Dovolená. Jak to je v souvislosti s rodičovskou dovolenou?

michaela1990xx
2. led 2021

Holky, kdyz si budu ted po mateřské vybírat dovolenou, tak rodičovský příspěvek budu pobírat az po skončení dovolené? Jde to tak? Nebo je zároveň dovolená a jeste i rodičovský příspěvek? At vim, kdy si napsat odkdy budu příspěvek pobírat.

adela1399
2. led 2021

@michaela1990xx Budeš vybírat po mateřské dovolenou a jakmile vyčerpáš tak “najíždíš” na rodičák🙂

lenoulinkaa
2. led 2021

@michaela1990xx rodicovsky příspěvek můžeš pobírat současné s čerpáním řádně dovolené.

gramar
2. led 2021

@michaela1990xx Nebo můžeš obojí naráz, je to v celku jedno. Jen je důležité si pohlídat ať nastoupíš na dovolenou hned po mateřské jinak se ti bude krátit dovolená ;)

jakreb
2. led 2021

@michaela1990xx Rodicak môžeš poberat hneď. Ale na rodičovskej budes az po dovolenke. T.j.v prvom rade písomne oznámiť zamestnávateľovi nástup do prace, potom podpis dovolenky a po dovolenke písomne oznámit ze ides na rodičovskú dovolenku. Pozor pocas cerpania dovolenky nie si chránená a moze ti dať vypoved. Preco ides čerpať dovolenku? Si ju nechaj po RD.

gramar
2. led 2021

@jakreb Ona se po RD krátí, nevyplatí se to

lenoulinkaa
2. led 2021

@gramar když bude čerpat letos, tak tam stejně bude mít "krácení" za rodicovskou dovolenou..

gramar
2. led 2021

@lenoulinkaa Pokud má mateřskou tuším šedesát dní v roce, tak má nárok na celou dovolenou za tento rok, pokud ne tak ano dostane poměrnou část dovolené.

lenoulinkaa
2. led 2021

@gramar to už letos neplatí

gramar
2. led 2021

@lenoulinkaa aha, tak tím je to vyřešené :D

jakreb
2. led 2021

@gramar Urcite? Ved jej zostane ta čo mala narok pocas MD. Pocas RD narok nemá. Nema sa co krátiť.

jakreb
2. led 2021

@gramar No u nas sa krati po 100prac.dnoch RD o 1/12 a za každých dalsich 21dni o dalsiu 1/12. Neviem ako u vas. Ale mozno podobne.

gramar
2. led 2021

@jakreb Jo to krácení je stejné, ale jak psala lenoulinkaa u nás prošla novela dovolené dle skutečně odpracované doby (jsem někde zaspala) a tam to bude ještě jinak a to nevím jak, tak raději mlčím :D

lenoulinkaa
2. led 2021

@jakreb to bylo u nás taky za jiných okolností, ne po ppm, ale to neplatí a nemotej sem pořád slovenské právo a navíc od letoška je změna zakona

gramar
2. led 2021

@lenoulinkaa a teď to krácení tedy taky neplatí? Prostě jen dostaneš dovolenou dle toho co odpracuješ, jestli to správně chápu (takže se to v podstatě krátí ale jinak...)?

jakreb
2. led 2021

@lenoulinkaa Nemotam. Pýtam sa. Zaujima ma to. Len som si to dovolila spomenut. Vdaka za info.

lenoulinkaa
2. led 2021

@gramar maminy na tom jsou oproti minule podstatne hůř.. to bych se musela podívat do příručky. Přes vánoce jsem to vypustila nějak z hlavy a budu muset akutně oprášit.

gramar
2. led 2021

@lenoulinkaa No mě covid stav připravil o ostražitost a vzdělávání v tomto směru padlo za oběť školnímu vzdělávání... Navíc jsem díky všude přítomnému počtu nakažených přestala sledovat zprávy a úplně jsem zapomněla že to vlastně je na přetřesu... Musím se na to taky podívat, ale dnes ty příklady nějak nedávají smysl :D

lenoulinkaa
2. led 2021

@gramar to mi povídej.. ja si říkám že do ledna času dost a on už je. Mrknu na příklady, co mám. Jen s jistotou vím, že když letos neodpracuje mateřská dovolená + loňská dovolená 4 týdny tak není žádný nárok. Což jsou ty na přelomu roku. Pak už tam hodiny vznikají. A pak se zohledňuje tusim 800 hodin rodičovská dovolená.

gramar
2. led 2021

@lenoulinkaa Hodím ti SZ, jestli můžu.

xcassiopea
2. led 2021

Ahoj, pokud v roce 2021 bude čerpání mateřské dovolené ve výši minimálně 12ti násobku týdenní pracovní doby, vzniká nárok na dovolenou. Při tomto splnění je nárok na dovolenou i po dobu rodičovské v délce 20ti násobku týdenní pracovní doby. Zbylá doba rodičovské se krátí. U maminek co odchází rovnou na rodičovskou bez mateřské mají nárok za stejnou dobu jako by měli nárok čerpat mateřskou + zmíněných 20xtýdenní doba za rodičovskou.
Jinak čerpání rodičovského příspěvku je možné kdykoli po skončení mateřské dovolené, tedy i v době čerpání řádné dovolené u zaměstnavatele, vyplňuje se žádost na příslušný úřad práce. Zaměstnavateli se musí dát písemně žádost o rodičovskou dovolenou (může se tam rovnou i vepsat žádost o řádnou dovolenou bezprostředně navazující na mateřskou dovolenou a po jejím vyčerpání rodičovskou) kde je nutné uvézt délku čerpání rodičovské dovolené, ta je možná až do 3 let věku dítěte. V případě takové žádosti pokud se budete chtít vrátit do práce dřív, zaměstnavatel to nemusí akceptovat. Naopak rodičovský příspěvek si můžete každé 3 měsíce změnit a čerpat ho libovolně do výše vyměřovacího základu (nebo vyměřovacího základu otce) až do vyčerpání částky nebo max do 4 let věku dítěte.
Snad jsem to nenapsala moc složitě

zara11
2. led 2021

@gramar jak se bude kratit prosim fovolena,pokud si ji nechci vybrat po materske,ale az po rodicaku? Dekuji

gramar
2. led 2021

@zara11 Kdyby jsi se mě na to ptala v loňském roce, byla bych schopná odpovědět, ale jak jsem zjistila poněkud jsem prosklila schválení a platnost nového zákona, takže teď fakt nevím, musím to dostudovat. @lenoulinkaa bude v tomto ohledu jistější informátor 🙂

lenoulinkaa
2. led 2021

@gramar já tohle teoreticky nemusím. @zara11, kdy ti konci ppm?

gramar
2. led 2021

@lenoulinkaa Ty jsi úředník, či HR??

michaela1990xx
autor
2. led 2021

Díky za info. V pondělí si zavolám do prace a zeptám se, co budou potřebovat k tomu, abych si dovolenou mohla vybrat. MD my ma končit myslím 13.2.

xcassiopea
2. led 2021

@michaela1990xx a můžu se zeptat kolik máš dovolené z 2020?

gramar
2. led 2021

Ha zde celkem "blbuvzdorně" vysvětleno a jestli jsem to správně pochopila tak se dovolená již nekrátí v rozsahu jako do teď, ale pří vyšší "osobní" absenci se akorát nepřičítá (trochu slovíčkaření, ale...) https://socialni-davky-2013.eu/2020-kalkulacka-...

xcassiopea
2. led 2021

@zara11 ke krácení po čerpání rodičovské nedojde, protože se už teď nově bude krátit (nevznikne nárok) rovnou. Takže jestli během 3 let nezmění zase zákon, bude dovolená ve stejné výši jako při čerpání po mateřské rovnou.

zara11
2. led 2021

@lenoulinkaa nastoupim na ppm teprve od 1.3. Tzn cca pulka zari... jen me ta diskuze zaujala,protoze tentokrat si nechci cerpat dovolenou ted,ale az za3roky...

lenoulinkaa
2. led 2021

@zara11 to budeš mít plný nárok za 2021 pokud nejsi na nemocenské.