icon

Druhý prcek se narodí během první rodičovské dovolené

stralisek
9. lis 2015

Ahojda maminy..
Prosím Vás o radu, páč se v tom nějak ztrácím 😀
Mám syna nar. 24.12.14. RP mám na 3roky. Vypadá to, že budeme mít druhé TP cca konec června 2016. Jak je to s RD? Tento 3letý RD zvýším na Dvouletý a tamten mi poběží automaticky na 4roky? :_D

Díky moc a přeji klidný den s prckama 🙂

class
10. lis 2015

Ahoj nevím jak to ted je, ale já když jsem měla 2letého syna a narodil se mi druhý syn tak jsem dostala rodicak jen na toho narozeného převedl se mi ten co jsem pobirala

michaela_2
10. lis 2015

@stralisek Dcera je narozena v prosinci 2011. Měla jsem rodičák na 3 roky. V listopadu 2013, se nám ( neplánovaně 🙂) narodil syn. Okamžitě mi přestaly chodit příspěvky na dceru a začal běžet rodičák na druhé dítě. Litovala jsem tehdy, že jsem si na dcerku nevzala pouze 2letý, ale kdo to mohl tušit 🙂).

medakote
10. lis 2015

Dojděte si na ÚP a zvyšte si částku rodičáku nejvýš, co to půjde- to závisí na předchozím výdělku. Pokud jste měla u prvního dítěte nárok na meteřskou, pravděpodobně budete na mít nárok opět, tudíž před porodem druhého dítěte nastoupíte na mateřskou a až skončí její pobírání, nastoupíte na rodičák. Pokud jste měla první RP na tři roky, myslím, že si budete moci opět zvolit 3 roky, pokud budete chtít.

efea1986
11. lis 2015

Taky jsem e chtěla zeptat.Jsem na RD a mám jí na 2roky,takže do roku 2017.A cgtěli by jsme se příští rok pokusit o druhé mimčo.A zajímalo by mě jak to vlastně pak bude.Myslím ohledně příspěvku, do kdy ho buud pobírat, a kdy pak nastoupím na mateřskou?Vím že když bych otěhotněla, tak si dojít na úřad a zvednout si to na nejvyšší částku, což mě zvednou jen o 500ku.

bmiusinka
24. lis 2015

Nejlepší je když víte že budete chtít po roce druhé dítě.Tak si rovnou dát Rodičák na 2 roky Alespon nepřijdete o plno peněz. 🙂

xpila
24. lis 2015

@stralisek Měla jsi u prvního nárok na mateřskou? Jsi stále zaměstnaná? Podle toho se odvíjí to, jestli budeš mít mateřskou na druhé dítě. A také to, jestli si RP můžeš zvýšit.

@efea1986 U prvního jsi tedy mateřskou měla a jsi stále zaměstnaná? A na 2 roky máš RD, nebo RP?
Na mateřskou se nastupuje vždycky stejně, tzn. 8-9 týdnů před TP. Pokud bys nestihla vybrat celý RP, tak je samozřejmě výhodnější 6 týdnů před TP. Pobírání RP na první dítě ti končí dnem nástupu na mateřskou, nelze pobírat oboje současně.

efea1986
24. lis 2015

@xpila jj u prvního jsem mateřskou měla,a jsem stále zaměstnaná , a rodičovskou mám na 2roky.

xpila
24. lis 2015

@efea1986 Tak máš nárok na mateřskou i na druhé dítě. Opět na ní budeš nastupovat 8-6 týdnů před TP, pro tebe je určitě výhodnější jít 6 týdnů před TP, abys stihla vybrat co nejvíc z RP na první dítě. Od doktora dostaneš opět žádost o PPM, kterou předáš zaměstnavateli. Nástup na MD musíš neprodleně nahlásit na ÚP a pozastavit RP na první dítě, pokud ho nestihneš vybrat. Navýšit si ho můžeš na max. 11500 Kč, pokud jsi na to měla dostatečný příjem. MD opět budeš mít 28 týdnů, před jejím koncem si na ÚP požádáš o RP a zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené a o rodičovskou dovolenou.

efea1986
25. lis 2015

@xpila Tak moc děkuji , všeco jste napsala tak splnuji.Takže je to normálně stejné jako u prvního .Tk ještě jednou moc děkuji

scruffy
25. lis 2015

@xpila Můžu se prosím zeptat, jak by to bylo v případě, kdy jsem u 1. dítěte měla nárok na PPM, ale šla jsem na mateřskou z ÚP (vešla jsem se do ochranné lhůty), teď jsem tedy nezaměstnaná na RD, můžu pak u 2. požádat o PPM jako by za partnera, i kdybych případně byla znovu chvíli na ÚP?

xpila
25. lis 2015

@scruffy Na druhou PPM už nemáš nárok a o PPM za parnetra nijak žádat nemůžeš. Partner jedině může o PPM žádat sám (pokud má na ni nárok), ale nemohl by nadále pracovat na tu smlouvu, ze které by PPM čerpal.
Jinak pokud jsi nezaměstnaná, tak na žádné RD nejsi, maximálně jsi osoba pobírající rodičovský příspěvek.

alenaholcakova
28. lis 2015

@stralisek Teď jsem v podobné situaci. Jsem těhotná a termín mám v květnu 2016. Jsem na RD a mám 2,5letého doma, rodičák jsem měla až do srpna 2016. Teď jsem byla na UP a vyřídila jsem si zkrácení rodičáku do května abych vybrala co nejvíc peněz z toho balíku. Na druhé dítko budu podávat žádost o rodičák přes manžela abych si mohla vybrat délku a částku.

efea1986
30. lis 2015

A jak je to prosím stím že když si vyberete rodičák přes muže?Jde to i když nejsme svoji?A to lastně funguje jak ?Chtěli by jsme příští rok zkusit druhé mimčo.RD mám do roku 2017, tak bych chtěla se pokusit aby se nám to povedlo,.A jak je to teda s tou RD na muže ?To znamená že bude muset být on doma nebo jak?Děkuji za info

bajana
30. lis 2015

@efea1986 "na muža" vyberajú RP ženy, ktoré z rôznych dôvodov nemohli voliť výšku a dlzku poberania RP...podľa denného vymeriavacieho základu muža, ktorý vystaví socialka....sobáš nie je podmienkou

bajana
30. lis 2015

@efea1986 doma ostáva samozrejme žena

xpila
30. lis 2015

@efea1986 Nejedná se o RD (= rodičovská dovolená), ale o RP (=rodičovský příspěvek). Stačí doložit příjem otce dítěte, svabta není podmínky, a zvolíš si výši RP dle jeho příjmu. On samozřejmě musí splnit podmínky pro PPM, aby to vůbec bylo možné.

efea1986
30. lis 2015

@xpila a jaké to jsou ty podmínky?A včem je to lepší , to mít na partnera než na sebe?Omlouvám se že se tak blbě ptám, ale nevyznám se v tom

xpila
30. lis 2015

@efea1986 Být ke dni porodu zaměstnán a za poslední 2 roky být min. 270 dní nemocensky pojištěn.
V ničem to lepší není, jen pokud nemáš právo volby výše RP nebo jsi měla nízký příjem, takže bys měla nízký RP, tak stačí doložit příjem otce dítěte a pak si můžeš zvolit výši RP.

efea1986
30. lis 2015

@xpila Aha .Než jsem otěhotněla u prvního dítěte, tak jsem normálně byla zaměstnaná.Byla jsem i na neschopence, protože jsem nemohla vykonávat mojí práci během těhotenství .Pojištěná jsem .Takže jsem měla normálně.A v práci , my stále drží zaměstnavatel místo . to musí .Takže když bych příští rok otěhotněla, malí se narodilo v 2017,tak bych si mohla zvolit výši RP

xpila
30. lis 2015

@efea1986 Pokud jsi stále zaměstnaná, tak není co řešit 😉

efea1986
30. lis 2015

@xpila jsem stále zaměstnaná.Tak moc děkuji za vysvětlení,jste moc hodná 😉