icon

Jak postupovat po skončení rodičovské dovolené?

seiffi
6. led 2022

Dobrý den,
pobírám RD do 4let věku dcery,které budou 4 roky 1.8.2022.
V průběhu rodičáku (loni na podzim) se mnou zam-tel ukončil pracovní poměr.
Chci se zeptat,co mám dělat po skončení rodičáku,jít se hned v srpnu hlasit na UP?

Děkuji za komentare

barmil
•
6. led 2022

@seiffi pobírás RP, na RD bys byla, kdybys byla zaměstnaná, jsou to dvě věci.
a co si začít hledat práci s nástupem od konce RP, abys ani na ten UP nemusela? Nebo začít pracovat už teď, vzdyt dcera uz může do školky, Ty mužes někam na zkrácený úvazek, v tomhle věku už není docházka do školky hlidana a muzes normalne pracovat jak chceš při pobírání RP.

seiffi
autor
•
6. led 2022

@barmil
Děkuji za odpověď.Jinak tedy ZP i SP mám tedy v pořádku,chci se jen zjistit?

kemija
•
6. led 2022

@seiffi myslím, že to je takto... buď se nahlásit na ÚP a čekat jestli bude nějaká práce 🙂 a nebo se nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let a stát po tu dobu, než nastoupíte do zaměstnání, bude platit zdravotní. Sociální ne, když nejste už zaměstnaná. Řeším podobnou situaci a tak jsem se o to trošku zajímala, ale nevím, jestli jsem ty informace správně pochopila. Teprve se do toho budu muset položit.

gracinka7
•
6. led 2022

@seiffi buď se nahlaš na úřad práce a nebo si najdi práci, abys hned v 1.8. nastoupila.

jipe
•
6. led 2022

jít pracovat?

bara88
•
6. led 2022

no nejlépe si už ted hledat práci a jít do práce a nebo tedy na ten pracák no,dostaneš podporu.pokud pracovat nechceš tak se nahlásit na pojištovnu

izz76
•
6. led 2022

@seiffi To siuzes rozhodnout sama co chceš dělat. Můžeš být žena v domácnosti, můžeš se nahlásit na UP, můžeš nastoupit do práce.

janinaklinku
•
6. led 2022

S dovolením se tu připíchnu, také mě to za chvíli čeká

j.a.n.i
•
6. led 2022

@kemija jo, pochopila jsi to správně

intonace
•
6. led 2022

Ahoj. Ono už neplatí, že při pracovním poměru ti musí zaměstnavatel držet místo? Myslela jsem, že nemůže na rodičovské dát někomu výpověď? Děkuji za odpověď

barmil
•
6. led 2022

@intonace platí, ale pouze do tří let věku, jelikož jejímu dítěti už budou 4, tak jí logicky už místo nikdo nedrží.

blondynka400
•
6. led 2022

@intonace když je dané pracovní místo zrušeno nebo pro nadbytečnost, tak samozřejmě může. Dle ZP to podléhá odstupnému.
@barmil ani po ukončení RD nemůže zaměstnavatel jen tak PP ukončit, stále to podléhá ZP a PP je aktivní

intonace
•
6. led 2022

@barmil aha,děkuji za informaci. To jsem nevěděla,neřešila. Nebudu se moc vrátit 🙈

barmil
•
6. led 2022

@blondynka400 může, on rekne, ze nabízí zkrácený úvazek, nebo jinou pozici, ona řekne, že nechce a konec. Nebo řeknou, že ji nemohou vyhovět z vážných provozních důvodů a taky konec. Je naivní si myslet, že každá zenska, co se vrací z mateřské nebo rodičovské tam ma dveře otevřené a vsichni ji chtějí vyjít vstříc. Kor ve výrobě, nemůžeš všechny ze směn najednou dát někam na jednosměnný provoz a nejlépe ještě vlastně na 6h, aby stihaly školku. Je to krutý, ale je to tak, to bys tu fabriku musela zavřít, kdybys každému vyšla vstříc.

eviicka
•
6. led 2022

@intonace tak to jestli se můžeš nebo nemůžeš vrátit je mezi tebou a zaměstnavatelem. Já jsem například po třetích narozeninách požádala o neplacené volno a bylo mi vyhověno. Takže problém s návratem bych třeba neměla.

intonace
•
6. led 2022

@eviicka Já ano. Byla jsem na pozici kdy v noci zavolají a jedeš do práce,kdy pracovní doba není nikdy jistá a když se něco stane musíš tam být. A zároveň jde o práci kde se nikdo neptá jak máš čas. Prostě ho mít musíš. Miluji svou práci,moc ráda bych v ní pokračovala,ale syn je víc 😉

eviicka
•
6. led 2022

@intonace já to nepochopila, myslela jsem, že reaguješ na komentář, že to nejde kvůli překročení tří let RD. 🙂
Ani já se nebudu moct vrátit, práci jsem milovala, ale pracovní doba je také s rodičovstvím a vzdáleností kam jsem se přestěhovala neslučitelná.

intonace
•
6. led 2022

@eviicka V pohodě 😉 Ta práce mě fakt mrzí,ale lámat se to nedá 🙂

j.a.n.i
•
7. led 2022

@barmil Tak on nemuze nabizet zkraceny nebo jinou pozici, on musi ve vsech bodech vyhovet platne pracovni smlouve.

ada22
•
7. led 2022

Dva roky zpátky jsem řešila něco podobného. Dceři byly 4 v červenci. Na srpen a září jsem měla péče o dítě do 7 let. Tam bacha dítě může do školky jen dopoledne a pak se mi povedlo najít práci. Do těch 4 let jestli pobíras rodicak máš soc a zdrav kryté. V době péče o dítě do 7 let je placené zdravotní pojištění a sociální platit nemusíš, ale nejdou ti pak roky do důchodu a možná to má i jiné nevýhody. Jinak si zjisti do kdy jsi krytá tím rodicakem . Teď si nejsem jistá jestli se do toho nezapocte ještě celý měsíc v kterém se dítě narodilo, takže by jsi srpen měla pokryty. Jinak jestli dítě ještě nechodí do školky, tak s tím doporučuji začít, protože dcera byla první rok školky víc doma než ve školce.

barmil
•
7. led 2022

@j.a.n.i ano, ale kdyz žena přijde, že na tu zpět nemůže nastoupit a požádá o zkrácený, nebo přeřazení, musí se ji snažit vyhovět. Ale to prostě u nižších admin pozic, nebo ve směnném provozu, třeba ve výrobě, nelze. Takže žena chce zpět, ale ne na svoje místo, chce 8h jednosměnný místo 12h trismenny a zaměstnavatel prostě vyhovět nemůže.. Takze žena pak tu výpověď dostane, i když ji zaměstnavatel to místo držel.. O to mi šlo..

j.a.n.i
•
7. led 2022

@barmil No, v tomhle případě výpověď fakt nedostane, ale bude ji muset dat ona, protože zamestnavatel pro ni misto odppvidajoci jeji smlouve ma.

dasipe
•
7. led 2022

@seiffi no buď teda otěhotnět anebo jít do práce. Poslední možnost je jít na pracák. Nechápu, že když může dítě dávno do školky, proč už nechodíš do práce??

beata.n
•
7. led 2022

Neni lepsi necekat na konec RP a zacit uz ted hledat praci? Na dobrou praci se ceka a je lepsi ji hledat s predstihem.
Kdyz se pripadne najde driv, dite muze chodit do nejake detske skupiny,nebo soukromé skolky-pokryl by to RP.

lenulacek
•
7. led 2022

@seiffi než ti skončí rodicak, tak si najdi práci 🙂

blondynka400
•
7. led 2022

@barmil já rozhodně nikde neřekla, že každá ženská má dveře otevřené a budou jí tam vítat. Ono je to hodně i na druhou stranu, chtít po zaměstnavateli držet stejné místo x let je prostě nesmysl. Já spíš reagovala na to, co jsi napsala, protože do byla dezinformace.