Jak je to s mateřskou?
Ahoj devcata. Asi to tu bylo nekolikrat zminovane, ale vzhledem k tomu ze pro me je tehotenstvi uplna novota, a doted jsem otazku naroku na matreskou (myslim prispevek) neresila, tak se zeptam. Jsem v takove zajimave situaci, vim ze se budu muset zeptat na odboru soc pece nebo pracaku ale tal nejak bych chtela info aspon ted. Jsem sice cerstve tehotna takze to nechci zakriknout, ale problem je ten ze v praci se na me sefikove sjizdeji jako supy a ja asi brzo neustojim ten tlak mezi mlynskymy kameny, nebot sefa ktery me branil jako zacatecnika vyrazili a ted uz jim nebrani se pustit do mne. Ale zpet k veci....u nynejsiho zamestnavatele budu 7 mesic. Pred tim jsem od ledna byla 3 mesice u predchoziho. Jak se bere materska? V pripade ze by me ted vyhodili( nemam jeste zadny ofiko papir od dr o tehotenstvi) mam narok i tak na materskoi? Co jsem slysela misi byt 150 dni za poslednich 12 mes... Ale jen u jednoho zamestnavatele nebo se to bere tak ze se zapocitavaji i predesle mesice i kdyz to plati posledni zamestnavatel? Snad to neni zmatene, diky
@kerstinka oboje normalni na HPP i kdyz na rok, protoze na neurcito se smz hned tak nedavaji
@biedronka10 Nemůžou tě propustit, jsi těhotná 🙂 A je jedno, že to neví, výpověď by byla neplatná.
Ted Te vyhodit nemuzou a na materskou narok mas ;) Uzivej si tehu 🙂
@portinari nj ale jak jim bez potvrzeni dokazu ze jsem tehotna? Stejne mudim vyfasovat nejaky papir?
@barbiel dekuji ti moc. Rada bych uzivala ale ted jsem prijela domu a mam tezke migreny, a protoze sriv jsem si lupla prasek a bylo a ted vim ze nesmim tak je to krute🙂
@biedronka10 muzes, ma pani dr. doporucuje tehotnym i 2 paraleny naraz... Vim, ze mi to budou mnohe vyvracet, nicmene pro dite je dle nerologu horsi ten stres a bolest hlavy jak ten prasek 🙂 a pokud Te vyhodi, tak doneses potvrzeni od doktora, ze jsi podstatne dyl, takze vypoved neplatna ;) A v tu chvili bych se jim hodila marod 🙂 Smlouvu mas na dobu urcitou, ze?
@barbiel jk do dubna, a jeste me vedou jako trainee aby mi nemuseli zaplatit tolik tu praci co delam ( enineerskou)
@biedronka10 engineerskou, pardon za chyby
@biedronka10 v pohode... Ptam se, protoze vyhodit Te nemuzou, nicmene, jakmile skonci smlouva, skoncis v praci ☹ Kazdopadne narok na materskou mit budes tak jak tak ;)
@barbiel Vim no ☹ ale stejne by mi i pak dali zase na rok. Je to naprd, misto aby se stat snazil nejak zeny na materske a hlavne po materske podporovat, tak haze klacky pod nohy.
@portinari Ano, přesně tak, těhotná se nevyhazuje 😉 a když něco, než mít stres, šla bych na nemocenskou...mini je na 1. místě
@biedronka10 jo, ale to muzou udelat max 3x za sebou, pak mas ze zakona narok na dobu neurcitou... Co je to za firmu?
@barbiel automobilka :-/
@biedronka10 :/ pokud Ti to tam nevyhovuje a extra bys nestrada po financni strance, hodila bych se marod, stejne by Ti smlouvu dle meho neprodlouzili ☹
@barbiel jasne rozumim, na druhou stranu chci vydrzet co nejdele, kvuli prac. zkusenostem
@biedronka10 coz taky chapu.

Nemusi to byt u jednoho zamestnavatele. Pokud jsi mela trvaly prac pomer tak dobry, pokud treba dohodu tak nevim jak to tam je