Rodičák a mateřská v jeden měsíc?

lucciem
18. pro 2017

Nevíte prosím někdo, můžu v rámci jednoho měsíce dostat rodičovský příspěvek i mateřskou? Se synem mi končí rodičák 3.2.2018 a termín porodu se mi posunul na 8.4., takže 6 týdnů před termínem bych měla na mateřskou nastoupit 25.2.2018. Na dobu mezitím bych si nejspíše nechala napsat nemocenskou. Nebo mě včera napadlo, že bych si mateřskou nechala dát už 8 týdnů před termínem, tzn. už od 11.2.2018, tudíž by mi tam vycházelo jen pár dní "nekrytých". Nevím, co by bylo pro mě lepší? A jestli vůbec můžu dostat v rámci jednoho měsíce rodičák i mateřskou? Nebo na jaký úřad se s dotazem obrátit, když každou věc řeší někdo jiný?
Děkuji

j.a.n.i
18. pro 2017

@lucciem Můžeš, akorát pokud bude mateřská vyšší, tak dostaneš jen tu a pokud menší, tak z rodičáku dostaneš jen doplatek do výše rodičáku. Na druhou stranu, rodičák končí jednak vždy je konci měsíce, takže 3.2. ti určitě končit nebude a druhak končí vyplacením částky 220 000, takže ti možná vůbec nekončí ani v únoru, ale třeba v lednu.

barusenicka
18. pro 2017

Zkus se zeptat na uradu prace, tam by to meli vedet. Jinak v jeden mesic muzes dostat jak rodicak, tak materskou. Rozdil mezi nimi. Kazdy urad Ti posle cast, ktera Ti nalezi za urcite dny.

lucciem
autor
18. pro 2017

@j.a.n.i mě to právě vychází, že teď s prosincem mám vybráno 205900Kč, takže na rok 2018 mi zbývá ještě 14100Kč doplatit, takže leden + únor by mi ještě peníze přijít měly. Možná bude výhodnější nechat si to vyplatit v lednu celé (jestli to tedy ještě půjde) a za únor už čekat jen mateřskou?
a nevíte prosím, jaký je rozdíl, jestli na mateřskou nastoupím 8 týdnů nebo 6 týdnů před termínem?

stuplakova
18. pro 2017

@lucciem Myslím že v jednom měsíci to jde, jelikož je to za jiné dítě než za který pobíráš rodičovský příspěvek. Možná by bylo lepší si dát tu mateřskou 8 týdnů před porodem. Pokud ti to půjde nechat si to vyplatit v lednu celé, tak si tam zajdi ale zažádat ještě v prosinci.

lucciem
autor
18. pro 2017

Jj, už jsem dnes volala na sociálku, kde mi paní řekla, ať jdu před mateřskou na nemocenskou, pokud s tím v práci souhlasí a zbytek, ať dořeším na pracáku, tak jsem volala i tam a mám se ve středu zastavit, že se na to podívají. Pořád se mi zdálo, že mám moc času a nakonec to řeším za 5minut 12 😒

roubik
Autor odpověď smazal
Zobraz