Bude se navyšovat rodičovská dovolená?
slyšel jsem v rádiu něco o tom, že se má navýšit rodičovská o 40 000 za celou dobu. A to dokonce i zpětně pro ty, kteři čerpali kratší, než 4 letou a už to mají za sebou, ale dítěti ještě 4 roky nejsou. Nevíte o tom něco? My máme teda 4 letou, ale v lednu nám to končí, tak nevím, jestli to stihnem a něco dostanem, či jestli to vůbec existuje. dost by to pomohlo...
@baruda me.o tom rikal tatka a mluvil o tech 40..tak jsem googlila a.nikde nic o 80nepsali,tl bude asi pro lidi co maji dvojcata ne?
Jinak taky si myslim ze se to tyka.je tech kteri jsou na RD
@priefi pro vsechny nebo pro ty co maji dvojcata?
Ma to byt pry i pro ty, kteří ještě na RD jsou. Ale pokud už na Rd nejste, tak logicky nedostanete nic. Četla jsem, ze by to mělo byt asi od července 2019. A navýšení celkem na 300tis, ale ve dvou etapach po 40 tis
@gabrriel
@hanka_12345 nejde mi sem vložit odkaz.....dejte do googlu rodičovský prispevek 2019 a je to na stránkách finance.cz......80 se týká jednoho dítěte,dvojčata by mela dostat poměrové stejne,dvojčata čekám,tak jsem se o to zajimala
@hanka_12345 u dvojčat by to melo byt celkem az na 450 000 kouknete na ten clanek na finance.cz
@baruda to je fajn...kazda koruna navic se hodi...a uz dlouho je castka stejna...vse se zdrazuje...duchody jdou nahoru..platy..tak proc ne rodicak.
@vendelinka08 souhlasim,částka je docela výsměch a to si ztěžují,ze se rodi malo děti a nebo ze matky nechtějí byt doma.....ono je to těžký,když ma člověk třeba hypotéku a najednou spadne jeden příjem o 2/3 třeba
Tak ja v rádiu několikrát slyšela o zvýšení o 40 tis. od července 2019 a má se to týkat i těch, kteří už nastoupili do práce, ale dítě ještě nedosáhlo věku 4 let a do rodiny se narodilo žádné další dítě, protože tím nárok na peníze na prvni dítě zaniká
Navýšení bude až 7/2019, takže vy bohužel nic nedostanete... zpětně je to jen pro ty s dětmi, kterým ještě nebudou v tom červenci 4 roky.
Ovsem vsechno to je ciste hypoteticke...zatim se jedna pouze o neschvaleny navrh...
zde tisková zpráva
.. https://www.mpsv.cz/files/clanky/34311/TZ_-_Min...
@hanka_12345 ti, co maji dvojcata, budou mit zvyseni vyssi, ale jeste se nevi o kolik presne 😉
To byste to stihla, pokud to třeba ještě neposunou...
No to jsem teda zvědavá,fakt by to dost pomohlo. Doufám,že to neodloží třeba o rok,s mým štěstím mě to mine :D
@terezs2716 Hm, nebo to nakonec neschválí😒 ale taky by bodlo, jsem doma za úděsných 6100,-Kč a třetí miminko, takže porodné taky nic.
já si nemyslim, že by to neschválili, jen je spíš otázka, jak dlouho jim to bude trvat....vždyť ta částka je naprostý výsměch, stejně tak jako to, že když jsi na rd a čekáš druhý, nemáš nárok na zbytek peněz
@78marcela cetla jsem ofiko clanek, ve kterem bylo napsano, ze v ramci roku 2019 chteji zvysit rp o 80 tis, ze prvni vlna bude 07/19 a druhe se jeste nevi, kdy bude, ale logicky z prvni informace, ze v roce 2019 se ma zvysit o 80 tis., predpokladam, ze druha vlna tedy ma byt take v roce 2019. Ale urco to muzou posunout na pozdeji. Pokud budu mit trochu prostor, zkusim najit clanek
@baruda no asi to maji proto, ze tu zvyšenou částku budes pobirat uz brzy s tim dalším dítětem. Ono zas kdyby to měli vyplatit uplne fakt vsem, tak to bude o dost vetsi ranec penez, což muzem vyt rádi, ze to bude aspoň takhle
@martaskaaa no to určitě, ale když vezmeš v potaz to, že je někdo na RD třeba 6 let (protože s druhym dítětem čeká, než mu skončí ta první), kdyby měli nárok na celou částku, druhé dítě by měli třeba dřív a tím pádem by se i dřív vrátili do práce a zase by vydělávali, z toho má stát zase prachy. Já osobně si nemyslim, že by to z tohohle pohledu bylo víc prodělečné. Znám spoustu lidí, co s druhym čekali, než jim doběhne první, i když by ho chtěli dřív. Jednou jsou ty peníze na to dítě vyměřený, to dítě má pořád stejné potřeby jako jakékoliv jiné a je jedno jestli má matka jedno nebo dvě a spíš naopak by měly matky dostat celý obnos. To je ale jen můj názor z mého pohledu. Sice jsem těhotná poprvé, ale už když jsme mimčo řešili, byl tohle problém č. 1. Nakonec čekáme dvojčata, takže si snad trochu polepším a vyřeši se to, že já chtěla dvě děti, ale z téhle "almužny" bych si je nemohla dovolit. Hypotéka se bohužel sama nezaplatí a je mi jasný, že děti budou stát mnohem víc, než dostanu od státu, ale od začátku jsem počítala s tim, že si budu muset přivydělávat....Jen teď nebudu muset tolik a budu se moct věnovat víc dětem.....ale řikam, tohle je můj názor a je mi jasný, že se neztotožňuji s ostatními
@baruda proc by nekdo byl 6 let s detmi, jen proto, aby mohl vycerpat plnou vysi? Pokud jeden z rodicu ma dostatecne vysokou mzdu nebo plat, tak ta doba cerpani muze byt zkracena do 2 let ditete a navic, ted se uvazuje, jestli uz to dokonce nejde, jeste vic zkratit tuto dobu a dokonce uz padnul navrh,.aby bylo mozne vycerpat castku jednorazove, ale to jeste je pouze a jen navrh. Osobne si myslim,.ze par lidi by to vyuzilo a dobre by s tim hospodarili, ale bohuzel by se nasli i taci, co by to vybrali naraz a dopadlo by to jednou velkou katastrofou...
@priefi je pravda, že matky, které jsem myslela měly děti ještě předtim, než to šlo takhle čerpat, myslim si, že to je až od letoška nebo od loňska. Problém je v tom, že třeba dvouleté dítě do školky na vesnicích a malých městěch nikdo nevezme a tyhle městečka nejsou zařízena na hlídání takhle malých dětí, takže ho musí někdo hlídat a pokud nejsou prarodiče v důchodu, tak si zase musí platit někoho na hlídání. Vim, že jsou matky, které vydělávají fakt hodně a můžou si to všechno dovolit, ale těch tolik bohužel neni. Na druhou stranu můžeme být rády, za to, co máme, někdo nemá ani to :(......Nechci nikomu vnucovat svůj názor a ani ho přesvědčovat, že je to ten nejlepší 🙂
@baruda jo jako mas pravdu, my hlídání taky nemáme, ve městě kde bydlime nemame nikoho a školky berou od 3let vetisnou. Ani nevim, zda tu mame jesle. Ja pochopila, ze to chteji zvysit i z toho duvodu, aby si rodiče ty jesle treba mohli financovat, pokud by chteli pracovat driv.
@baruda ja treba chtela byt na rd do 2 let syna, skolky u nas od 2 berou, ale syn ma tolik alergii, ze jsem nemela odvahu ho do skolky dat. Takze presne jak pises, ne vzdy to jde. U druhatka radeji rovnou pocitam se 3mi lety. Leda ze by bylo sikovne, rychle se odplenkovalo, brzy zacalo mluvit a hlavne zadne alergie, nebo aspon ne tolik,.jako ma prvorozeny. Syn nesplnuje ani jedno, nocnik je uhlavni nepritel, mluvit nechce, ale rozumi krasne a alergie, to je kapitola sama o sobe, takze nedavame na hlidani ani prarodicum, prozatim jen s doprovodem, az zacne mluvit, tak budiz, do te doby, proste neexistuje.

@gabrriel já to pochopila tak,ze se to týká i tech,kteří aktuálně rodičovskou pobírají,takže ne těm,kteri už na RD nejsou......celkem se ma navysovat o 80 000, ma to jít ale ve dvou vlnách.první v červenci 2019 a to právě tech prvních 40 000