Čerpání dovolené a zdravotní pojištění

garalela
5. črc 2018

Maminky, konci mi PPM a mam dva mesice nevybrane dovolene u zamestnavatele,kterou chci vybrat. Nejsem si ale jista, jestli RP zadat rovnou navazujici nebo az s datem po dovolene a pripadne kdybych zadala po dovolene, jestli za mne v tu dobu hradi zdravotni tedy zamestnavatel?

lenoulinkaa
5. črc 2018

@garalela když budeš čerpat dovolenou, tak bude standardně zaměstnavatel odvádět zdravotní pojištění a hned po vyčerpání nastoupis na rodicovskou dovolenou. To už budeš pojištěnec statu a zaměstnavatel za tebe nic hradit nebude. Rodičovský příspěvek můžeš zacit čerpat zároveň s čerpání dovolené nebo po.

katkatris
5. črc 2018

@garalela Starou dovolenou ti proplatí zaměstnavatel po skončení mateřské dovolené. Já ukončím mateřskou a nastoupím hned na rodičovskou, takže datum budu mít hned po sobě a dovolenou mi zaměstnavatel proplatí. Jak je to s pojištěním nevím

blahova_andrea
5. črc 2018

@katkatris dovolenou ti neproplatí, budeš ji čerpat. proplácí se ze zákona jen při ukončení pracovního poměru 😉

lenoulinkaa
5. črc 2018

@katkatris nemůžeš mít hned rodicovskou dovolenou po PPM, když budeš čerpat řádnou dovolenou. Dovolenou budeš čerpat, tak na RD nastoupis po vyčerpání dovolené. Tak to má normálně být.

blahova_andrea
5. črc 2018

@garalela @lenoulinkaa má pravdu. přesně tak to je

uzivatelkapetra
5. črc 2018

Ještě mám holky otázku, když mi bude končit ppm v polovině ledna, následně pak budu čerpat 20 dní dovolené, budu mít nárok i na nějakou dovču za 2019?

lenoulinkaa
5. črc 2018

@uzivatelkapetra možná na 1/12, ale víc ne.

barchen
5. črc 2018

@uzivatelkapetra Za 2019 zadna, podle toho co pises, ti to nevyjde.

garalela
autor
5. črc 2018

Moc dekuji vsem, na zdravotni pojistovnu bych ale asi mela dat vedet i to idjdy bude ta dovca, ze? Uz mam zkusenost, ze nastup na md zamedtnavatel na zp neohlasil, tak bude lepsi,jdyz to taky udelam sama,ze?

barchen
5. črc 2018

@garalela To můžeš ale stejně to musí udělat zaměstnavatel na základě "papíru" - formuláře. Je taky fajn počkat, pak si ověřit u zdravotky, jak si byla vedená a pokud je tam díra, urgovat zaměstnavatele, ideálně písemně.

blahova_andrea
5. črc 2018

@garalela na ZP dokládáš RL dítěte, tak se při té příležitosti zeptej, zda tě zaměstnavatel správně nahlásil, rovnou jim můžeš i říct, jak dlouho cca chceš být doma při pobírání RP 😉

garalela
autor
5. črc 2018

@blahova_andrea to jsem dokladala po porodu a tak zjistila,ze zamestnavatel nenahlasil, proto jsem chtela vedet jak je to se zp po dobu te dovolene,abych zi ohlidala

jupiter2013
7. črc 2018

Zároveň lze čerpat dovolenou a pobírat řidičák. Tak to mám teď a tak jsem to měla i u prvního. Radila mi to i účetní. Je na tobě jak to chceš. Jestli chceš měsíc nebo dva mít o to víc peněz, nebo naopak si tím natáhnout rodicovskou dovolenou. Pojištění jsem neřešila, to je automatické - zaměstnavatel pak stat.

garalela
autor
9. črc 2018

@jupiter2013 tak asi nema smysl pozdeji,kdyz to jde soubezne, rodicak je do veku ditete pokud se nepletu, ne ty zvolene roky od konce ppm

blahova_andrea
9. črc 2018

@garalela tak částka je pořád stejná, ale pokud chce být někdo doma dlouho a pobírat trošku slušnou částku, tak klidně začne pobírat později 😉

garalela
autor
9. črc 2018

@blahova_andrea na mych dvou mesicich je to opravdu jedno, zvlast kdyz si to uz nastavujeme samy, slo mi jeste o to jestli tam neni nevyhoda v tom zdravotku

blahova_andrea
9. črc 2018

@garalela zdravotní pojištění nemusíš řešit ani na md, rd ani u pobírání rp 😉

garalela
autor
9. črc 2018

@blahova_andrea vzdyt jsem psala ze jsem to resila z duvodu,ze jsem po porodu zjistila,ze zamestnavatel nenahlasil, tak abych si ohlidala vse sama

katkatris
4. srp 2018

@lenoulinkaa Kamarádka to tak měla, tak nevím. A mě to tak řekla účetní ve firmě.

katkatris
4. srp 2018

@blahova_andrea No mě to tak řekla účetní, jestli si jí chci vybrat a nebo že mi jí proplatí, tak nevím, uvidím co mi potom příjde teda 🙂.

lenoulinkaa
4. srp 2018

@katkatris účetní ti nemá co dávat vybrat, jestli čerpat nebo proplatit. ty máš čerpat (pokud si požádáš) a potom mít rodičovskou dovolenou. To je standardní postup. Proplácí se při skončení PP. Jestli to nezná, tak to už je věc druhá.

blahova_andrea
4. srp 2018

@lenoulinkaa taky se divím, kolik lidí dělá práci, ke které nemá základní informace :-/

katkatris
14. srp 2018

@lenoulinkaa hmm, tak uvidíme co se bude dít, ale je fakt, že s ní mají lidi problémy, že někdy neví co dělá, tak jsem tedy zvědavá, co mě ještě čeká.

terry1512
14. srp 2018

@katkatris přesně jak píšou holky. Ze zákona se dovolená musí čerpat,a ty si o čerpání musíš písemně požádat. Tak aby bezprostředně navazovala na konec MD.
Účetní v tom má očividně bordel.
Současně s dovolenou můžeš čerpat rodičovský příspěvek tzn. peníze od UP. Na rodičovskou dovolenou nastoupíš až po řádné dovolené. To je statut v práci. A je maximálně do 3 let věku dítěte. A s RP nijak nesouvisí.

katkatris
14. srp 2018

@terry1512 Aha, tak ona to asi tak myslela, ale já jsem to blbě pochopila, tak to budu mít tak jak píšeš 🙂, tak moje chyba 🙂 😇