Je lepší nastoupit na mateřskou 6 nebo 8 týdnů před termínem?
Ahojky holky už se to tu řešilo milionkrát ale i přes to jdu za Vámi s otázkou. Nastoupit na mateřskou 6 nebo 8 týdnů před termínem? Kdy je to lepší ? Děkuji za odpovědi
@simona_33 Moc děkuji...já to právě s tím čerpáním rodičovského příspěvku a nástupem na RD nemohla pochopit... jsem právě myslela,že ten příspěvek budu dostávat až při tom nástupu na RD.
Já mám právě smlouvu od 1.7.2017, sice na dobu neurčitou, ale jen na 20h týdně. Jenže zaměstnavatel na mě dost tlačí, abych podala co nejdříve výpověď, že již si našel náhradu a nechce mít dvě vedené osoby ve firmě, že se mnou už nepočítá....samozřejmě,že ze všech stran mi bylo řečeno, ať teď nic nepodepisuji, tak jsem chtěla podepsat a mít to z krku, při tom čerpání z té" pracovní" dovolené. Na další mateřskou již jaksi nehodlám jít, a pak si chci najít práci novou...
@pattyo zkusila bych se zeptat pravnika pod up... mel by mit kazdy urad. ALE vyhodit te nemuze a nebud blbaa nic nedav3j zadnou vypoved!!! proc? ty jdes na materskou, nahrada at hezky pracuje. az te vyhodi on (pokud si necha poradit a bude vedet ze smi v te dovolene...) tak ti da odstupne! pokud bych to rychle spocitala tak vypovedka je 2 mesice cili pokud by ti dal vypoved az nastoupis na dovolenou byla bys celkove zamestnana 2 roky a mela na4ok na 3 platy odstupneho! jinak teda s tim zkracenym uvazkem uplne presne nevim jak je ta dovolena tam je to slozitejsi.... tam neni den jako den 😉 tento rok bys ale mela narok celej a priati rok jen pomernou cast (v pripade vypovedi)...
@pattyo a jinak rodicovska dovole a je dovolena u zamestnavatele a vubec se nemusi kryt s prispevkem... klidne muzes mit priapevek do 2 let ditete a byt doma do 3...a dovolena se normalne pak cerpa, takze treba kdyz mas napr 30 dni dovolene, dostanea jakoby 2 vyplaty je to dele nez mesic, nelze ji proplatit, ale normalne vycerpat...
@simona_33 moc děkuji za objasnění. Zkusim i toho právníka při ÚP. Zaměstnavatel mi asi nedá sám výpověď, kvůli odstupnému. A já bych tutu situaci měla ráda vyřešenou, protože na mě bude tlačit stále....takže opravdu to budu muset pak řešit tou výpovědí.....i proto, že za takových podmínek jednání tam dál pracovat nechci....
@pattyo ja to chapu, ale nac stahovat kalhoty, kdyz brod je jeste daleko 🤣 vubec nevis jaka bude aituace na trhu prace za dva roky, muzes hledat praci a kdyz to nepujde tak proste nastpupis nebo at te vyhodi teda on s odatupnym. pokud tve misto exiatujw, tak i kdZ vzal na nej nwkoho n nwurxito, musi ti ho dat dle zp. samozrejme je jasne ze nukdo se vetainou nechce tahat po soudech, ale nekd staci ukazat ze vis co a jak.... sice uz na materakou nechces, ale co, treba se to jeate zmeni 😉 muzou nastat ruzne situace.... proate ja bCh vypoces TED rozhodne nedvala.... to muzes udelat vzdY.
@simona_33 v pohodě,,děkuji za rady i názor. Chtěla jsem spíše vědět co to bude odnášet s tou výpovědí.....protože mi na to velice nikdo nedal odpověď. Jen vím, že se nechci s nikým dohadovat a mít klid...nechci se nijak rouhat, ale ta práce nebyla bůhví co....a dovoluji si říct, že podobnou či jinou práci člověk najde vždy, když chce pracovat. I tak děkuji
@sabriela66 mám to stejně jsem na rizikové, teď mám dokonce zbývající dovolenou 10dnu ale ta se mi příští rok zkrátí na třeba 5 dní... I méně... Co nadělám... Zas mi přijde blbost končit PN na pár dnů dovolené a pak zas mít novou PN.... A chci se zeptat když nastoupí 8 týdnu před porodem na MD tak si pak vyberu zbývající dovolenou a pak rovnou na rodicak??? Jsem taky z toho jelen...

podle me zalezi jaky mas pracovni pomer, pokud jsi pracovala cely rok je asi jedno zda nastoupis 6 nebo 8 pred termi em, budes mit celou dovolenou i za 2018. hned po skonceni materske nastoupis normalne na dovolenou a az skonci nastoupis na rodicovskou dovolenou. v tomto poradi pozadas zamestnavatele a uvedes do kdy hodlas na rd byt. rodicovsky prisoevek je jina vec. ten dostanes hned po penezite pomoci v materstvi... to nema s dovolenou nic spolecneho. a ano v dobe dovolene te muze normalne vyhodit. v tomto rodicaku by se ti nezmenilo nic. dalsi materskou bys ale nemela narok jako kdyz jsi neprqcovala. a zkratila by se ti dovolena za 2018.