icon

Jak správně chápat mateřskou a rodičovskou dovolenou?

adelkl29
23. dub 2025

Ahoj holky. Prosím, můžete mi někdo jak “pro blbý” vysvětlit mateřskou a rodičovskou? Já to prostě nechápu 😀
Pochopila jsem to tak, že mateřská začíná 6-8 týdnů před porodem - já na ni nastupuji 1.5. 2025 a má trvat 28 týdnů, což je 7 měsíců a pak by na ní po těch 28 týdnech měla navazovat rodičovská, což bude u mě 1.12. 2025 a měla bych tak měsíc před o ní někde zažádat (taky nechápu kde a jak, nejradši bych šla někam osobně než něco vyplňovat přes internet) jenže jsem našla, že buď trvá od konce mateřské - tedy po 28 týdnech a 3 roky, ale někde zase psali, že trvá 28. týdnů ale po narození dítěte do 3. let dítěte?🤷🏼‍♀️ Jsem z toho jelen 😅
Rovnou se ještě zeptám jaký den prosím mateřská a rodičovská přichází na účet?

Předem děkuju za snahu mi to vysvětit 🤭

klokanka31
23. dub 2025

@adelkl29 Rodičák je do 3.narozenin dítěte. A žádá se o rodičák na ÚP 🙂

martulka88
23. dub 2025

@adelkl29 je to do 3let věku dítěte jak píše klokanka. "Druhý den po 3.narozeninách by ses měla vrátit do práce." jednoduše řečeno. Jinak lze vše vyřešit přes Jendu a nebo jít na ČSSZ. Teď jsem si dávala rodičák na druhorozeného a vše jsem si vyplnila v Jendovi, ať netrávím x hodin na úřadu. A když jsem si něčím nebyla jistá, tak jsem si zavolala na infolinku.

sigyn
23. dub 2025

Tady je to celkem pěkně napsané: https://dostupnyadvokat.cz/blog/rodicovska-dovo...
Ohledně nástupu na rodičovskou zkrátka záleží, zda jstee předtím byla zaměstnaná (a jaké máte odvody na na zdravotním).
Mateřská i rodičovská chodí různě, liší se to podle kraje. Někomu 12, jinému 16. v měsíci.