Jsem nezaměstnaná a těhotná, jak je to s RP?

baruskaaa14
12. led 2014

Ahojky holky..
Chtěla jsem se zeptat..Jsem nezaměstnaná a do toho jsem otěhotněla...dostanu vůbec nějaký příspěvek...???A kam si mám zajít,abych věděla víc nebo mi prosím poradte...???
Děkuji moc baruška

lesanka845
12. led 2014

Ahoj,dostanes RPa vybavis si ho na socialke p oporode s rodnym listom dietata a tiez pridavky na dieta., nepises ci si sama alebo zijes s otcom dietata, na pridavky na dieta sa totizposudzuju prijmy oboch rodicov,a jked nie su zosobaseni,staci ked je ote cuvedeny v rodnom liste.

laurital
12. led 2014

@baruskaaa14 Dnem porodu ti vzniká nárok na RP v celkové výši 220000,-.Pokud jsi nezaměstnaná tak nemáš možnost volit délku RD a automaticky nastupuješ na čtyřletou variantu.

baruskaaa14
autor
12. led 2014

Dekuji...Takze po poradu musim jit na socialku a tam vse potrebne zaridit...

laurital
12. led 2014

@baruskaaa14 Ano, stačí RL dítěte a tvůj OP.

anulilinkaaa
13. led 2014

Můžeš si zažádat i o porodné pokud splníš limit do 2,4 násobku minima.

baruskaaa14
autor
13. led 2014

No vzhledem k tomu,že já nedělám a manžel dělá a má vyšší výplatu,tak se to asi z ohlednuje podle jeho platu,ne...???A jestli to tak je,tak se do 2,4 násobku minima nevejdeme....nevim tedy,jestli je to tak... 🙂 ..ale díky... 🙂 😉

adusmamus
13. led 2014

ja byla taky nezamestnana,ale jsem normalne na rd a otec ditete pracuje,jen jsme dolozily jeho prijem a denni vymerovaci zaklad abych si ja jako nezamestnana mohla vybrat delku rd a vysi penez,jinak bych spadala do 4lete varianty...staci kdyz kamaradka na socialce dolozi prijem otce ditete a denni vymerovaci zaklad a pak uz si sama vybere jak dlouho chce byt doma a kolik penez bude brat,dnes uz jsou jine zakonny kazda maminka ma 220 000kc na jedno dite,ty ktere dolozi prijem partnera a denni vym.zaklad si muzou vybrat ty ktere to nedolozi jsou doma automaticky na 4roky,ja nikdy nepracovala jen jsem dolozila co jsem napsala a zvolila jsem si rodicak na 28mesicu to dela 7600kc mesicne,na 3 roky to vychazelo 6100kc...

bambulkacz
14. led 2014

dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jsem nezamestnana,tehotna ao tec ditete mi podepsal,že se zríka na roku na dite a otcovstvi,budu mit nejaky narok na nejake davky...nebo prispevek na bydleni?

barborapolakova
28. led 2014

|Já mohu nabídnout velice příjemný přivýdělek, je to také kosmetika, ale ne žádný Avon a Oriflame,,prodává se a jsou z ní velice zajímavé provizní odměny..je ovšem potřeba mít na to trošku času,,mám doma 3měsíční miminko a zvládám to 🙂 Ale práci mohu nabídnout pouze holkám v okolí max 40 km od Boskovic,,je potřeba osobní shledání a dál nevyjedu :D

viktoriesarah
30. led 2014

Ahoj holky 🙂 chtěla jsem se zeptat ,platím si pouze zdravotní pojištění 1080kč a sociální ne ☹...budu mít nárok na rodičák ? Díky T.

zuzi.111
30. led 2014

@laurital @baruskaaa14 ahoj, ja to jen opravim, protoze pokud aspon jeden z partneru zamestnany je (plati nemacenske pojisteni), muze matka cerpat i kratsi dobu nez 4 roky. 4 leta varianta plati pouze v pripade obou nezamestnanych rodicu nebo obou rodicu osvc a neplaticich dobrovolne zdrav. Poj..

zuzlinka68
4. únor 2014

@adusmamus dobrý den chtěla bych se zeptat jak to myslíte denní vyměřovací základ?děkuji 🙂

adusmamus
4. únor 2014

no ze dostane na socialce papir ten potrvdi v praci prijem od ucetni pak jde stimto papirem na OSSZ-OKRESNI SPRAVU SOCIALNIHO ZABESPECENI a tam da ten papir pani tam zada do pocitace jeho prumerny rocni prijem plus co plati za nemocenskou nejak to tam vypocita (taky tomu prd rozumim) a vyjde ji denni vymerovaci zaklad to je co si zhruba denne vydela...chapete???toto odnesete zpet na socialku a hotovo

adusmamus
4. únor 2014

@bambulkacz ano budete brana jako samozivitelka,mate narok na prispevek na bydleni,doplatek na bydleni,pridavky,prispevek na zivobyti a myslim 4krat do roka na ,,mimoradnou davku pomoci,, ja to treba dostala uz v tehotenstvi myslim 2500kc na pleny a obleceni na mimco,jen pak jsem musela dolozit paragony,jen si to ohlidejte vim ze na mimoradnou okamzitou pomoc narok mate,bohuzel to malo lidi vi a oni to samozdrejme nikde do ,,rozhlasu nehlasi,,... jo a pokud budete kojit mate narok mesicne na 1300kc na tzv. ,,kojici dietu,,

adusmamus
5. únor 2014

Kolik je rodičovský příspěvek v roce 2014

Výše rodičovského příspěvku je v roce 2014 jednotná pro všechny varianty jeho čerpání. Maximální výše této sociální dávky je 220 tisíc korun. Žadatel nebo žadatelka o rodičovský příspěvek si pak může sám/sama zvolit, jestli se rozhodne pro rychlejší nebo pomalejší variantu vyčerpání dávky. Rodičovskou je možné pobírat dva, tři nebo čtyři roky. U všech tří variant je ale v celkovém součtu vyplacena stejná částky, tj. 220 tisíc korun.

Pozor ale na to, že částka 220 tisíc korun je maximální. Reálně může být vyplacena i menší částka. Od roku 2012 totiž platí omezení, že rodičovský příspěvek je maximálně 70% předchozího výdělku (před nástupem na mateřskou / rodičovskou dovolenou). Rozhodující je tzv. vyměřovací základ. Pokud měl žadatel příliš nízký vyměřovací základ, může být rodičovská vyplácena nižší.

Délka rodičovského příspěvku

Nejčastější situací při čerpání rodičovské je, že žena (matka dítěte) nastupuje před porodem na mateřskou dovolenou a pobírá dávku „peněžitá pomoc v mateřství“. Tato dávka je vyplácena na základě nemocenského pojištění. Mají na ni tedy nárok jenom ty ženy, které před porodem pracovali a/nebo si platili nemocenské pojištění.

Po skončení čerpání mateřské, si může jeden z rodičů podat žádost o rodičovskou. Délka rodičovské je variabilní (2, 3 nebo 4 roky). Délku je možné měnit (téměř libovolně) i v průběhu čerpání. To znamená, že pokud se na začátku rozhodnete pro rychlejší čerpání, můžete si v průběhu rodičovské dovolené změnit na pomalejší variantu.

Pokud ale ani jeden z rodičů neplatil nemocenské pojištění (například jsou oba nezaměstnaní, nebo oba pracují jako OSVČ a neplatí si dobrovolné zálohy na nemocenské pojištění), pak jim nevzniká nárok na mateřské dávky (peněžitá pomoc v mateřství). A následně mají automaticky nárok jen na čtyřletou variantu rodičovské dovolené. Nemohou si tedy zvolit rychlejší čerpání rodičovských dávek.

adusmamus
5. únor 2014

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení?

Zjednodušeně řešeno platí, že nárok na příspěvek na bydlení máte ve chvíli, pokud na úhradu bydlení připadá minimálně 30% vašich příjmů (v Praze se pak jedná minimálně o 30% příjmy). Současně ale platí, že těchto 30% nesmí být menších, než jsou zákonem stanovené náklady na bydlení. Jinými slovy, pokud si člověk s příjmem 30 tisíc korun pořídí bydlení ve vile, kde bude platit nájem za 20.000 korun, stát mu moc nepomůže.

Velmi důležitou podmínkou pro schválení příspěvku na bydlení je to, že v bytě/domě musí mít žadatel zřízený trvalý pobyt.

Jakou má výši příspěvek na bydlení v roce 2014?

Výpočet této sociální dávky (přídavky na bydlení) je trochu složitější než u jiných dávek. Při výpočtu hraje roli několik různých proměnných. Rozhodující je životní minimum rodiny (nebo jednotlivce) a dále pak vládnou stanovené normativní náklady na bydlení.

Životní minimum jednotlivce v roce 2014 je 3410 Kč. Pro výpočet životního minima rodiny můžete použít tuto kalkulačku.

Normativní náklady na bydlení v roce 2014 určuje nařízení vlády č. 482/2012 Sb. Vyhláška rozlišuje bydlení v nájemním bytě a bydlení v osobním vlastnictví nebo v družstevním bytě. Dále hraje roli velikost města, kde bydlíte.

Pro výpočet příspěvku na bydlení můžete použít tuto kalkulačku: Kalkulačka příspěvek na bydlení 2014.

Žádost o příspěvek na bydlení

Žádost o příspěvek na bydlení se podává na úřadu práce (v místě vašeho trvalého bydliště). Žádost se podává na příslušném formuláři viz.: Formulář příspěvek na bydlení 2014.

Kromě vyplněného formuláře s žádostí musíte na úřadu doložit i další doklady. Jedná se o osobní doklady (občanský průkaz nebo rodný list). Dále pak doklad o výši příjmů rodiny za poslední čtvrtletí. Pozor na to, že při posuzování žádosti o příspěvek na bydlení se za příjem považují i některé sociální dávky (přídavky na dítě a rodičovský příspěvek). Započítává se ale jen čistý příjem.

Musíte také doložit, jaké máte náklady na bydlení. Sem patří nejenom „nájemné“ ale i další související náklady (faktura za plyn, elektřinu nebo třeba uhlí na vytápění domu/bytu). Dokládáte také nájemní smlouvu (nebo že je dům/byt ve vašem vlastnictví).

O příspěvek na bydlení je možné požádat i zpětně, maximálně ale za poslední 3 měsíce.

adusmamus
5. únor 2014

Kdo má nárok na přídavky na dítě?

Pravidla pro nárok na příspěvek na děti jsou v roce 2014 stejná jako v předchozím roce. Na dávky na děti má nárok rodina, jejíž čistý měsíční příjem nepřesáhne částku 2,4 násobek životního minima. Jak zjistit životní minimum rodiny vám pomůže spočítat tato kalkulačka životní minimum.

Pro nárok na přídavky na děti je tedy rozhodující celkový příjem rodiny. Zohledňují se tedy jak příjmy otce a matky, tak i případné příjmy dětí (například u studentů, kteří mají při škole brigádu).

Jaká je výše přídavku na dítě v roce 2014?

Výše dávky na dítě se odvíjí od věku dítěte. Tato sociální dávka je vyplácena ve 3 různých částkách. Jedná se o:

dítě do 6 let má nárok na příspěvek 500 Kč měsíčně
dítě do 15 let má nárok na příspěvek 610 Kč měsíčně
dítě do 26 let má nárok na příspěvek 700 měsíčně
U dětí dále platí, že se musí jednat o nezaopatřené dítě. To se týká především dětí nad 18 roků. Jako nezaopatřené dítě je bráno především to, které navštěvuje nějakou školu (střední, vyšší odbornou školu nebo vysokou školu). Aby vznikal nárok na přídavky, musí se jednat o pravidelné denní studium. Při dálkovém studiu nebo při různých kurzech (jazykové kurzy) nemusí nárok vznikat.

Kalkulačka přídavky na dítě

Pokud vás zajímá, jestli vaše rodina má nárok na výplatu této sociální podpory a jaká je přesně výše částky, můžete si ji sami spočítat. Pomůže vám s tím naše kalkulačka přídavky na dítě.

Žádost o přídavky na dítě

Žádost o přídavky na dítě se podává na příslušném úřadu práce. Žádost se podává na určeném formuláři. Tento formulář přídavky na dítě 2014 najdete i v příslušné sekci na našem webu.

K vyřízení žádosti dále budete potřebovat doložit průkaz totožnosti, u dětí do 15 let rodný list. Dále může být požadováno předložení potvrzení o studiu (u dětí které navštěvují nějakou školu), potvrzení o zdravotním stavu, potvrzení o neschopnosti soustavně se připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat samostatně výdělečnou činnost z důvodu nemoci či úrazu. Případně potvrzení o zařazení evidence uchazečů o práci, pokud dítě ukončilo povinnou školní docházku.

Žádost o přídavky na dítě stačí zpravidla vyřizovat jednou ročně. Zažádat o dávku můžete kdykoliv v průběhu roku. Dávka se ale nevyplácí zpětně. Začne vám být vyplácena až po schválení žádosti.

adusmamus
5. únor 2014

Kdy máte nárok na mimořádnou okamžitou pomoc

Nárok na tuto sociální dávku můžete mít v následujících případech:

Mimořádná okamžitá pomoc při hrozící újmě na zdraví

Nárok na jednorázovou sociální dávku mohou mít ti, kterým by při neposkytnutí mimořádné finanční podpory hrozila újma na zdraví. To může být případ osoby ve hmotné nouzi (bez dostatečných příjmů) která nutně potřebuje zakoupení nějakých léků. Protože řešení jiných forem sociální podpory může zabrat nějakou dobu a mohla by hrozit újma na zdraví, může být v tomto případě poskytnuta okamžitá jednorázová pomoc.

Mimořádná okamžitá pomoc při hrozícím sociálním vyloučení

Tohle může být případ například osob, které jsou propuštěny z výkonu trestu bez jakýchkoliv finančních prostředků. V takovémto případě může být poskytnuta jednorázová sociální částka až 1000 Kč, které slouží pro úhradu základních životních potřeb během prvních pár dní. V praxi se pak nemusí nutně jednat pouze o finanční částku v hotovosti, ale pomoc může být poskytnuta i ve formě poukázek na nákup potravin nebo hygienických potřeb.

Mimořádná okamžitá pomoc při ztrátě dokladů

V tomto případě může být mimořádná finanční pomoc poskytnuta i lidem, kteří se běžně nenacházejí ve hmotné nouzi. Například při ztrátě dokladů, kdy osoba nemá jinou možnost jak uhradit nutné poplatky pro vystavení dokladů, duplikátů nebo na úhradu noclehu. Výše této podpory se odvíjí od konkrétní situace a prokazatelně vynaložených nákladů.

Mimořádná okamžitá pomoc při živelné katastrofě

Na tento typ sociální podpory od státu mají nárok všichni ti, které postihla nějaká živelná katastrofa (povodeň, požár apod.). Pokud lidé nejsou schopni vzniklou situaci vyřešit sami, může jim stát poskytnout mimořádnou pomoc (výše je pak závislá na vzniklé škodě a prokazatelných nákladech).

Jak požádat o mimořádnou okamžitou pomoc

Tak jako u ostatních sociálních dávek, i zde je nutné se obrátit na pověřené pracoviště v místě trvalého bydliště. Žádost se podává na příslušném formuláři: Formulář mimořádná okamžitá pomoc 2014. Podle typu životní situace, na jejímž základě je žádáno o mimořádnou okamžitou pomoc je pak nutné doložit i další doklady.

adusmamus
5. únor 2014

Kdo má nárok na doplatek na bydlení

Nárok na tuto sociální dávku má ten, kdo je vlastníkem bytu nebo je v podnájmu a jeho příjem (resp. příjem všech společně posuzovaných osob) je nižší než životní minimum. Výpočet této částky je podobný jako u příspěvku na bydlení.

Nárok na doplatek na bydlení také získává pouze ten, kdo zároveň získá příspěvek na živobytí. V oprávněných případech je možné doplatek získat i bez nároku na příspěvek na živobytí. Tedy za předpokladu že příjem žadatele (resp. všech společně posuzovaných osob) nepřesáhl 1.3 násobku životního minima.

Doplatek na bydlení při ubytování v ubytovně

Zatímco u příspěvku na bydlení je jednou z hlavních podmínek, aby žadatel měl v bytě/domě pro který žádá o příspěvek vedené trvalé bydliště, u doplatku je možná výjimka. V oprávněných případech může být tato sociální dávky hmotné nouze přiznána i lidem, kteří využívají jinou formu bydlení než nájem (tj. například ubytování na ubytovně).

Nárok na doplatek na bydlení má také nezletilé nezaopatřené dítě, které žije v náhradní rodinné péči nebo je v zaopatřovacím ústavu.

Výše doplatku na bydlení

Výše doplatku na bydlení se vypočte tak, že se od částky odůvodněných nákladů na bydlení připadajících na aktuální kalendářní měsíc (snížené o příspěvek na bydlení náležející za předchozí kalendářní měsíc) odečte částka, o kterou příjem osoby/společně posuzovaných osob (včetně vyplaceného příspěvku na živobytí) převyšuje částku živobytí osoby/společně posuzovaných osob.

Doplatek na bydlení je ale možné pobírat pouze po dobu 84 měsíců (během posledních 10 roků). Výjimkou jsou lidí, kteří mají více než 70 roků, ti mohou doplatek pobírat kontinuálně.

Žádost o doplatek na bydlení

O tuto dávku hmotné nouze se žádá na příslušném úřadu práce. K podání žádosti slouží tento formulář: Formulář doplatek na bydlení 2014. K žádosti dále předkládáte osobní doklady (občanský průkaz nebo rodný list u dětí, které mají méně než 15 roků). A dále informace o užívaném bytu (list vlastníka, nájemní smlouva, doklady o nákladech na bydlení).

adusmamus
5. únor 2014

Sociální dávky ve hmotné nouzi

Hmotná nouze je stav, kdy příjmy jednotlivce (nebo rodiny) jsou nižší než zákonem stanovené minimum. Základní životní minimum jednotlivce je v roce 2014 3410 Kč. Pokud žije více lidí ve společné domácnosti, pak se pro posouzení hmotné nouze počítá životní minimum všech těchto osob. Životní minimum více osob si sami můžete spočítat v této kalkulačce: Kalkulačka životní minimum 2014.

Abyste měli nárok na dávky hmotné nouze, musí být vaše příjmy nižší než výše uvedené životní minimum. Za příjem se v tomto případě považuje nejenom příjem ze zaměstnání nebo podnikání, ale i různé sociální dávky (např. rodičovský příspěvek) nebo další příjmy. Počítají se i jednorázové příjmy (prodej domu nebo bytu, výplata pojistky od pojišťovny při živelné katastrofě, daňové přeplatky, odměna za darování krve nebo třeba podpora v nezaměstnanosti).

Platí také, že příjmy ze zaměstnání (mzda, nemocenská) se započítávají do příjmu jen do výše 70% (resp. 80% u podpory v nezaměstnanosti, podpory při rekvalifikaci,

Pokud je součet příjmů všech členů rodiny (společně posuzovaných osob) nižší než společné životní minimum, vzniká nárok na sociální dávky.

Dávky hmotné nouze 2014

V zásadě existují 3 základní sociální dávky určené pro lidi ve hmotné nouzi:

příspěvek na živobytí (doplatek do životního minima)
doplatek na bydlení
jednorázová okamžitá finanční pomoc
Příspěvek na živobytí 2014

Nárok na příspěvek na živobytí mají všichni, jejichž příjmy jsou nižší než životní minimum. Aby vám tato sociální dávka byla přiznána, je také nutné, abyste projevovali snahu svůj příjem zvýšit (tj. hledat si vhodné zaměstnaní, prodat majetek, pokud nějaký máte, uplatnění nároků (např. výživné) apod.). Pokud žadatel o dávky hmotné nouze neprojevuje dostatečný zájem o zvýšení svého příjmu, mohou mu být přiznány dávky jen do výše existenčního minima.

Žádost o příspěvek na živobytí

O tuto dávku hmotné nouze se žádá na příslušném úřadu práce. Žádost se předkládá na tomto formuláři: Formulář příspěvek na živobytí 2014. Kromě toho je také nutné doložit průměrný příjem za poslední 3 měsíce (v některých případech je možné žádat o dávku i na základě doložení příjmu za poslední měsíc = pokud dojde k podstatnému snížení běžného příjmu žadatele).

johanisko
11. únor 2014

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat ohledně toho,že by papír o příjmu doložil manžel,abych si mohla zvolit délku rd.Jsem totiž na rd a znovu těhotná a jelikož mi to nevychází,tak budu muset na chvíli na pracák.Teda stačí,když tam doloží ty papíry o příjmu?A já budu normálně vedena jako osoba,která se o dítě stará a stát za mně bude platit sociální,zdravotní?Když to vlastně bude vedené na manžela?

sonea13
14. dub 2014

dobrý den! chtěla bych se zeptat o přídavcích pro těhotné. teď jsem v 16 týdnu těhotenství. Pracuji na KOH_I_NOORe, na konci měsíce u mě končí pracovní smlouva. mohu získat dávky před porodem nebo dávky v nezaměstnanosti.dekuji

klarionela88
29. dub 2014

Ahoj sem nezamestnana mam bohuzel obor ktery se neslucuje s tehotenstvim a tak sem hlasena na urade prace co teda dostanu a na co mam narok???

dagmarzemanovicova
3. zář 2014

dobry den chtela jsem se zeptat jsem na hmotny nouzi,a kdyz porodim a dostanu porodny snizi se mi hmotna nouze nebo ne dekuji

sandraaa24
17. zář 2014

zeny chci se zeptat je mozne si vybrat jednorazove rodicak po porodu?tech 220000kc dekuji 😉

evulina77
17. zář 2014

@sandraaa24 nejde

beruska2299
25. bře 2015

@adusmamus
Koukam,ze se vyznate v davkach hmotne nouze.mohla bych Vas poprosit o radu? Moc dekuji

klarksonek
27. bře 2015

Jen abych si to utřídila: já-nezaměstnaná a těhotná, přítel (ne manžel)- pracuje a tudíž,když budu žádat o RP,tak si mohu vybrat variantu délky měsíců a částky podle sebe?

xpila
27. bře 2015

@klarksonek Pokud je otec dítěte zaměstnaný, tak si můžeš volit výši RP dle jeho příjmu. Platí stejné podmínky, jako kdyby sis ho volila sama, pouze se doloží jeho příjem.