Je možná rekvalifikace při rodičáku?

lejla24
2. čer 2017

Zdravim zeny,
Mam na Vas velkou prosbu o radu ohledne prihlaseni se na urad prace s tim,ze bych si chtela udelat rekvalifikaci.Je mozne se jit prihlasit,kdyz jsem na rodicaku a za jak dlouho by byla mozna rekvalifikace?Myslite,ze by mi to urad pracd umoznil?Pristi rok mi konci rodicak a chci si i kvuli lepsi moznosti prace udelat rekvalifikaci,ale nevim jak to funguje..
Dekuji za jakoukoliv radu
S pozdravem Bara

aaadus
2. čer 2017

Pokud si ještě na rodičáku a chceš si udělat přes ÚP rekvalifikaci, stačí když se zaeviduješ jako zájemce o zaměstnání. Za jak dlouho ti dají rekvalifikaci se informuj na ÚP, kde se budeš evidovat 😉

jaja01k
2. čer 2017

U nas nabizeji primo rekvalifikacni kurzy pro matky na rodicovske. Zkus se poptat, jestli u vas taky neco takoveho funguje.

j.a.n.i
2. čer 2017

@lejla24 Registrovat se na UP při rodičáku možné je, ale nabídku a podmínky rekvalifikace musíš zjistit na vašem UP, to se totiž může místně lišit.

martinal08
2. čer 2017

To celkem hledím,že to jde,v Ostravě to ještě před 3 lety možné nebylo.

j.a.n.i
2. čer 2017

@martinal08 Co hledíš, že jde?

martinal08
3. čer 2017

@j.a.n.i ta rekvalifikace.Ona podmínka tady v Ostravě byla,že si ji udělat můžeš,ale celou si ji zaplatíš.Takže já se šla po ukončení rodičáku registrovat na úp,který mi po půl roce tu rekvalifikaci zaplatil.Pokud už je to teď jinak,tím lépe.

j.a.n.i
3. čer 2017

@martinal08 Tak podmínky rekvalifikací netuším, to jsem psala ,že musí zjistit, já prala, že se může při rodičáku na UP zaregistrovat. Zas na druhou stranu mi přijde divné, že by rekvalifikaci mohli podmiňovat braním něčeho, co s tím ani v nejmenším nesouvisí (to je jak tvrdit, že ji nezaplatí nikomu, kdo bere příspěvek na bydlení)... jestli to spíš nebylo myšleno tak, že pokud nemůžeš hned po rekvalifikaci nastoupit do práce, tak že si ji zaplatíš.

jolysek
3. čer 2017

jsou dva druhy rekvalifikace - 1/ zprostředkovaná ÚP - kdy si vybereš z nabídky kurzů od společnosti,které má nasmlouvané pracák. Po dobu zprostředkované rekvalifikace se pobírá po celou dobu podpora při rekvalifikaci ve výši 60% čistého výdělku. Záleží jaké kurzy zrovna běží...
2/ Zvolená rekvalifikace - tam si člověk vybere kurz sám a na ÚP pouze podá žádost o proplacení rekvalifikace. Tady se ale nepobírá podpora při rekvalifikaci.

U obojího platí, že rekvalifikace není nároková. Posuzuje se individuálně, posuzuje se i vaše dosavadní vzdělání, jestli je předpoklad, že pak v oboru seženete lépe práci atd. Je možné čerpat až 50 tisíc na dobu 3 let. Vy neplatíte dopředu nic, pracák uzavře dohodu s rekvalifikačním zařízením a pokud kurz úspěšně dokončíte, cenu kurzu za vás zaplatí. Pokud by účastník kurz bez závažného důvodu sám ukončil, bude pak pracák cenu kurzu po něm vymáhat. (ale to fakt v krajních případech, kdo by tam měl áčka apod).
Podmínky rekvalifikace by měly být stejné, ale nabídka kurzů se samozřejmě bude místně lišit.