Rodičák. Mohu pobírat na první, i když se už narodí druhé?

srdcenet
20. led 2020

Rodičovský příspěvěk
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, je možné pobírat rodičovský příspěvěk na první dítě ještě půl roku potom co se narodí druhé? S tím že už není nárok na mateřskou...(První ditě má teď 19 měsícu a druhé se narodí v září 2020) Moc děkuji předem za odpověď. Krásný den přeji

gruyerre
20. led 2020

@srdcenet dobrý večer, není to možné

sailen
20. led 2020

Není a dejte si na to pozor, stát by to po vás vymáhal zpátky - ideálně si upravte výši současné rodičovské tak, abyste ji akorát dočerpala, pokud to není možné, dají vám na ÚP telefon, kam volat okamžitě po porodu, aby se vyplácení na první dítko stoplo.

srdcenet
autor
20. led 2020

Děkuji moc za odpovědi, právě mě to zmátlo, kamarádce posílají dál rodičovský příspěvek na první dítko přitom už má další 3 měsíční miminko... musím ji rychle napsat...

rebe
21. led 2020

@srdcenet Dá se domluvit, že to nebude vracet, ale započtou jí to do rodičovského příspěvku na druhé dítě. Každopádně to ale není možné, od narození druhého dítěte má čerpat RP na druhé dítě. O ten může zažádat až tři měsíce zpětně, takže zatím ještě problém nehrozí, za měsíc už by musela vracet a nový za stejné období nedostala.

rnika
21. led 2020

@srdcenet Nemusí se volat přímo z porodnice, ale ideálně po příjezdu to jít nahlásit. Je to otázka několika minut... na starší dítko to zruší a na miminko "přiklepnou". Pokud to kamarádka nemá vyřešené, měla by to ihned jít vyřídit.

kaja2016
21. led 2020

A neda se ten druhy rodicak cerpat napr.prez manzela?

rebe
21. led 2020

@kaja2016 Dá se čerpat přes manžela, ale i tak končí nárok matky na první rodičák. Lze čerpat vždy jen na nejmladší dítě v rodině.

kaja2016
21. led 2020

@rebe Aha, diky. Nevis nahodou, jak to je v situaci, kdy manzel pracoval dlouhodobeji na castecny uvazek - nasledne nedavno presel na osvc ( plati dobrovolne zalohy) - mohl by jit na materskou a dale pracovat? Napriklad i jako zanestnanec nekde jinde...A z ceho by se pocitala? Akorat to nacitam a mam dojem, ze by to melo jit. Akorat si nejsem jista, jestli se tim castecnym uvazkem pocitava cely den - nebo jen jeho pomerna cast - do tech 270dni ( nebo je to 280).

rnika
21. led 2020

@kaja2016 Jestli přešel nedávnotak máte smůlů, aspoň u nás to nešlo, protože přešel muž na OSVČ...

kaja2016
21. led 2020

@rnika A muzu se zeptat proc? Muz si plati dobrovolne pojisteni, tak leda ze by se ta doba v zamestnani a osvc nescitala.

rnika
21. led 2020

@kaja2016 Říkali, že ne, že jak přešel na OSVČ, musí mít jako OSVČ nějakou dobu odpracovanou...u něj to bylo fakt krátce, v bývalé práci skončil tuším v Červenci a já rodila v Září, ale zas se toho teď hodně měnilo... tak se jděte pro jistotu zeptat, vzala bych s sebou veškeré dokumenty od kdy do kdy byl v tom bývalém zaměstnání, od kdy je OSVČ a uvidíte 😉

kaja2016
21. led 2020

@rnika Ja budu rodit az v kvetnu, ted me jde jen o informace...