Budu mít nárok na nemocenskou? Na HPP 2 měsíce

aulinat
22. srp 2017

Prosím o rady, na internetu je toho tolik a každý píše něco jiného. Již dva roky podnikám a jsem účastna nemocenskému podnikání, tzn. více jak 270 dní. Před 2 měsíci jsem nastoupila na HPP (Tzn., že jsem ještě ve zkušebce) a podnikání mám teď jen jako přivýdělek. A jsem těhotná, a doktorka mě chce poslat na rizikové, kvůli mým zdr. problémům. Což se snažím ještě oddálit páč se ptám: MŮŽE MĚ ŠÉF VYHODIT V RÁMCI ZKUŠEBNÍ DOBY? A BUDU MÍT VŮBEC NÁROK NA NĚJAKOU NEMOCENSKOU? Protože jsem na HPP jen 2 měsíc?

wopira
23. srp 2017

Ahoj, ja jsem byla taky osvc a na materskou jsem nastupovala o mesic driv a nemocenskou jsem dostala, take jsem si platila predtim nemocenske. Je to teda hrozna almuzna asi kolem 4 tisic mesicne to myslim vychazelo. To ze jsi 2 mesice zamestnana si myslim ze nebude hrat roli. To je kratka doba. No na tvym miste bych asi tehotenstvi oznamila az po skonceni te zkusebni doby... 😬 Nevim jestli to neco bude resit nebo ne ale urcite lepsi spis pro tebe nez pro zamestnavatele, nevim. 😳

petahut
23. srp 2017

Ve zkušebce tě vyhodit může i jako těhotnou, takže je lepší počkat, nemocenskou normálně dostaneš. Teď ještě záleží na tom jestli máš smlouvu na dobu neurčitou nebo určitou. Každopádně na nemocenskou můžeš nastoupit i ve zkušebce. O dobu co jsi na nemocenské se ti prodlužuje zkušebka. A myslím že tě pak může vyhodit i na nemocenské ale tu stejně dostávat budeš, 14 dní platí zaměstnavatel a pak socka. Na internetu si najdi kalkulačku nemocenské a tam ti vyjede kolik budeš dostávat.

luczinek
23. srp 2017

@aulinat vyhodit tě může, já jsem nastoupila do zaměstnání v červnu, v polovině července jsem nastoupila bohužel na nemocenskou a k 31.7. jsem dostala výpověď. Akorát tě nesmí vyhodit během prvních dvou týdnů nemocenské, ale až po nich.