Jak vycházíme s penězi?
Ahoy holky mám osobní a možná netaktni dotaz. Kolik vydělávají vaší chlapi? Doopravdy mě zajímá jak to mají jinde. Já máme vyjít s české mateřské a jedním platem? Můj chlap má cca 20000, já těch 9000 a jak s toho vyjít?
@klea81 Nevím, třeba ohledně té hypotéky, třeba tady v Praze už teď nejdeš pod 7 milionů za byt, pokud tedy nechceš bydlet v suterénní garsonce, která by tak těch 5 mio stála ale taky. A argument "tak se přestěhuj", není vždy realizovatelný. Když to vezmu na našem případě, manžel má povolání, které je navázané na velká města, na lidi, kteří mají peníze a chtějí investovat do de facto zbytné věci. Ano, můžeme se přestěhovat do Prdeloviček nad Toaletnicí, ale zisk z podnikání se tím zmenší tak na třetinu, takže to vlastně nic neřeší. A takto to má hodně lidí, navíc musíš připočítat rodinné vazby. Vyjde ti z toho, že budeš raději víc makat a splácet, ale budeš tam, kde jsi doma a budeš mít víc příležitostí k tomu, abys splácela co nejkratší možnou dobu.
@zuzineckah ty podminky pred sedmi lety byly ale maskr teda 😯 trochu ziram.
Ale myslim si, ze zivotko by beztak mel mit kazdy, at uz to po nem banka chce nebo ne. 🤷🏻♀️ Doted me financni negramotnost mnoha dospelych naprosto udivuje.
@zuzineckah
@klea81 Přesně tak! Platíme za bydlení 20 tis., máme obyčejný 3+kk v Praze. Prostě bych řekla minimum pro tří až čtyřčlennou rodinu. Je to starý secesní činžák, mám dobrý pocit, že jsme byt citlivě zrekonstruovali, má duši a slouží dál.
Ano, mohli jsme jít do něčeho menšího - ale pokud si bez žádných potíží můžeme dovolit o trošku víc prostoru, tak proč ne? Každý má ten limit samozřejmě jinde, ale ty by sis předpokládám pro bydlení také představovala nějaký minimální slušný prostor, aby mohly děti řádit, hrát si, aby se navzájem nerušily. I za mé babičky byly dvě až tři místnosti pro rodinu celkem norma.
Mohli jsme jít mimo centrum, ale pak bychom zase víc projezdili, a ještě bychom na cestě ztratili mnohem víc času. Radši ten čas věnuju sobě a dětem. Mohli jsme jít mimo Prahu, ale tady má muž fajn práci a máme tu rodinu. Prostě se tu cítíme dobře. Nevidím v tom zatím žádný konzum a materialismus.
Zbytek jsou pak drobné výdaje, které se prostě nasčítají. Když si kupuješ drogérii, oblečení a jídlo za 3x tak draho než je normál, tak asi taky probendíš víc peněz, ne? K tomu pravidelně přispíváme na charitu, platím si poměrně dost drahé vzdělávání, často něco koupíme babičce. Kdysi jsme hodně dali za pečovatelku, co se starala o dědečka. Dále se dost dává bokem jako rezerva, na důchod, na děti. Atd. Jediný zbytný výdaj, který máme, vidím v dovolených. asi tak 15 tis měsíčně padne na dovolenou, když to rozpočítám.
@cizinkaa My třeba životko nemáme. Uvažuji nad tím, ale zatím jsme se pro to nerozhodli. Pojištění ze svého pohledu vnímám jako byznys se strachem. Neříkám, že je špatný, ale zatím váhám a rozhlížím se. nemyslím si, že bych byla finančně negramotná, ba naopak, ale zatím jsem nenašla produkt, který by mi vyhovoval.
@bayt já třeba dovolenou, resp. cestování vůbec nepovažuji za zbytný výdej. Spíš naopak. Zážitky a vzpomínky člověku nikdy nikdo nevezme. Navíc mám za svůj život takovou zkušenost, že zcestovalí lidé jsou mnohem příjemnější, tolerantnější, moudřejší. My jsme s manželem projeli bez dětí hodně velký kus světa a s dětmi v tom pokračujeme, i když, samozřejmě, přiměřeně možnostem, protože priority jsou s nimi prostě jinde. Ale tohle bych jim nikdy neupřela🙂
@sudylichozrout nemyslim, ze clovek, ktery nema zivotko je nutne financne negramotny. Ale mit dluhy a nemit jakoukoliv pojistku nebo dostatecnou rezervu, kdyz se neco stane. To neni chytry.
My mame jak zivotko, tak pojistku na pracovni neschopnost, tak stedry pracovni podminky pri neschopnosti. A splatka hypo je 2000 mesicne, takze nutny to neni, ale lip se nam zije. 🙂
Obcas, uz jen ze zvyku, investuju na zonky. Tuhle si tam pani pujcovala 50 tis, aby si mohla vytvorit financni rezervu. 😅 wtf?!
@sudylichozrout jen taková rada - pokud máš zájem, tak moc neotálej. Čím později uzavřeš, tím dražší to bude.
@cizinkaa to jako fakt????? 😲😲😲
@zuzineckah ja treba cestovani jednoznacne povazuji jako zbytny vydaj, i kdyz v tom, co pises jsme na tom stejne. Cestujeme a milujeme to. Ale jednoznacne je to vec, ktera kdyby se cokoliv stalo, jde stranou jako prvni. Bez vahani.
@cizinkaa já ne. Máme hodně velkou rezervu v jídle, drobnějších výdajích, které fakt nejsou nevyhnutné😉 Pak jsou tady synovy kroužky, které zhltnou poměrně velkou částku, ty by také šly omezit (ne rušit, ale omezit). Na cestování bych sáhla až později.
@zuzineckah ja mela nekde i printscreen. Musela jsem to ukazat i manzelovi. 😂 pani byla duchodkyne. A chtela si vytvorit rezervu 50k, tak si je pujcila. A kdyz ji tam psali, proc si radsi penize ze splatky (asi 1800 mesicne) neda stranou na tu rezervu, tak si trvala na svem, ze je chce mit u sebe, kdyby se neco stalo. Tak ji radili, ze kdyby se neco stalo, tak si na to muze pujcit, ale ze tohle je opravdu hloupost... no nic. Sedela na kabelu nebo to byla jen hloupa vymluva pro opravdovy duvod pujcky. 🤦🏻♀️😂
@cizinkaa
@zuzineckah No jo, ale obejit se bez toho da. Mam pokazde vycitky, ze letime a jeste daleko. Mohli jsme jet vlakem po Cechach, je tu krasne. Nebo treba kratky let po Evrope. Snazim se to aspon limitovat, max. jeden let rocne a basta. Jenze miluju krasnou prirodu, zvirata (snorchluju, ted uz se i potapim...), poznavam rada nove kultury. Ale kazdy ma sve marnotratnosti, proste nejsem mnich.
@zuzineckah ja se teda s tim jidlem taky peru. My jsme oba z obchodu, takze na kvalitni jidlo dbame a je to kazdy mesic min. 15 tisic, coz sama vim, ze je hodne. Ale tak nejak mi furt kvalitni jidlo prijde jako zaklad... krouzky se nas zatim ve velkym netykaji. A jsme schopni i hodne setrit, ale jak rikam. Cestovani bych skrtla asi jako prvni. I kdyz to mozna plyne i z toho, ze mame chatu na Lipne u vody. Dvouletak nema rozum z toho kde je a v tehdle tropech mi je dost i to Lipno. 🤷🏻♀️ Taky zalezi jak velky financni vydaj je pro vas to cestovani. Nekdo da za tyden 30 tisic, nekdo 150...
@bayt já také ne. Navíc miluji zkoušet jídla všech možných zemí😂 na to jsem fakt pako🙈 zas si s manželem říkáme, že nekouříme, nechlastáme, nemáme žádné nákladné koníčky, já jsem i na provoz docela nenáročná😂, takže to rádi vrazíme do dovolených 👍mou duši to nakrmí vždycky nakrmí na dlouhou dobu🙏
@zuzineckah @bayt hele,tak kdyz uz jsme do toho zabredly, tak napiste kazda svoje top 3 destinace a duvod. At se muzem inspirovat. 🙂
@cizinkaa my se spíš hýbeme v té druhé kategorii (obvykle kolem 9-10 dní). Jenže nás je 5, nejstarší už je prakticky jak dospělá (za pár dnů 17 let)...
@cizinkaa jen tři?? 😂 tyjo, to asi nezvládnu...😂 Pošlu ti je do správy, abychom to tady neplevelily😉
@cizinkaa Jo, to máme stejné. Nákupy jídla jsou u nás měsíčně největší položka, odhaduji to taky kolem těch 15 tisíc. Spočítané to nemám, ale když vidím, kolik týdně necháme v krámu, tak to plus minus sedí. Takže u nás třeba jídlo a jeho kvalitu nelze osekat. Na druhou stranu, cestujeme hlavně po ČR, protože já jsem strašnej srab na létání. Nemám to ráda, prosto to nedávám. Takže jezdíme zatím tady po vlastech českých, nebo třeba do Rakous, Německa, Itálie. Zkrátka tam, kam se dá dojet autem bez větších obtíží. No a já sbírám síly na let do Kanady, ale to asi až budou holky starší.
@sudylichozrout ja to zkousela i pocitat, takze u nas to tak +/- je. Co se jeden mesic usetri, se zase sni ten nasledujici... 😃 a co se litani tyce. Ja jsem hroznej leteckej maniak. Let do Kanady bude ale dlouhej vopruz. 😃 ale kdyz letim nekam dal, tak si to vzdy nadimenzuju alespon milionem prestupu. 😂
@bayt premyslim ktery tri vypichnout...
ale asi takto:
✈️ Island - priroda a celodenni svetlo v lete nahravajici lidem, co jako ja klidne jeste v jednu v noci turujou venku po kopcich 😃
✈️ Florida - nejakou dobu jsem tam zila, tak to asi srdcovka bude vzdy, i kdyby tam nic nebylo. 😃 ale Miami ma jednoznacne co do sebe a Siesta Key Beach, u ktere jsem bydlela, je nejkrasnejsi plaz v USA. Ta je kousek od Sarasoty.
✈️ Dubaj - tam mam pocit, ze je vsechno mozne a pripadam si tam jak v budoucnosti.
Ted to zni, jako ze jsem spis na ty moderni mesta. Ale nejsem. New York me treba vubec neoslovil. A miluju prirodu. Jen jsem si zkusila rict tri mista, ktera bych vybrala, abych ukazala nekomu, koho mam rada, a jsou to tyhle tri...
@avadake bohužel. Neměla jsem ani tucha. Byla jsem mladá, blbá. Nejhorší na tom bylo, že to prochlastal a protahal s devkama po bordelech. Když jsme se rozcházeli, řval na mě, že za rok prošukal milion 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ no, bohužel. Ale co, je to minulost. Z té se má člověk poučit a jít dál, takže to tak dělám.
@sudylichozrout jsem inzenyrka ekonomie a žádné pojištění taky nevedeme, stačí si spočítat kolik zaplatíš a kolik dostaneš, většinou se stejně dozvíš, že na danou událost se pojištění nevztahuje

@cizinkaa po nás to banka chtěla před 7 lety, kdy jsme vše vyřizovali hrozně narychlo, dokládali jsme jen částečný příjem a financovali jsme hypotékou tehdy 2/3 domu (1/3 peněz jsme složili cash.). Tehdy jsme ještě jako zástavu dali tchynin barák (5 mil.) a stejně to požadovali. Ale manžel měl v té době příjem o dvě třetiny nižší než v současnosti, já jsem nebyla zahrnuta jako dlužník vůbec (nebyli jsme ještě svoji), ale dům jsme zapsali na oba, takže i to banka brala v potaz. O dva roky později, když jsme refinancovali, tak byly podmínky diametrálně odlišné. Nicméně ŽP jsme zachovali a navýšili.