icon

Jak řešit společně posuzované osoby při změně přídavků?

11. črc 2023

Holky, pruser. Chtela bych se zeptat, kdyz pobiram pridavky na dve deti, a od roku 2017 jsem bydlela s novym pritelem (nova adresa, ale nevim zda jsem ji na pridavcich hlasila a ty jsem pobirala uz predtim) od roku 2021 jsem vdana za toho pritele a dnes jsem zjistila, ze jsem mela zmenu na pridavcich hlasit a nevim zda nebude problem, ze jsem je tedy pobirala. Vzdyt ty pani za prepazkou musi videt zmenu prijmeni.
Jak se resi spolecne posuzovane osoby??

Strana
z2
veruuu_kubesovic
11. črc 2023

Já mám zato, že se posuzují všichni výdělečně činní ve společné domácnosti 🧐
A jinak mě zaráží, že 6let pobiras přídavky na deti, máš přítele, teď je z něj manžel a ty nehlasis žádné změny? Řešila jsem změnu adresy, zmenu účtu či jakoukoliv změnu, je to potřeba hlásit, ne jen natáhnout ruku a dávej...

autor
11. črc 2023

@veruuu_kubesovic me zarazi, ze mi nikdo nedal zadny papir za poslednich 6 let, ze mam vyplnit jakykoliv formular o tom, s kym ziju a kolik kdo vydelava. To jsem neudevala za cleou dobu, jelikoz jsem nevedela, ze tohle se posuzuje

autor
11. črc 2023

@bara88 ano asi jsem, mas pravdu, jsem uplny trotl😭

autor
11. črc 2023

Chteli cestne prohlaseni o tom, ze neziju s otcem v domacnosti a rozsudek o vyhradni peci

klokanka31
11. črc 2023

Já teda nevím jak je to u dávek na dítě, ale co vím od našich, tak u příspěvku na bydlení se každé 3 měsíce dokládá potvrzení příjmů lidí ve společné domácnosti, tak předpokládám že jsi to taky musela dokládat ne?

kristyn86
11. črc 2023

Ano,na zacatku po tobe chteli spravne dokazat to,ze nezijes s manzelem (partnerem) a ze mas deti ve sve peci. Dalsi veskere zmeny jsi povinna hlasit ty. Zmenou je i okruh spolecne posuzovanych osob,tedy to,ze s nekym zijes. Protoze spolecnou domacnost preci vedete,jste rodina. Proto se to hlasi az po 3 mesicich spolecneho ziti...Jinak,proc by ti davali jen tak nejaky formular na hlaseni zmeny,kdyz ty jsi ji nenahlasila? Jako ano,mohla je trknout zmena prijmeni a mohli se te zeptat,jestli sis zmenila jen prijmeni nebo jestli ses vdala. A mohlo to byt vyresene. Ovsem v tom mega mnozstvi prace,co navalili na urad prace se neda vse uhlidat. Sama na pracaku delam. Pribylo klientu kvuli inflaci,kvuli zdrazovani energii,do toho nam soupli Ukrajince. Ale zamestnance dalsi neprijmuli.
Proste to jdi vyresit a uvidis jak se dohodnete.

autor
11. črc 2023

@kristyn86 dekuju moc za odpoved. Takze, kdybych to vubec nenahlasila, mohla by mi prijit po dlouhe dobe poradna pokuta, ze🙈 asi mam vic stesti jak rozumu fakt…😕

bara88
11. črc 2023

No po tolika letech už tě čeká už tak dost tučné vrácení

autor
11. črc 2023

@kristyn86 me nenapadlo prave hlasit, ze manzeluv syn zacal po studovani pracovat.. tohle me vubec nenapadlo😒

bara88
11. črc 2023

Vždyť ty si ani nenahlasila že s někým žiješ

autor
11. črc 2023

@bara88 ptali se jen co otec ditete a kde bydlim. Takze jsem vse rekla kde ziju a co je s otcem… to, ze ziju s pritelem a jeho detmi me nenapadlo, ze je podstatne k temto prispevkum. 😏

bara88
11. črc 2023

🤦‍♀️

klokanka31
11. črc 2023

A víš co lidí by teda mělo nárok na dávky kdyby to nehlásili? 🤦‍♀️

kristyn86
11. črc 2023

To ze jsi nenahlasila manzelova syna je to nejmensi. Ale manzela si mela. Ted uz "bycha tezko honit" Stalo se,stalo. Bohuzel,pokud se zjisti,ze s manzelovym prijmem by vam narok nevznikl,tak budes mit preplatek od roku 2017. Coz muze byt ranec.

veruuu_kubesovic
11. črc 2023

To jsi měla vědět především ty, ne ty ženské na socialce...
Vracet budeš pěkný ranec peněz, co ti nenalezi🤷‍♀️

veruuu_kubesovic
11. črc 2023

Tebe za celých 6let nenapadlo, že když nezijes sama, že bys měla doložit i priteluv posleze manzeluv příjem??? To jako tvrdíš, že jsi 6let samozivitelka...

irmamala
12. črc 2023

Ale nedělej trubku, normálně jsi ten stát ojebávala a teď tě někdo vystrašil, že z toho bude průser 😀 Nevím jak to chodí, ale jak se taková žádost o přídavky zruší? Nebo když máš jednou požádáno, tak o zrušení může rozhodnout jen úřad?

hezz17
12. črc 2023

@irmamala kazde 3 mesice dokladas prijmy. Takze 4x do roka za 7 let znamena minimalne 28 prilezitosti k dotazu, jestli se manzel pocita taky.

klokanka31
12. črc 2023

Co jsem +- počítala tak zakladatelka bude muset vracet přes 100 tisíc 😮

bara88
12. črc 2023

@klokanka31 no jo no tak snad má našetreno když do teď natahovala ruku

somalicats
12. črc 2023

@klokanka31 Jsou tam i úroky. Takže to klidně může být za ty roky víc.

klokanka31
12. črc 2023

@somalicats Jsem četla že za to můžou lidi dostat i podmínku

bara88
12. črc 2023

@klokanka31 tak pokud se přijde sama udat ,tak asi ne ale věřím že jinak jo

klokanka31
12. črc 2023

@bara88 Psali tam že někteří dostanou i vězení, ale to je v takových případech kdy se falšují smlouvy atd.

kristyn86
12. črc 2023

Holky,uroky tam nejsou. Stanovi se preplatek,domluvi se splatky a pani bude muset splacet. Zalezi taky,jestli tam narok opravdu zanikne nebo ne a nebo kdy. Protoze se sice zvysily prijmy,ale byly tam i osoby navic. Manzel,jeho deti (nevim jestli pracuji celych 7 let). Na davkach co delam ja,maji lide taky preplatky. A jeste nikoho nezavreli,ani nedostali podminku. Kdyz pobiraji dal,tak se jim z toho urcita castka strhava. Kdyz ne,tak proste musi splacet a kdyz ne,tak vznikne dluh vuci statu a ten to bude vymahat. Pak muze nastat exekuce atd...

bara88
15. črc 2023

Tak jak si dopadala?

Strana
z2