Až si budete stěžovat na náš rodičovský příspěvek apod.
....Tak si prectete tuto diskuzi, kde si Americanka stezuje, ze ji po porodu da zamestnavatel jenom 4 tydny neplaceneho volna a pak musi zpet do prace, nebo o ni prijde. Pak vas to prejde :D
Oproti slovensku je to v cr o dost horsie. Na slovensku je materska 80% hrubej mzdy, trva 34 tyzdnov. Kazdy ma narok na pridavok na dieta ( na kazde 23,50€), kazdy ma narok na porodne az na 4 deti vo vyske takmer 900€, rodicak je ale na 3 roky a mesacne mate cca 230€ aj s tym pridavkom. Ale ak idete do prace, mate narok na 280€ na pokrytie sukromnej skolky.
Ani já nesouhlasím s tím, že by naše mateřská a rodičovská byla nízká a krátká, na druhou stranu nejde srovnávat něco tak rozdílného jako je USA a ČR. Ono jsou tam také jiné výdělky, takže si člověk snáz našetří a školky také asi budou mít naprosto jinak řešené atd. atd. to prostě nejde srovnávat. Ale také mi to tu nepřijde nijak strašné, ale ať si stěžuje kdo chce, jak chce. Ideálně, kdyby se každý zaměřil sám na sebe a přestal řešit okolí. 🙂
@karlajasmine ono nadávat a ohánět se hnědočechy je mnohem příznačnější pro mnoho lidí, než si vážit, co je 😉 Není potřeba chodit ani do Ameriky, stačí nahlédnout do vlastní historie, za dob Československa ženy musely do práce po 6N. Až později se možnost být s dítětem doma prodloužila. Ale RD jak ji známe a máme dnes, o tom mohly leda snít...
autorka článku píše, že ji stát nijak neochrání, protože její zaměstnavatel má méně než 15 zaměstnanců, škoda, že nevíme, jak je to u větších firem.....a také škoda, že se autorka neinformovala dříve, než otěhotněla, mohla situaci řešit jinak, i když píše, že pracovních příležitostí u nich na malém městě moc není...
článek mi přijde při vší úctě vytržený z kontextu bez bližší znalosti problematiky můžeme jen spekulovat, jak strašné či dobré to tam mají...
Nedávno mě napadlo to samé, když se tady v jedné diskuzi maminky dohadovaly, kdy je nejlepší poslat dítě do školky a jestli je na to připravené, plus pak odsuzovaly jiné maminky za to, že je tam daly. Jinde maminky ani nemají jinou možnost a prostě musí do práce...
@victress u vetsich firem maji 3 mesice neplaceneho volna.. taky bida.. ale souhlasim, ze se mohla informovat driv, to ano 🙂 On to neni clanek ale dizkusni forum jako modrykonik, akorat pro americany.
V USA ženy často zůstávají doma v domácnosti a vydělává pouze manžel, popř. mají chůvy - studentky, které děti pohlídají. Být v domácnosti se považuje za otázku nižší společenské úrovně. Chůva je záležitostí prestiže.
Setkala jsem se s tím přímo i v Německu, teta tam začínala jako au-pair, vzala si Němce a když se jim narodila dcera, začala se hned shánět po au-pair, aby lépe zapadla mezi stejnou společenskou skupinu lidí. Přitom její manžel se svým nadstandardním platem by spolehlivě domácnost uživil. Ale teta potřebovala dobře vypadat a její příjem tak na au-pair padne skoro celý...
já jsem si tady jednou tak trochu stěžovala...Prakticky nechápu proč náš stát podporuje pořád ty samé dokola(přistěhovalci,nemakačenka,sami sebe)ale na mladý se kašle...a bylo mi právě řečeno jak se mám skvěle jak jsou v americe chudáci a že jestli se mi něco nelíbí,že mě tady nikdo nedrží tak bych ráda řekla že ani tu američanku tam u nich nikdo nedrží!
Jinak jste mě tu dobře nakoply a já začala chodit do práce když bylo malýmu 14měsíců(mimochodem všem to přijde stašně brzo)
Ja si nestezuju..sem rada,ze muzu byt se svym ditetem doma a venovat se mu..jen si nekdy rikam,kde sem udelala chybu,ze sem od stredni pracovala az do porodu a pani na urade se mi jeste vysmala,ze chci zkusit pozadat o porodne a velice se divila,ze s takovyma platama mame hypoteku😂..pripadala sem si jako idiot a uz bych o nic zadat nesla..
@zitova mne sa to zase paci viac v CR ako by som mala v SR 🙂 mozno je materska vyssia, cize 6 mesiacov by si dostavala akoby o par desiaotk eur viac, ale zase platy su nizsie, nezamestnanost vyssia, celkovo nizsia uroven. cize ak by si som si mohla vybrat ist na materksu s povodne 1000 e platom a 26500 kc platom, tak sa to konkretne takto oplati viac, ale celkovo podla mna ani nie..a aj rodicovsky prispevok mi vyhovuje viac, pokial niekto nechce byt 3r doma, ale chce/musi do prace skor, tak pri tych 2r je tych 11500 daleko viac ako 230 eur v SR, ktore ak dobre chapem, dostanes ci ho budes poberat 2 mesiace alebo az do 3r dietata...jedine to porodne no...to je na slovensku fakt pekne a socialne slabsim to naozaj dost pomoze, za tolke peniaze sa naozaj da sprvait aspon ta prvotna investicia na vsetky tie male vecicky, kocik a pod..ale to uz by sme boli moc rozmaznani.
v kazdom pripade, ci SR ci CR, tie podmienky su luxusne. v inych krajinach je dieta tvoja starost, tvoje rozhodnutie, tvoja financna zataz, tu sa akosi kazdy spolieha, ze ved stat sa ma postarat..
Já se bojím, že naše dcery nebudou mít rodičovskou a to hlavně tím, že už nyní hodně žen chce honem do práce. Já si užila celé 3 roky a nemám pocit, že by mi něco uteklo. Každá to máme nastavené jinak.
Já jsem třeba naštvaná na to, že můžu mít tříletou místo dvouleté. Jsem osvč, moje výplaty nebyly nijak obrovské statisícové. Ale stačili mi na pokrytí nákladů v podnikání, zaplacení soc+zdrav+zdravotní navíc, na to abych si něco odložila a se zbytkem vpohodě poplatila co je důležité. Ale i přes to, že jsem si platila zdravotní navíc, tak moje mateřská činí 4500tis a na dvouletou rodičovskou nemám nárok. Chmeme další dítě co nejdříve, takže je mi jasné, že prostě peníze nevyčerpáme. A porod druhého dítěte kvůli příspěvkům rozhodně odkládat nebudu. Jde mi spíš o princip, kde jsou živnostníci znevýhodněni oproti zaměstnancům. Nikdy jsem nebrala státní podporu, dávky, nebo já nevím co. Od školy jsem rovnou pracovala. A místo toho, aby mě stát motivoval porodit co nejvíce dětí (chceme mít určitě aspoň tři) a co nejdříve se zařadit zpět do pracovního života. Tak mě "nutí" být doma s dítětem a být neefektivní. (což o to, finančně se zabezpečíme a budu pracovat i při rodičáku) ale beru to obecně.. To samé studentky. Porodí a musí být doma 4 roky... proč?! proč si nemůžou zkrátit rodičák a být motivované co nejdříve se do školy vrátit, dokončit ji a jít pracovat? proč mají sedět 4 roky doma?
Spíše bych dávala třeba 4letou sociálním případům, kteří jsou nezaměstnaní, berou dlouhodbě dávky atd. tady se dá očekávat případné zneužití financí a rození dětí "na zakázku". Aby to nebyl pro ně zdroj peněz.. ale rozhodně ne těm, kteří pracovali a chtějí pracovat co nejdříve. Při myšlence, že bych se třimi dětmi měla být doma 9 let mě omývá. DEVĚT let nic nedělat?! jak to může být pro stát prospěšné?! Stejně by mi vyplatili stejné částky, tak proč to nezkrátit a říct maminko, dej děti do školky a padej makat..
@luciina o to ale tady nejde, to je přeci každého rozhodnutí jak to pojme. Jde o to, že je někdo tenhle štědrý a velkorysý systém schopen kritizovat a myslí si, že je to rozumné...
@evulinka27 to máš pravdu, tohle by mohli a měli nějak dopilovat
@ keksikova1
https://blog.feedo.cz/materska-ve-svete-jak-se-...
http://finexpert.e15.cz/materska-v-zapadni-evrope
Jen co jsem teď vygooglila, zda je aktuální / přesné netuším, ale pro přehled postačí. Myslím, že se máme dobře...
Souhlasim, mam kamaradky v USA, Italii a Nemecku - prvni dve provdane Cesky, treti v Nemecku kvuli manzelove praci.
Americke je 35 a dite jeste nema, protoze pry si na nej jednoduse jeste nevydelali. Nemecka prijela rodit do Cech a materskou chce zvetsiny stravit u rodiny v Cechach, kvuli lekarske peci v Nemecku a placeni za ni. Italska sice porodila dcerku tam, ale kvuli prakticky neexistujici materske dovolene odesla z prace a za pomoci manzelovy rodiny si otevrela svuj detsky bazarek..
Ja jsem presvedcena, ze se tu mame zlate - muzeme byt s detmi a uzit si je, dostaneme za to jakz takz zaplaceno a spolecnost se k tomu nestavi nijak odmitave. Hawk 🙂🙂
@evulinka27 v některých městech je tolik málo míst ve školkách, že berou někdy až 5leté děti, takže nechápu, kam by maminka to svoje 2leté dítě dala a šla makat...jedině do soukromé (taky žádný med) anebo chůvě a jsme na tom stejně jako v USA...
já si nestěžuju, vím, že se na MD nám královsky a nikdy už se tak mít nebudu, užívám si dítěte a pracovat budu pak až do smrti...
jak si tam maminky radí v té americké diskusi ohledně kojení, tak to si absolutně nedovedu představit v ČR, jak v práci odbíhám kojit:
1. kde?
2. kdo mi tam to dítě přiveze a odveze?
3. jak dlouho?
když ty maminky chodí po 3 měsících do práce, tak kam dají to miminko? chůvě? nějaké studentce bůhví odkud, bůhví jak se o to malušinké mimčo postará, vždyť ta americká matka si s tím miminkem ani nestihne vytvořit pouto, když ho musí tak brzo odložit...
@puutalo tak tu jejich prestiž nechápu, co je prestižního na tom, odložit malinké miminko cizí ženské a jít pracovat...???
nefunguje mi tlaictko odpovedet, asi uz mam ban.
zda se mi to podivne, protoze v usa by mely mit matky pul roku "nemocenskou" - placenou. Pak je take otazka, jestli je chlap z jendoho platu uzivi, kdyz se matka rozhodne byt doma s ditetem, myslim si, ze takovych je tam mnohe vic, nez v cr. Jaka je tam porodnost?
a jaktoze si Slovensko muze dovolit vetsi materske a jeste priplatek na starsi deti, kdyz je tam tolik "cernych"? No protoze nema primou dan jako cesko. Strasne casto se opakuje ten nesmysl, ze jsme chuda zeme, protoze preplacime socialni davky. Pritom ceska republika ve srovnani s ostatnimi zememi eu dava krome irska nejnizsi socialni davky. kdyz porovname edle sebe miru zadluzeni zeme a miru vyplaty socialnich davek (pomerem hdp) zjistime, ze socialni davky nejsou pricinou zadluzenosti zeme.
Danove ulevy pro velke firmy a nejbohatsi skupiny - proto jsme porad zadluzeni.
@puutalo A v jake casti Nemecka se vyskytovala? Mne bylo zase od zname - Nemky - receno, ze v byvalem zapadnim Nemecku zeny casto zustavaji s detmi pak uz doma, naopak ve vychodnim se zenou do prace..ty prvni se divaji na ty druhe, ze se detem nevenuji a jsou krkavci matky, naopak druhe na prvni, ze jsou line a neprispivaji do systemu..
V Americe nekoji v praci, ony v praci odsavaji na den dopredu a jejich dite je krmeno jejich mlikem z flasky... deticky byvaji od 6ti nebo 12ti tydnech v jeslich. Je to smutny :(
@evulinka27 A otec dítěte má nízký příjem? Vždyť výši RP si můžeš zvolit i dle denního vyměřovacího základu otce.
Sestrenice je provdana za Nemce a byla doma 2 roky. Proc myslite, ze tam ty Syranky miri? Protoze tam nemaji socialni zabezpeceni? vsak oni plati i gastarbeiterum kindergeld
Tyhle porovnávání jsou o ničem. Každá země má jiné standardy, jiný způsob života, platy apod. To bych mohla být vděčná za to, že mám kohoutkovou vodu, protože ve spoustě zemí to normální není atd.
A pokud po nějakou dobu odvádím státu nemalou částku ze svého platu, tak pak taky chci, aby se o mě on postaral a ne, že budu mít tolik peněz jako někdo z pracáku.
@koordinatorka_odboje Dva roky doma nebo dva roky na státem hrazené mateřské? Mám v Německu spoustu známých a pokud na tom rodina nebyla tak dobře, aby si manželka mohla dovolit být doma bez podpory, tak všechny šly do práce po půl roce...
A ano, platí Kindergelt, ale taky by bylo dobré si zjistit, kolik tam odvádíte na daních a kolik stojí třeba nájmy, apod...
@koordinatorka_odboje Ne, tak to neni. V Nemecku je placena rodicovska 12 mesicu. V pripade, ze se na rodicovske podili 2 mesice i otec, tak je to 14 mesicu.
Já bych chtěla jen upozornit, že ani při čtyrleté variantě RP není přeci nutné být čtyři roky doma ... ten RP vám nikdo nevezme, pokud půjdete do práce - to k těm studentkám, jak tady někdo poznamenal, které musí být 4 roky doma... osobně mi na tom nepřijde nic nefér, že když do státní kasy nic neodvedly, že nemají nárok na mateřskou a RP mají automaticky na 4 roky (pokud nemohou čerpat na chlapa)... mně osobně přišlo spíš trochu nefér, že ačkoliv jsem pracovala šest let za hodně nadpůrměrný plat a odvádělat opravdu hodně, tak vzhledem k tomu, že se zohledňují pouze předchozí dva roky před porodem (kdy jsem si dávala working holiday a cestovala po světě), tak mám stejné podmínky jako někdo, kdo makal třeba za celej život jen těch deset měsíců za patnáctku... nějak bych buď prodloužila to posuzované období nebo zohlednila celkové odvody... ale tak obecně mi to je vlastně jedno... nikdy jsem se na stát naštěstí nemusla spoléhat, dělám na zkrácenej a tu necelou čtyřku, co dostávám, beru jako příjemnej bonus 🙂... jinak to cestování bych doporučila všem, protože pak zjistíte, že se u nás vlastně máme jako prasata v žitě 🙂 a to nejen v porovnání s "východem", ale i "západem"

Jsem líná to číst, ale zcela souhlasím, ony nemají ani mateřskou, ani rodičák, často musí platit porod.. na druhou stranu asi nelze srovnávat jablka s hruškami, oni to mají nastavené prostě jinak, neplatí sociální, někdo ani zdravotní.. spíš by mě zajímalo, jak je to nastavený v jiných post-komunistických zemích, eventuálně v Evropě.. (ale jsem příliš líná to hledat a zajímat se, tak radši držim kušnu a jsem ráda) 🙄 další věcí ale je porodný atd, já jsem přispívala jenom na daních měsíčně přes 15 tisíc, na přídavky nemám nárok, na porodný nemám nárok, dostanu stejný rodičák jako ostatní, kteří do rozpočtu nedávájí nic.. (ne, neměla jsem tak vysoký plat, jen jsem strávila kromě každýho dne v práci i 8 nocí v měsíci navíc)