Je možné přepsat RD z matky na otce v průběhu čerpání?

barus_3
29. únor 2016

Dobrý den, jsem na RD skoro rok. Předtím jsem nepracovala (studovala jsem) takže mám 4letou variantu. Ale s přítelem jsme se rozhodli, že bychom chtěli druhé miminko dříve. Je možné přepsat RD na otce, abychom si mohli změnit dobu trvání RD. Děkuji za odpověď.

xpila
29. únor 2016

@barus_3 Neni potřeba nic přepisovat. Navíc se nejedna o RD, ale o RP. Ty na RD ani nejsi. Jinak aby sis mohla zvolit výši RP pres otce dítěte, tak on musí splnit podmínky zpětně ke dni narozeni dítěte. To znamená splnit 270 dni nemocenského pojištěni za poslední 2 roky před narozením a byt k datu porodu zaměstnán.

barus_3
autor
29. únor 2016

@xpila Já jelikož jsem nikdy nepracovala, tak jsem si výší a dobu trvání RP nemohla zvolit. Teď bychom to právě chtěli přepsat, abychom si to mohli změnit. To splňuje, takže by to mělo jít?. 🙂

xpila
29. únor 2016

@barus_3 Vždyť ano, ale ono se nic nepřepisuje. Stále budeš příjemcem RP ty.

barus_3
autor
29. únor 2016

@xpila Dobře, děkuji

j.a.n.i
29. únor 2016

@barus_3 Ano, pokud podmínky splňoval k datu porodu.

kacikaci
29. únor 2016

Omlouvám se, že vstupuji do tématu, řeším teď změnu RP - ale tak, že já se budu vracet do práce a na doričáku mě vystřídá manžel, co je třeba donést za formuláře k vyřízení této změny na úřad? na netu to nikde nemůžu dohledat ☹ a na úřadě mi úřednice skoro nic neřekla..
@xpila

j.a.n.i
29. únor 2016

@kacikaci Tak tenhle jediný formulář se mi na netu nepovedlo dohledat, takže se obávám, že budeš muset na UP.

kacikaci
29. únor 2016

@j.a.n.i paní na úřadě mi říkala že je to nahlášení změn - našla jsem toto, ale nevím, zda je to ten správný https://formulare.mpsv.cz/okdavky/cs/form/edit....