Kdy je výhodnější nastoupit na mateřskou?

tynka23
23. dub 2014

Holky,kdo s tím máte zkušenosti,prosím o radu 🙂.Vím,že se tu už několikrát probíralo,zda je lepší nastoupit 6 či 8 týdnů před termínem.Vyjde to snad víceméně na stejno,jak jsem pochopila?Záleží pak ale na datu,kdy se přesně nastupuje na mateřskou,zda je to uprostřed měsíce či na konci,je to tak?Prostě,zkrátka,do příští poradny se mam rozhodnout.Nyní jsem na neschopence a nástup na MD mi vychází 16.5.(8 týdnů před) - 30.5.(6 týdnů před).Původně jsem chtěla jít těch 8 týdnů před,kdybychom ještě chtěli s manželem někam jet,abych nebyla omezená vycházkama,ale teď nevím,jestli nastupupovat uprostřed měsíce není nějak nevýhodné.Omlouvám se,že to píšu tak krkolomně,ale rozumím tomu jak koza petrželi 😉.Děkuji předem za rady a porady ;).

gosa22
23. dub 2014

nejsem si jistá, měla jsem to podobně a na SSZ mi tvrdili, že když jsem na nemoci, musím jít 8 týdnů před a taky jsem tak šla...na MD se prý má odejít neprodleně (vybrat si můžeš v případě, že ještě pracuješ)

tynka23
autor
23. dub 2014

@gosa22 Mě sestřička přímo řekla,že to je na mě,že si můžu vybrat jak chci..

vilibalda
23. dub 2014

@tynka23 Finančně vychází lépe nastoupit co nejpozději, tedy 6 týdnů před termínem porodu. Ale záleží, jak moc Tě omezují vycházky. Pro někoho je ta volnost důležitější než peníze 🙂 Spíš než kdy máš začátek mateřské, by bylo lepší kalkulovat s tím, kdy Ti bude mateřská končit a aby hezky navazoval rodičovský příspěvek. Ale myslím si, že to není třeba řešit a peníze z rodičáku Ti neutečou, max. je vyčerpáš o měsíc později. 😉

wecurka
23. dub 2014

výhodnější je 6 týdnů protože rodičák není stanoven měš. částkou ale celkovým objemem peněz 220.000,- na dobu kterou si určíš a tudíž si ten rodičák teoreticky šetříš. Praktický příklad já nastupovala 6týdnů před termínem malý se narodil o 14 dní dřív PPM mi běžela 4 týdny před porodem do cca jeho 6 měs. jsem měla PPM při volbě rodičáku do jeho 3 let mám místo 7000,- 7300,- rodičák. Snad je to srozumitelné jsou to víceméně drobné ale každá kačka dobrá 🙂

tkanicka
23. dub 2014

jestli můžete nastoupit opravdu až 6 týdnů před termínem, tak bych volila to. Budete mít navíc ty peníze za neschopenku, protože PPM máte na přesný počet dnů a částka rodičáku je dána tou maximální částkou, takže v ideálním případě vyberete celou sumu. Ta výhoda a nevýhoda zda jít na začátku nebo na konci měsíce spočívala dřív v tom, že při přechodu z mateřské na rodičovskou rodičovský příspěvek pouze dorovnával výši mateřské do výše rodičáku a byl daný na určitý počet měsíců. Teď si můžete volit jeho délku a rozložit tak ideálně tu celkovou částku, takže byste neměla o nic přijít, i když ta první částka bude jenom dorovnáním PPM

tynka23
autor
23. dub 2014

@vilibalda
@wecurka
@tkanicka Děkuju vám moc za rady,koukám,že už jste zkušené maminy,já teď na všechno koukám jak puk 😀

lana.r
29. dub 2014

Ahoj holky, prosím o radu, podobně jako tynka23 mohu nastoupit 6-8 týdnů před porodem na MD, tj. 14.5 - 28.5. Nyní jsem od 1.4. v pracovní neschopnosti, byla jsem OSVČ, nyní činnost pozastavena. MSSZ bude vyplácet první nemocenskou v květnu a to za 14 dnů, platila jsem si nemocenskou 115,-kč..
Nárok na PPM mám, jen se nemohu dopátrat, kdy nejlépe v této situaci na PPM nastoupit.
Pokud nastoupím 8 týdnů, již od porodu mohu požádat o Rodičovský příspěvek. Ovšem to asi přijdu o výplatu PPM? Vyplatí se to jen těm, co nemají na PPM nárok.
PPM mi vychází na 3.500,-kč.
Uvažuji jít na PPM 8 týdnů a po porodu požádám o doplacení mateřské PPM z rodičovského příspěvku, abych ty 4 měsíce neměla jen 3.500,-.
Na rodičovský příspěvek mi zůstane cca 200.000,-kč a ten si dám na manžela na 3 roky, rozhodnout o čerpání RČ se mohu kdykoliv po narození dítěte a mohu ho i měnit do jeho vyčerpání.
Uvažuji o tom takto správně?
Děkuji za konzultaci a případnou dobrou radu 🙂

daisy1
21. čer 2016

Jsem učitelka, termín porodu mám v pulce září. Na MD budu tedy nastupovat o prazdninach, kdy cerpam dovolenou. Není tedy v tomto případě lepší jít na MD už 8 týdnů před porodem a ušetřit tím dovolenou, kterou mi pak zaměstnavatel proplatí?

lundenburg
21. říj 2016

@daisy1 tak bylo lepší ušetřit dovolenou? Řeším teď to samé

daisy1
22. říj 2016

Pokud vím, tak bylo úplně jedno jestli 6 nebo 8 týdnu před.

lundenburg
26. říj 2016

Děkuji. 😎

hbikerd
25. led 2017

Zdravím, setkaly jste se některá s touto situací? Jsem OSVČ, chci vyčerpat 6 týdnů své PPM, na kterou mám nárok, a následně by PPM čerpal manžel, který má nárok na 22 týdnů. Podle pracovnice OSSZ stačí, když nastoupím na PPM dnem porodu a následně předám péči manželovi. Údajně nemám povinnost nastoupit na PPM 6 týdnů před plánovaným porodem. Čili dotaz zní, skutečně tuto povinnost nemám? Nerada bych se pak dočkala nějakého rozčarování ... Díky, D.