Jak je to s proplacením dovolené při přechodu na rodičák?

mlynkova85
18. lis 2018

Zaměstnavateli jsem dala dopis s žádostí o proplacení dovolené. Ale jde mi o to na rodičovskou jsem nastupovala 26.10. Pošle mi zaměstnavatel celou částku už teď v listopadu nebo jen za těch pár pracovních dní? Dovolené k proplacení mám 37 něco se mi bude krátit, ale nevím s jakou částkou mám počítat. Hlavně jak můžu zaměstnavateli argumentovat, protože vím že s proplacením bude mít velký problém.

ckei
18. lis 2018

@mlynkova85 dovolená se čerpá, tedy vyplatí za dané dny v měsíci.

kattyd
18. lis 2018

Si musis nejdriv v praci zazadat o cerpani radne dovolene a pak az nastoupis na rodicovskou dovolenou. Takze vyplaceni bude vzdy za pocet dni v danem mesici tj v listopadu ti zaplati tech par rijnovych, v prosinci listopad asi vyjde cely

hanih
18. lis 2018

Přesně, jak píšou holky výše. Dovolená se neproplácí, musíš ji vyčerpat. Takže si klasicky podej žádost o čerpání dovolené (jak ji normálně podáváš v práci) a budeš mít mezi mateřskou a rodičovskou ještě normální dovolenou. Až skončíš mateřskou, dostaneš poměrnou část peněz za dovolenou a v dalším měsíci zbytek. Současně s tím ti ale už půjde i rodičovský příspěvek.

ckei
18. lis 2018

@kattyd tazatelka hned v první větě píše, že dala žádost.......

hanih
18. lis 2018

A, teď koukám, že už na tom rodičáku jsi... S tím bohužel nemám zkušenost, jak se to řeší při již probíhající rodičovské. Myslím ale, že se to pak vybírá až po rodičovské. Ale to fakt nevím. :(

hanih
18. lis 2018

@ckei Jenže tazatelka píše, že podala žádost o proplacení, ne čerpání.

kattyd
18. lis 2018

@ckei nechapu tvuj komentar na me, pise ze zazadala o proplaceni, ja pisu ze ma zazadat o cerpani to jsou dve ruzne veci. O proplaceni se zada kdyz ti napr. konci pracovni smlouva

ckei
18. lis 2018

@hanih
@kattyd tak já předpokládám, že jde jen o slovickareni a tazatelka žádala oficiálně o čerpání? Jinak je jasné, že jsou to dvě různé věci.

O co tedy konkrétně bylo žádáno? Zda byla žádost tedy vůbec správně formulována.
@mlynkova85

ckei
18. lis 2018

@hanih jinak se to řeší normálně. Není problém v souběhu ŘD a RP.

hanih
18. lis 2018

@ckei Jo, to je mi jasné, že lze současně čerpat řádnou dovolenou a rodičovský příspěvek. Jde mi o to, zda je možné ještě nastoupit řádnou dovolenou, když už jí probíhá ta rodičovská dovolená, tedy ne hned po skončení mateřské, jak je to obvyklé.

mlynkova85
autor
19. lis 2018

@ckei jo děkuji žádost jsem dala o klasické čerpání dovolené už v září. Účetní mi rekla že to musí být měsíc dopředu. Vše jsem udělala jak má být, jen jsem se zapomněla zeptat jak to je jestli dostanu celou částku už v listopadu nebo jen část. Výplatní termín máme až 25. peníze nutně všechny nepotřebuji ale musím si to pohlídat aby mi to opravdu proplatil, kolegyni na to zapomněl a ono jí to nějak propadlo a peníze nedostala, kdyby to bylo pár korun tak bych to neřešila, ale tady jde o dost peněz to si vzít nenechám.

mmajda
19. lis 2018

@mlynkova85 dostanete teď v listopadu zaplaceno jen těch pár dní za říjen a až v prosinci (v listopadové vyplate) dostanete částku za dovolenou cerpanou v listopadu. Takže "balík "dojde až v prosinci. A zbytek v lednu, pokud ještě budete čerpat dovolenou v prosinci.

lucie_j
19. lis 2018

Musí to být proplacené v tom roce, kdy se přechází z mateřské na rodičovskou, pak to propadne.