Ukončení rodičáku na první mimi, když se narodí druhe?

bauskka
14. srp 2018

Ahoj maminky. Stále pobírání rodicak. Dříve než skončí, tak se mi narodí druhé mimco. Na mateřskou mám nárok a žádá se o něj stejně jako na první tj 6-8 týdnů před porodem. Nicméně mě zajímá, jak s tím rodicakem? Mimčo by se mělo narodit začátkem dubna 2019 a rodicak mám do 2020 teď nevím přesně kdy. Předpokládám, že rodicak musím zrušit? Před tou mateřskou? Poraďte prosím. Dekuji

betelgeuzz
14. srp 2018

Ano, rodičák musíš ukončit s nástupem na mateřskou. Nejlépe tam co nejdřív zajít a navýšit měsíční částku na maximum, aby si z toho vybrala co nejvíc.

katkatris
14. srp 2018

@bauskka Ano musíš to zrušit než se ti narodí druhé, stejně bys to musela vrátit, zajdi si na pracák, kde pobíráš rodičák a tam ti řeknou co a jak. Rodičák může pobírat jen na jedno dítě, na to nejmladší.

astyna
14. srp 2018

Přijdeš na pracák a řekneš, že jsi znovu těhotná, chceš navýšit rodičák a oznámíš den nástupu na mateřskou. Oni ti to automaticky stopnou k tomu datu, příjde ti i písemný rozhodnutí ("odnímá se RP z důvodu PPM") a hotovo. Tak to bylo u mě 🙂 já tam teda pak ještě zavolala, jestli na mě nezapomenou 😃

karolly
16. srp 2018

Měla jsem to podobně. Šla jsem na pracák s termínem, kdy budu nastupovat na PPM. Už na začátku jsem si brala rodičák jen na 19 měsíců, ale stejně jsem nedovybrala. Paní mi zjistila, kolik peněz mi zbývá vybrat a tu částku rozpočítala do měsíců, než jsem nastupovala na tu PPM a bylo. Navýšili mi to tenkrát asi na 17 tisíc.