Jsem OBZP. Jak je to s těhotenstvím a rodičákem?

adelaaa
16. únor 2010

Dobrý den, chtěla bych se zeptat...shodou okolností sem se ocitla doma jako osoba bez zdanitelných příjmů. Zdravotní pojištění mi platí manžel. Ale s penězma vycházíme jen tak tak. Chtěla bych se tedy zeptat jak to pak funguje při otěhotnění, těhotenství a jak je to s rodičákem? Musím si platit sama zdravotní pojištění i jako těhotná? A jak a kde co nahlašuju, prostě co se dělá. Miminko jsme si s manželem přáli hodně dlouho a teď jsem zdá se těhotná. Ale bohužel jsme se octli v této situaci a mám strach...Za odpovědi předem děkuji.

j.a.n.i
16. únor 2010

Ano, zdravotní pojištění musíš platit i jako těhotná. Po porodu máš nárok na rodičák ve 4 leté variantě, tj. 7600,- do 21 měsíců dítka a pak 3800,- do 4 let. Pokud bys chtěla jinou variantu, musel by na chvíli nastoupit na mateřskou manžel. Jinak po porodu už zdravotní platit nemusíš a péče o dítě do 4 let se ti počítá i jako odpracované roky na důchod.

darci
30. bře 2010

Já bych se chtěla trochu připojit k tomuto dotazu. Taky jsem doma jako OBZP. A chtěla bych se zeptat jak je to v případě rizikového těhotenství? I v tom případě si musím zdravotní pojištění dál platit sama? A taky jestli nárok na rizikové mám už jen proto že jsme se o miminko snažili víc než 2 roky a povedlo se až s pomocí CAR. Někde jsem slyšela že ano. Předem děkuji za odpověď.

j.a.n.i
30. bře 2010

U tebe je rizikové pouze teoretické, jelikož nejsi účastna nemocenského pojištění, tak na nemocenskou nemáš nárok, takže budeš doma tak jako tak. A zdravotní musíš platit i nadále, až do porodu.