, asi ti to umožní snáze, než když jsi pěšák. Bohužel bez pěšáků není koho vést, asi tak.
@vineta já právě v práci nepostradatelná nejsem (a ani bych nechtěla být), když odejdu na mateřskou, bude tam nějaký zástup. Výhodu mám ale v tom, že na to místo nastálo nikdo nechce a ani v minulosti tomu nebylo jinak, takže je velmi pravděpodobné, že nebude problém se tam vrátit. A "pěšáci" budou vždycky, jelikož doktorům po škole nezbývá nic jiného, než jít pracovat na oddělení nebo do nemocnice akreditované pro vzdělávání, aby se mohli připravit na atestaci.
Přijde mi naprosto normální mít děti a chodit do práce. Klidně i od jednoho roku věku nebo jak si kdo rozhodne. Hlavně jsou na to přece (ideálně) dva. Otce bych v péči o dítě rozhodně nepodceňovala. Pokud se na tom partneři domluví, tak v tom nevidím problém. A ano, ženská doma být samozřejmě může x let, ale pak ji musí někdo dotovat. Nedovedu si představit, jak to může prospívat rodinnému životu nebo partnerskému vztahu... Nevím kolik je chlapů, kteří dobrovolně dlouhodobě táhnou celý rodinný rozpočet. Já bych to po tom svém rozhodně nechtěla. Mozek a ruce máme přece oba dva.
nevim proc ale porad mam pocit,ze nektere z vas se na lidi,kteri nemaji vyssi vzdelani divaji tak nejak z vrchu...docela me me pobavila veta ze schopny clovek si muze vybrat co studovat a kde pak bude pracovat..studovat mozna ale s tou praci bych zase az tak nesouhlasila....nejsem,aspon si to o sobe myslim,clovek neprejici,ale nekterym z vas tady docela preju aby jste v zivote narazily a prestaly jste byt tak schopne a uspesne..
@vineta já jsem reagovala na normální matku, která psala, že je potřeba být s dítětem (minimálně??) 3 roky doma...
@caverina nic není zadarmo a úspěch rozhodně ne. A pokud chceš dobrou práci, je určitě potřeba se o to zajímat již na škole, snažit se získat kontakty a "být vidět" - např. já jsem při studiu pracovala v nemocnici na malý úvazek jako sanitárka a v životopisu to zavážilo. Stálo mě to hodně sil i velkou část osobního života, ale nelituji. Ty zkušenosti mi už prostě nikdo nevezme. Teď už můžu být v klidu, protože jsem dosáhla, co jsem chtěla a vím, že mé děti budou mít slušné zázemí. Nemyslím si, že je to jen o "vyšší či nižší" škole. Např. kvalitní řemeslník vzdělaný a zkušený ve svém oboru (a takové je bohužel problém najít), který na to vysokou nepotřebuje, má u mě rozhodně mnohem větší respekt než někdo, kdo vystuduje nějaký pseudoobor kvůli titulu a pak nemá uplatnění. Z některých žen mám pocit, že kdyby neměly děti, které vychovávají, tak by asi celý život nečinně proseděly doma. Ale i ta výchova dětí jednou skončí, ty odejdou a pak jim toho už moc nezbyde... Dělat do konce života "někde na pokladně" mi přijde fakt pekelné.
ale chapes,ze proste nekdo nema navic nez delat prave na te pokladne?ale to neznamena ze je horsi clovek..a nez mi napises ze to nikdo nerika tak si znovu tuhle diskuzi precti..
@blackhole Mně přijde 1 rok minimální, 3 roky optimální. Nedovedu si ani představit dát tříleté dítě na 9 hodin denně do školky, sama jsem introvertní typ a kolektivy mě vyloženě obtěžovaly. Kolik vydržím doma, sama nevím, pro matku mi to přijde dlouhé a hlavně v mém případě profesně neudržitelné. Kdybych dělala za kasou, kde by mi nic "neuteklo", asi bych s návratem nepospíchala a nevidím na tom nic špatného.
Co mě na tvém příspěvku normální matce nadzvedlo, byla věta "jak se ti to čte", která následovala za výčtem tvých úspěchů. Přišlo mi to velmi arogantní.
A znovu- ne každý má ambice a je to tak zcela v pořádku.
Jsem J
Mobil se mnou nejak nespolupracuje.Omlouvam se. Blackhole. Zda se mi, ze vy kazdeho posuzujete z hlediska sebe. Uspech je naprosto subjektivni vec. Co je uspech? Vam je 29, jste atestovana. Dobre, pro Vas je to skvele a bajecne. Ale pro nekoho je uspech mit ve 29 tri deti a naplno se jim venovat. Nebo byt nejlepsi soustruznice v okoli. Clovek by skoro predpokladal, ze se v praci setkavate s lidmi, kteri treba nemaji mozek na to, aby se stali lekari. Ja jsem vystudovala dve vysoke skoly a mam doktorat. A to, co jsem se na sve ceste vzdelanim naucila je pokora. Vetsinou svoji nevybitou aroganci aplikuji zde na konikovi, coz je doufam i Vas pripad.
a k tem kvalitnim remeslnikum..nejsou proto,protoze sve deti za kazdou cenu posilame na skoly s maturitou a pak rychle na vysokou i kdyz na to kolikrat nemaji ale v dnesni dobe mit pred jmenem jakykoliv titul je znamka uspesnosti..
Podle novějších studií není pro dítě důležitá péče matky, a navíc ne tak dlouho, jak si myslíme. Důležitá je lákyplná a pečující náruč, ať to je matka, otec, oba dva třeba i s chůvou. Nebo máte pocit, že Holandsko, USA nebo Británie jsou plné neúspěšných sociopatů?
tak ameriku bych jako vzor zrovna nedavala..jsou tam detske gangy,ktere kradou a dokonce i bohuzel zabijeji..a tohle fakt nemam jen z filmu..
@ la_amanita S tim naprosto souhlasim. U nas doma byl manzel pul roku na materske a teda s holkama ma uplne perfektni vztah. Starsi dcera zase byla hodne casto u babicky a teda, ze by byla nejaka poskozena se mi nezda. Babicka se ji venovala na 100%. Stridaly jsme se a ona si vzdy pripravila vsechno dopredu, takze mela na ni cas a energii. S chuvama nevim, nevim jak clovek pak overi, ze se o to dite stara, jak chce ta mama, al e to je spis muj individualni nevericiho Tomase hodny problem. Mylsim, ze milujici prostredi je zaklad, tim tomu diteti dame nejvic co muzeme. Ale netrvala bych na tom, ze ho muze poskytnout jen matka.
Abych pridala neco k tematu vcera jsem mluvila s jednou tehotnou nemeckou studentkou. U nich ve skole je mozno hlidani deti behem vyuky od 8 tydnu, vsude po skole jsou prebalovaci pulty, je mozne deti nosit na vyuku pokud nerusi, a v jidelne je hraci koutek. Trosku jsem zatlacila slzu, kdyz jsem si vzpomnela, jak mi rodice vozili dceru na parkoviste pred skolu kojit....
@la_amanita Tak beru to tak, že kromě nějakého období je fuk, jestli je doma matka nebo otec nebo prarodiče. Nechtěla bych ale, aby ty hezké okamžiky za mě prožívala chůva, manželovi nebo prarodičům bych to dopřála naopak ráda.
Mám oba rodiče zdravotníky, hodně sloužili, chodila jsem v budovatelském duchu i do jeslí- a i když to byla spíš výjimka, pamatuju si je dodnes, přičemž mi byly maximálně 2.
Já bych třeba bývala byla ocenila i to, kdybych nemusela trávit tolik času ve školce a poté v družině. Nešlo ani tolik o rodiče jako o to, že jsem byla neustále v nějakém sdíleném prostoru a v nevyhnutelném sociálním kontaktu. Bojuju s tím doteď. Samozřejmě nevím, jestli to mělo zhoršující vliv, ale já asociál rozhodně jsem. Kdybych mohla být doma s chůvou/babičkou/kýmkoliv, bylo by mi podstatně lépe, s tím souhlas, že dítěti tolik nesejde na té konkrétní osobě.
Třeba bude mé dítě jiné, kdo ví. Ale chci ho odkládat co nejmíň, pokud to bude možné. Což neznamená, že by s ním ten čas nemohl trávit manžel nebo prarodiče.
Stejně jako v česku se najdou 12letí psychopati co znásilnují a vraždí spolužačky, to mám z mého okolí. Ve vedlejším paneláku zabil 11letý dvoulého, protože moc brečel. A tohle nejsou výjimky. Takže všude se něco najde, takové Německo by mohlo vykládat, kolik mimin tam bylo zabito sourozencem a dokonce UK má zajímavé statistiky a možná i proto nejnižší věkovou trestní zodpovědnost.
To je strašně ujeté. Každá z nás je jiná, proto vede různý život, má různé zaměstnání, koníčky, různé partnery. Ale po porodu se očekává, že se tyto rozdíly zázrakem smažou a z ženy se stane věčná pečovatelka o potomstvo, která má navíc vše dělat podle nějakého nevysloveného, ale všem jasného manuálu. To je přece blbost, navíc v péči o děti snadno nastávají situace, kdy okamžiků negativních je násobně více, než těch pozitivních, a každá z nás je snáší jinak. Nevidím tedy nic špatného na tom se o tyto starosti podělit a vrátit se třeba do zaměstnání dříve, než ve třech letech dítěte. Asi těžko bude v pohodě dítě, když není v pohodě jeho matka. A málokteré matce je to jedno, všechny tady zvažujeme a jednáme tak, aby to bylo nejlepší pro děti, jen ta hranice, kdy to začne ničit nás osobně, máme prostě každá jinde, a každá z nás si z toho prostě najde cestu ven takovou, jaká jí nejvíc vyhovuje.
tak jasne ze i u nas se to deje..sestra par let v americe v tehle oblasti pracovala a setkavala se tam i devitiletymi detmi,ktere byly soucasti takovych skupin..a tak rozsirene to u nas jeste nastesti neni...
Už se definitivně přestávám v týhle diskuzi orientovat.. takže- jsem ráda za český sociální systém, jsem ráda, že mají ženy tu svobodu se rozhodnout, byla bych ráda, kdyby ty ženy, pro něž jsou důležité pracovní úspěchy a ocenění nervaly arogantně svůj postoj těm, pro které je práce jen způsobem, jak si něco vydělat, a naopak; myslím, že každá matka dělá to, čemu věří, že je pro její rodinu a dítě dobré nebo to minimálně nevadí. Pokud někdo dokáže nějak rozumně vše zkombinovat, má můj respekt, na půl úvazku nebo z domova je to v pohodě, jen mi přijde drsná ta situace, která tuhle diskuzi uvozuje, odrodit, odstříkat a do práce, chceš-nechceš (popř. máš dost prachů/nemáš). Pak mě nadzvedly reakce typu "kdo na děti nemá, ať si je nepořizuje", a "každý může být úspěšný a zasloužit si tak své místo na světě", což jsou přesně ty názory, pro který je kapitalismus stejně utopickej a asociální jako komunismus. A štve mě to úplně stejně, jako názory, že ženský maj bejt doma s dětma a nikam se necpat.
A myslim, že dokud je dítě závislý na kojení (ať tam teda není ta časová hranice vyjádřená věkem), chůva s odstříkaným mlíkem matku nenahradí. Z principu. A neříkám, že dítě tím pak bude poznamenané. Ať s tím každá naloží, jak umí. Zbytek byl můj osobní postoj k tomu, jak bych to chtěla mít já na základě vlastních vzpomínek a traumat z dětství.
Hlavně mějte šťastný děti, buďte šťastný a nechte být šťastné i ty, které se rozhodují jinak ❤.
@ blackhole Takze budeme rodit na poli, protoze treba pulka tech zenskych to taky zvladla?
To není jen v USA...V Japonsku jsou ty měsíce 2, a pak hurá do práce...kojení? nene mix...MM ráno a večer a ve "školce" 3krát denně UM (v rozmezí 3-5 hodin)...
Rodičovská v takovém rozsahu jako je v ČR je rarita i v Evropě...ano nemáme si v ČR na co stěžovat...

nefunguje mi tlačítko odpověz...
jak se mi to čte a co si o tom myslim?🙂) nechce se mi rozepisovat o tom, jak to doopravdy mám a proč to tak mám.
jen chci napsat, že to, o čem ses tady rozepisovala, se týká hlavní doby před dětma, zaopatření atd, ale o tom jsem já v týhle diskuzi snad nic moc nepsala..?? já prostě tvrdim, že když si někdo děti pořídí, má se jim kurňa věnovat a vychovávat je. je to důležitější, než jim pořídit bezva výbavičku za tisíce. a jistě, existuje i jinej pohled, ale troufám si tvrdit, že můj je prostě správnější. a proč? jednoduše pro fakt, co je lepší pro to dítě. a určitě je lepší bejt s úplně malým dítětem, než ho dát do jeslí🙂 tak by se člověk v rámci možností měl snažit se skrze to zařídit co nejlíp (pro to dítě) to jde.