Co dělat, když dítě není zapsané k povinné školní docházce

ropetra
8. srp 2018

Ahoj, prosim, nemate nekdo zkusenost, jak se muze nebo jak se resi situace, kdy matka nezapsala dite k povinne skolni dochazce.? Pritel ma z predchoziho vztahu dceru a dnes mu volala Policie, ze holka nebyla u zapisu do skoly. On dceru v peci nema, matka brani kontaktu s dcerou.

zelenaesmolda
8. srp 2018

Rekla bych,ze to bude resit socialka,ti resi zanedbani pece

deaneira29
8. srp 2018

To bude řešit ospod. Zanedbání péče a výchovy

kafr
9. srp 2018

Ikdyž nemá dceru v péči, nezbavuje ho to rodičovských povinností (to je prostě zákon). Pokud není s matkou řeč, kontaktovala bych místní sociálku, aby měl průkazné, že se snažil situaci řešit, nebo spolupracovat s policií.
Jinak zapsat dítě lze ve spádové škole i teď. Každý rok nám do školy v srpnu dorazili "spoluobčané", kteří nevěděli, že musi zapsat dítě. RL dítěte s sebou. Pokud ho má matka, kontaktovat spádovou školu a poptat se jak postupovat.

ivuska1986
9. srp 2018

@ropetra ahojky, kontaktujte Ospod - oddeleni socialne pravni ochrany dětí - najdes na urade, nejlepe v miste bydliště dcery. Dite ma pravo na oba rodice, kdyz jeden brani ve styku, je to i duvod ke zmene vychovatele - tuhle vec bych tez resila s pracovnici Ospodu. Jinak vyse uvedeny problem je bran jako zanedbani povinne vychovy - což je trestny cin. Nevahala bych a zacala bych jednat

dancamich
9. srp 2018

No a neni mozne, aby bylo dite zapsano v jine skole nez spadove nebo v soukrome? Vim, ze skolky tohle ted strasne resily, protoze nemely jak zjistit, ze dite bude od zari chodit jinde.

editah222
9. srp 2018

@dancamich jedná se o školu.

kafr
9. srp 2018

@dancamich pána kontaktovala policie, takže nejspíš opravdu nikde zapsaná nebude.

klea81
9. srp 2018

Klid max pokuta 5 tis 😉

mataharyy
9. srp 2018

@klea81 to asi nebude tak jednoduché, když jde o školu a ne (zatím) povinný předškolní rok. U školy to řeší policie, OSPOD a krom pokuty z toho můžou být oplétačky s úřady, což může být dosti nepříjemné a pak záleží na ospodu, který to může vytáhnout až k odebrání dítěte a kriminálu... Soudě podle toho co teď tak pozoruji... 😑

michaela_2
9. srp 2018

@dancamich Pokud je dítě zapsané v jiné škole, tak ta většinou kontaktuje tu spádovou. Případně ředitel spádové školy kontaktuje rodiče, proč nebyli u zápisu a jestli jde dítě jinam. My informovali naší školu ještě před zápisem, ať s námi nepočítají a poslali jsme pak rozhodnutí o přijetí do té druhé školy.

ropetra
autor
9. srp 2018

OSPOD to resi, problem je v tom, ze on dceru nevidel 3 roky, matka brani ve styku s otcem vsemi prostredky. S holkou se porad stehuje.... Holky tohle je hooodne zamotane, ji od OSPODu zahadne vse proslo, na vse ma vymluvy, sdeluje, ze holka je jen jeji a ne otce... No bez komentare. Do skolky ji nedavala, pry proc... No ja se jen chtela zeptat, jestli nekdo nevite, jak se to resi, protoze mi jsme z toho telefonátu v soku.

klea81
9. srp 2018

Mpsv psalo instrukce úřadům, že není potřeba to hrotit, očkování je taky povinné a kdo neockuje, děti mu neodebiraji 😉

editah222
9. srp 2018

@klea81 ale to asi mluvíš o školce ne? Tady se jedná o školu. A tam se to snad hrotí pořád :D

ropetra
autor
9. srp 2018

@klea81 koukam, ze tve komentare jsou ve stylu, vzdyt je to banalita.... No tak to ja si nemyslim

kafr
9. srp 2018

@klea81 a tato instrukce proběhla kdy? Já jako učitelka psala několik posudku pro ospod i policii pro zanedbání povinné školní docházky...

klea81
9. srp 2018

@editah222 myslela, jsem že jde o poslední rok školky

klea81
9. srp 2018

@ropetra myslela, jsem že jde o poslední rok školky

mataharyy
9. srp 2018

@ropetra no na vašem místě (tedy hlavně na místě otce dítěte), bych udělala nějaký zápis jak na policii, tak na OSPOD (to lze buď na příslušném dle trvalého bydliště dítěte, nebo dle vašeho bydliště), pak by asi bylo vhodné, po poradě s úředníky, zažádat o změnu opatrovnictví, protože jak bylo napsáno výše, i to že nemá dítě ve výhradní péči, ho nezbavuje určitých povinností, i když v některých případech, je to bohužel na palici, když se s tím druhým nedá mluvit, natož domluvit. Zároveň bych se obrátila asi na někoho v této problematice kovaném (možná aperio, nebo podobná instituce...).
S tím OSPODem je to občas dost krkolomné, ještě je dosti úřednic, které mají ten názor, že dítě patří (k) matce, ať je jaká je a to v určitých situacích dělá věc ještě složitější. Jináč pokud máte např. možnost doložit, že jste s matkou jednali, nebo že se s úřady řešilo znemožnění kontaktu s otcem, mohlo by to pomoci...

dancamich
12. srp 2018

@editah222 však píšu škole. Srovnala jsem to s tím, jak v tom mají školky binec, tak jestli to nebude podobné.

barulina
12. srp 2018

A otec ma urceny sty na zaklade rozsudku?

ropetra
autor
13. srp 2018

@barulina jo ma urceny styk na zaklade rozsudku. Ale jeho byvala to nerespektuje, dite jen jeji. Socialka u soudu vzdy sdeli, ze mamince domluvi a to vse. Proste on se prava styku nema jak domoci. Zkousel se s ni domluvit, vse odmita, styk neumozni. U soudu to bylo asi 4krat. Ted ji nevidel uz dlouho a nikoho to nezajima. Ma vlivne rodice v nasem meste a to je asi kamen urazu, nebo fakt uz nevime.