icon

Jak vycházíme s penězi?

anny87
25. čer 2019

Ahoy holky mám osobní a možná netaktni dotaz. Kolik vydělávají vaší chlapi? Doopravdy mě zajímá jak to mají jinde. Já máme vyjít s české mateřské a jedním platem? Můj chlap má cca 20000, já těch 9000 a jak s toho vyjít?

nita1984
26. čer 2019

@klea81 promiň, ale to jsou hrozné kecy klea81

Dnes ve 14:24
@cizinkaa já nepotřebuji vlastnit žádné statky, nebo ty si bereš byt s sebou do hrobu? 😉Jakože kdo nemá vlastní vilu, chatu, bazén a auto nemá nic? Tak já mám zdravé děti a milujícího manžela a za peníze bych je nevymenila
Nikdo by snad zdravé dítě a milujiciho manžela za peníze nevymenil (a já vím o čem mluvím, otěhotnět mi trvalo 5 let), ale to přece neznamená, že nemůžeme pohodlně bydlet a užívat si život. Dneska třeba bereme naši smečku psů a místo práce jedeme k vodě. Nejen prací a šetřením je člověk živ. Život se má užívat, ne přežít ve skromnosti a tichosti

klea81
26. čer 2019

@sudylichozrout bydlet v Praze bych fakt nechtěla 😁

sudylichozrout
26. čer 2019

@klea81 Víš, většinou s tebou souhlasím, mám tě ráda, ale tady mám pocit, že děláš z nouze ctnost. Nevěřím tomu, že kdyby ti dal teď někdo dal dobrou práci a měsíčně 100 tisíc, že bys odmítla, protože nepotřebuješ vlastnit statky. Začala bys ty peníze utrácet také. Třeba ne hromaděním majetku, ale zážitky či investováním do vzdělání dětí. Ale utrácela bys je a byla bys za ně ráda.

klea81
26. čer 2019

@nita1984 a kdo říká, že si neuzivame? Dcera teď jede na 2 VIP tábory, máme drahou elektroniku, elektrokola, jíme jen bio, kočka má stravu z Británie 😁ale prostě peníze nerozhazuju za kavičky a pojištění na blbost, jak ostatní, takže holt i s jedním přijmem vyjdeme, já zůstala doma s dětmi zadarmo a ještě si platím dobrovolné důchodové pojištění... Jo a na charitu máme měsíční platební příkaz 😉

klea81
26. čer 2019

@sudylichozrout brouku nezačala, neznáš mě, mě nakupování fakt nebaví a nevidím smysl v tom mít 3 kabelky když nosím jednu, vzhledem k tomu, že jsem teď odmítla asi 4 zaměstnání a jsem raději v klidu doma zadarmo, svědčí o tom, že fakt víc peněz nepotřebuji a nechci.

klea81
26. čer 2019

@sudylichozrout děti se vzdělávájí samy a zadarmo 😁

sudylichozrout
26. čer 2019

@klea81 Já bych zas nemohla bydlet jinde. Vyrostla a ještě před pár lety jsem žila v srdci Prahy, jsem zvyklá na ten cvrkot. Teď bydlíme dál od centra, ale zase v pěší docházkové vzdálenosti od celé rodiny, mojí i manželovy a protože máme prarodiče hlídací, je to obrovské plus, že to k nim máme kousek. Prahu bych nevyměnila, je tu všechno, co potřebuji k životu od kultury, přes dobré zakázky pro mě i manžela, až po naprostou dostupnost všech služeb, a to když si vzpomenu. Nikde jinde tohle v ČR není. Ani v krajských městech.
Tak v tom případě jsi asketa, který to prostě nepotřebuje, protože hledá bohatství jinde. Neznamená to ale, že tvůj přístup bude univerzální, jediný správný a morální. Každý máme něco. Také si nekupuji kabelky, šminky, jsem v tomhle celkem minimalistka. Ale chci bydlet kultivovaně, chci, aby mi ten byt jednou říkal pane, chci si zajít na dobrou večeři, udělat si doma dobrou večeři, jezdit s rodinou na dovolené, jezdit na prkně v Alpách... bez toho bych měla život sice také pěkný, ale na můj vkus příliš jednotvárný.

klea81
26. čer 2019

@sudylichozrout na večeři máme, neboj 😁 teď jsem měla steak z pštrosa za 500 😉neříkám, že si nemá nikdo nic kupovat, ale že lze žít za 29 tis viz dotaz tazatelky😉

bayt
26. čer 2019

@cizinkaa Diky, Island bych nekdy rada navstivila. V Dubaji jsem jednou omylem zkejsla, ale moc me neoslovila :(

ah1234
26. čer 2019

@sudylichozrout my sme pred necelym rokom kupili byt na Sporilove a teda je to 4+1, 80m2 a aj s kompletnou drahou rekonstrukciou (nesetrili sme na materialoch, mame smart domacnost..) nas byt vysiel 4.5 miliona. Ako samozrejme nie je to centrum, ale tam to stoji asi viac jak 7 milionov.. zase by som netvrdila, ze tu nekupis nic pod 7 milionov.. a to este nebyvame ze uplen mega daleko ze 🙂

bayt
26. čer 2019

@klea81 Neverim tomu, ze toto vse platite a pritom mate mene jak zakladatelka.

sudylichozrout
26. čer 2019

@ah1234 Před rokem byla situace ještě trochu jiná. Náš byt 4+kk 94 m2 má nyní hodnotu min. 6 mio. A to nebydlím příliš daleko od tebe.

bayt
26. čer 2019

@klea81 Hm, zda se, ze mate normalne velkou domacnost (o kterou jste se nezaslouzili, mate stesti), bio potraviny, deti jezdi na tabory, mate drahou elektroniku. Tj krome zbytecnych vykriku o konzumu zijete jako 90% lidi, s tim rozdilem, ze nemakas. Takze tvoje predstava minimalismu je v tom dostat bydleni darem a zena bez prace. Nemyslim to zle, ale docela jsem se zasmala.

sudylichozrout
26. čer 2019

@bayt Taky je pro mě obtížné uvěřit tomu, že nakupuje v bio kvalitě, mají drahou elektroniku a stačí jim k tomu pod třicet tisíc měsíčně v čistém. Respektive možná stojí za úvahu, co je pro Kleu drahá elektronika, VIP tábor a biokvalita 🙂

A shrnula jsi to velmi přesně 🙂

ah1234
26. čer 2019

@sudylichozrout to nie je pravda, situacia nie je o tolko ina, moj priatel vytvoril pomocou machine learningu v Rku modely, ktore vyhodnocuju kupne ceny nehnutelnosti na zaklade predajnej ceny nehnutelnosti v Prahe (ma data od najvacsich realitiek a bezrealitky). Nas byt by sa momentalne bez problemov po rekonstrukcii predal za 4.5 miliona (co je to za co sme ho predali+rekonstrukcia), ak by sme mali na predaj viac ako polroka, tak 4.8.

nicol22
26. čer 2019

Můj muž vydělá kolem 60 tis. měsíčně, plus máme příjem z nájmu dvou našich bytů, navíc já taky pracuju. Takže příjem máme myslím nadstandartní. Bohužel čím vyšší příjmy, tím vyšší výdaje (hypotéka, auta, pojistky...). Takže to můžete těžko srovnávat. Záleží jak člověk bydlí, čím jezdí a tak celkově životní standard. Když má člověk příjem 20 000,- měsíčně, žije za 20 000,-, když má 100 000,-, žije za 100 000,-. Tohle nejde zobecňovat.

sudylichozrout
26. čer 2019

@ah1234 tak u nas je to asi trochu jine, je tam vetsi metraz a trochu jina lokalita. Ale to asi nechci ani resit. Spis rikam, ze neni univerzalni radou to, ze se ma clovek odstehovat z Prahy, nez aby vzal hypo za x mega.

ah1234
26. čer 2019

@sudylichozrout tak s tou castou s tebou rozhodne suhlasim, za prve nie kazdy sa moze z prahy prestahovat jednoducho (my tu studujeme napriklad a v nasom obore sa mimo velkym miest ani nezamestname tak, aby sme uplatili potencial - nevhcem s matfyzom robit uctovnicku alebo ucitelku niekde na dedine) a za druhe, to ludia nechape ze mimo velkych miest je sice mozno lacnejsie byvanie ale aj mensia sanca zarobit viac penazi? Ja mam rodinu na Vychode Slovenska, chudobny region, ujo je chemik, dochadza 40km do prace do Nejakeho spadoveho mesta, byvaju na dedine.. a aj tak si brali pozocku na rekonstrukciu bytu, lebo proste zarobi podstatne menej, ale material stoji vsade rovnako nie ?

journals
26. čer 2019

@klea81 dost si ve svych prispevcich protirecis...
Nepisou to dva rozdilni lide?
Nepodporuju konzum X pstrosi steak za 500,-?
Nepodporuju konzum X elektrokolo a drahe elektro?
Neresim bydleni X bydlim “zadarmo”? 🤔

motylcice29
26. čer 2019

@ah1234 a mě zase prijde vtipný, jak si každý mysli, ze dobre vydělat se dá jen ve velkých městech 🙂šance je vetsi, ale ne stoprocentní a ne každý se stěhuje z města, jen protože chce ušetřit.....

ah1234
26. čer 2019

@motylcice29 ja skor riesim to, ked ludia pisu "nemusite byvat vo velkom meste", jak keby inde bolo byvanie zadarmo.. to ze sa ludia stahuju na vidiek a do mensich miest samozrejme ma rozne dovody, rovnako ako netvrdim, ze sa neda zarobit aj mimo velkeho mesta.

journals
26. čer 2019

@motylcice29 zalezi na oboru. Kdyz si vezmu obor meho muze a svou pozici pred materskou, tak ta jinde nez v Pze neni...

ah1234
26. čer 2019

@journals presne toto aj my mame.. my sa mozemw max prestahovat do ineho velkeho mesta, trebars v zahranici.. alebo teda robit v inom obore ako to, co studujeme..

motylcice29
26. čer 2019

@journals ale to chapu, jen to není az tak tak plošné jak obcas někdo tvrdí. Muž třeba podniká, do toho úzce spolupracuje s jednou německou firmou a to co děla, tak muže dělat klidně z Malediv 🙂naopak si myslím ze aktualne není pro spoustu pozic se vazat na jedno místo....

journals
26. čer 2019

@motylcice29 Samozřejmě, že to tak není ve 100%, ale když si promítnu situaci naší, rodiny a našich přátel, tak to tak ve většině je. Ale určitě je to dáno i tím jakými lidmi se člověk "obklopuje" 🙂

avadake
26. čer 2019

@nita1984 to muselo být pro tebe velice těžké, když to prasklo. Zafungovala aspoň u ex karma, když je to takový ha.zl? Zas se mi líbí tvůj přístup, nefňukáte, makáte a výhledově budete mít brzo klid. Klobouk dolu.

motylcice29
26. čer 2019

@ah1234 ale jasný, není to zadarmo, my se odstěhovali kousek od Brna, proste jsem se nechtěli zadluzit...a třeba se jednou vratime, ale bydlíme takovej kousek ze za 30 minut mužů sedět v kavárně v centru Brna a nemám na krku dluh x mega 🙂

avadake
26. čer 2019

@sudylichozrout To je pravda, většinou je myšleno odstěhovat se z Prahy do Středočeského kraje. No na místě kde žijem my je to s Prahou srovnatelné, nájmy snad ještě dražší :D To by si tedy člověk nepomohl.

journals
26. čer 2019

@motylcice29 Jenže to je vaše situace a ta se zase nedá aplikovat na všechny.
Taky nebydlím v Praze, ale kus za ní a ceny tu jsou téměř stejně masakroidní jako v Praze (samozřejmě nižší, ale ne rozumné a ne nízké), takže bydlet kus za Prahou není řešení :-/ v Brně je tedy asi situace jiná

motylcice29
26. čer 2019

@journals o moc není, je to masakr taky 😆ten okruh se i kolem Brna zvětšuje....ale my s mužem odmítli dat 10mega a víc za dům s pozemkem o velikosti 250m2....ale hlavně z přesvědčeni, ze toto proste ne 🙂

Strana