Kdy končí rodičovská dovolená?

sariky
16. bře 2015

Muze mi prosim nekdo vysvetlit, kdy konci rodicovska dovolena? V lednu mi bylo ukončeno vyplaceni rodicaku, protoze jsem vycerpala celkovou castku 220000. Deti budou mit ale 3 roky v kvetnu 2015. Do prace nastupuji koncem brezna. Mela jsem se v tom mezidobí nekde hlásit a platit zdravotní pojisteni? Dekuji

j.a.n.i
16. bře 2015

@sariky Pokud nejsi zaměstnaná, tak na žádné rodičovské dovolené nejsi a tedy si nějak musíš vyřešit únor... pokud zaměstnaná jsi, tak RD končí tvým nástup zpět do práce.

marcicek84
16. bře 2015

@sariky - tak asi na ZP, ale hradí to za tebe stát, jen aby to tam asi bylo hlášeno..zkus si tam zavolat co a jak...na pracák se určitě registrovat nemusíš, dokud za tebe bude ZP platit stát to není třeba...

sariky
autor
16. bře 2015

@j.a.n.i dekuji moc. Zamestnana jsem.

j.a.n.i
17. bře 2015

@sariky Tím pádem nemusíš nic řešit 🙂

mafeska
24. dub 2015

@j.a.n.i mohla bys mi taky porsím poradit?
Bylo mi řečeno že do tří let věku dítěte (07/15) za mě platí stát soc. a zdr. a že mi do této doby běží i rodičovská dovolená i když už příspěvek nepobírám (poslední přišel v dubnu). Zaměstnavatel mě přihlásí až po této době. Je to tak?

j.a.n.i
24. dub 2015

@mafeska Podle formulace dotazu předpokládám, že si stále zaměstnaná... pak ano, je to tak, akorát tedy zaměstnavatel tě přihlásí ve chvíli, kdy se vrátíš do práce, pokud by ses vracela dříve, tak tě přihlásí dříve.

mafeska
24. dub 2015

@j.a.n.i ano, mám smlouvu na dobu neurčitou, do práce nastupuju v květnu, takže vše vyřídí on a já nemusím nikde běhat?

j.a.n.i
24. dub 2015

@mafeska Jojo, všechno vyřídí on, ty nikde běhat nemusíš.

mafeska
24. dub 2015

@j.a.n.i mockrát děkuju 🙂

smahulinka
10. črc 2015

@j.a.n.i Mohla bych tě, prosím, také požádat o radu? Dceři už jsou 3, ale poslední výplata proběhne v srpnu. Jsem nezaměstnaná, ale práci budu mít od 1.9. Moc ale nechápu, do kdy jsem pojištěná a kdy jít na pojišťovnu.
Děkuji moc 🙂

j.a.n.i
19. črc 2015

@smahulinka platba v srpnu je za červenec a tedy na srpen by ses měla nahlásit jako osoba pečující.

78marcela
19. črc 2015

@j.a.n.i ahoj, muzu se taky zeptat? Ja jsem na neschopence, ted budu prechazet na materskou, ktera bude koncit v unoru. Po skonceni materske chci opet na par hodin pracovat. Mela jsem dva hlavni pracovni pomery behem kterych jsem si zivnost nahlasila jako vedlejsi. Oba pracovni pomery mi skoncily 30.6. 2015. Do jednoho z nich bych se mela vracet 1.9. 2016. Takze v dobe od unora 2016 do srpna 2016 budu pracovat na vedlejsi cinnost jako osvc. Budu na rodicaku. Budu v te dobe platit zdravotni a socialni? Pokud ano v jake vysi? Bezne zalohy jako na hlavni pomer nebo jen nejake snizene?

j.a.n.i
19. črc 2015

@78marcela Nebudeš nebo nějaké minimální na zdravotní, podle toho jaký příjem z toho živnosťáku budeš mít letos.

78marcela
19. črc 2015

@j.a.n.i dobrew, diky..letos to bude minimum, sama jsem od ledna na neschopence a pracuji za me kolegyne.

reilu
19. črc 2015

Zdravím vás vespolek, taky bych se chtěla zeptat na podobné téma. Ve školce mi řekli,že nástup je vždy až v září a malému budou 3 v dubnu (beru jen rodič.př.od jeho narození), tím pádem přijdu o peníze, ale nemůžu naplno pracovat s dítětem na krku. Poptala jsem špatnou školku, nebo to tak opravdu je? Máte s tím zkušenosti? Je to 5 bezprizorních měsíců a ač je to až za rok, už teď z toho nespím. Děkuji vám za radu.

fifina86
19. črc 2015

@reilu pokud ma skolka misto,bere i v prubehu,ale musis si podat prihlasku 😉

betelgeuzz
19. črc 2015

@reilu děti se přijímají většinou od září a od září platíš i školkovné. nastoupit může samozřejmě později. že by někde přijímali děti i v průběhu roku je spíš vyjímka, vzhledem k tomu, že většina školek je plná. Jestli to dobře chápu, tak malý má teď 2 a něco a ty jsi chtěla, aby nastoupil od příštího dubna? to jsi měla dát přihlášku už na jaře. Ale můžeš pak na podzim a v zimě obvolat školky, třeba se jim nějaké místo uvolní.

reilu
20. črc 2015

No to právě, jenže kde by mě napadlo zajímat se o školku, když mu nebyly ještě ani 2, když se dávaly přihlášky. Je to moje první dítě.
Děkuji za radu, budu doufat,že se něco uvolní. Jinak budem papat trávu z parku 🙂

blahova_andrea
20. črc 2015

@reilu njn, tak takto vypadá v praxi to, že neznalost čehokoliv tě neomlouvá ☹ 😉 bohužel je to tak, jak holky psaly. ale nevěš hlavu. občas se fakt stane, že se někdo odstěhuje, že dětí nakonec nastoupilo méně, ne všude je tak obrovský přetlak...zadařit se ještě může. jen si to budeš muset obvolat nebo oběhat. pak je ještě možnost nějakého hlídání nebo soukromých školiček a center