Je možné vystřídat se s manželem během RD?

kluziste
24. zář 2014

Bohužel jsem nenašla žádné informace v diskuzích a ráda bych se zeptala, jestli jste některá řešila podobnou situaci, máte s tím zkušenost.. Přemýšlíme s mužem o variantě, že cca vě věku jednoho roku druhého dítěte bychom se na RD "vyměnili" a zůstal by na zbytek RD doma s dětmi on. Předpokládám, že taková změna by měla být proveditelná, ale určitě bude potřeba nějak dokládat manželovy příjmy. Což bude možná komplikace po tom, co se RD přizná na mé doložené příjmy...🙂 logicky bych řekla, že to jít musí, ale v tom našem státě všechno tak strašně komplikují, že se už předem děsím, co po nás všechno budou vyžadovat....🙂

j.a.n.i
24. zář 2014

@kluziste Pro převod rodičáku na manžela nepotřebuješ krom vyplnění jednoho formuláře ty a jednoho manžel. Ale na RD může jít i pokud by rodičák zůstal na tebe.

kluziste
autor
24. zář 2014

@j.a.n.i fakt? není potom nějaký problém v tom, že mi bude chodit příjem?

j.a.n.i
24. zář 2014

@kluziste Ne, není, jediné co může být potenciálně problém, až bude partner žádat o důchod, doložit, že v té době opravdu pečoval on, aby mu tu dobu započítali.

kluziste
autor
24. zář 2014

@j.a.n.i tak to asi bude lepší udělat nějak oficiálně na něj. Díky moc za radu.

milaneek
18. říj 2014

Ještě bych zdůraznil, že RD (rodič.dovolená) a RP (rodič. příspěvek) jsou dvě rozdílné záležitosti.
- Na RD má nárok každý rodič od narození dítěte až do jeho věku 3 let. Každý rodič = nárok má jak matka, tak otec. Nikde není specifikována délka. RD může být dlouhá několik týdnů až několik let, podle toho, o co požádáte. Zaměstnavatel vám ji ze zákona musí povolit. RD je uvolnění zaměstnavatelem z práce, které mu nařizuje zákoník práce.
- RP je sociální dávka od státu, na kterou má nárok pouze jeden z rodičů dítěte a pouze na 1 (nejmladší) dítě. Výši RP lze počítat jak z platu otce, tak matky (lépe z toho vyššího), nehledě na to, kdo z rodičů o RP žádá. Na RP má nárok rodič, který řádně a celodenně pečuje o dítě. Měsíční RP může činit maximálně 70% předchozího platu (z kterého je počítán). RP lze čerpat do vyčerpání max. částky 220 000Kč.
- Závěr - V žádosti o RP doporučuji dokládat příjmy lépe vydělávajícího z manželů. RP během čerpání můžete přehlásit i na druhého z manželů (tedy vystřídat se na "rodičovské"), má to smysl pokud první z manželů chce nastoupit do práce (a tudíž nemůže "celodenně pečovat o dítě")

j.a.n.i
18. říj 2014

@milaneek nemá to smysl, pokud chce nastoupit do práce, při pobírání rodičáku klidně může na plno pracovat.

tarra27
18. říj 2014

@j.a.n.i ale nesmí dávat dítě do státní školky...navíc manžel by byl doma a nepočítalo by se mu to na důchod...

j.a.n.i
18. říj 2014

@tarra27 Tak to nesmí, ani když bude rodičák na toho druhého... tedy v tomhle ohledu to roli nehraje a s tím důchodem souhlasím, to jsem psala už výše, že by to mohl být problém (i když na druhou stranu v zákoně je uvedeno, že pečoval o dítě, nikoliv pobíral rodičovský příspěvek). Ale obecně není nástup do práce důvod pro převod rodičáku (ve smyslu, že by to bylo nezbytné).