Kdy nastoupit do práce po rodičovské dovolené?

michaelamisa
8. čer 2015

Prosím o radu 🙂 Na mateřskou jsem nastupovala 6 týdnů před mateřskou. Termín jsem měla 12.8.2012. Nakonec se dcera narodila měsíc před termínem. V průběhu mateřské jsem se přestěhovala, takže jsem si logicky hledala zaměstnání v místě bydliště. Bylo mi nabídnuto místo od září, ale protože jsem zastupovala jiného pracovníka, nabídli mi místo hned po skončení mateřské. Na sociálce mi řekli, že jsem u nich vedena ještě v srpnu (zřejmě jen zhruba do poloviny srpna, protože rodičovský příspěvek už bude nižší), v "bývalém " zaměstnání", kde nyní ukončuji pracovní poměr, mi bylo řečeno, že bych správně měla nastoupit následující den dceřiných 3. narozenin (protože jsem si zvolila tříletou variantu), takže v polovině července. Nevím, od kdy s novým zaměstnavatelem sepsat novou pracovní smlouvu. Snad jsem to napsala trochu srozumitelně.

j.a.n.i
8. čer 2015

@michaelamisa Sepiš ji od kdy chceš nastoupit, ne? nějak nechápu smysl dotazu...

barborka09
8. čer 2015

@michaelamisa No ideální by bylo nastoupit do práce hned ten den po dceřiných třetích narozeninách. Plynule bys přešla z rodičovské do nového zaměstnání. Když by ses s novým zaměstnavatelem domluvila na jiný termín nástupu např. 1.září, tak máš podle mě dvě možnosti - nahlásit se na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě do sedmi let. Malá nesmí chodit do školky na více jak 4 hodiny denně, doma budeš zadarmo. Pak ještě druhá varianta - nahlásit se na úřad práce. To bys mohla dostávat i nějakou podporu, ale počítej s tím že tě budou posílat na pohovory.

michaelamisa
autor
8. čer 2015

@j.a.n.i No, otázka je, jestli mám nastoupit den po dceřiných narozeninách (v polovině července), i když jsem ještě měsíc na rodičáku(zřejmě do poloviny srpna). Nevadí, že budu mít zaměstnání, i když jsem stále na rodičáku?

michaelamisa
autor
8. čer 2015

@barborka09 Na rodičáku jsem ještě v srpnu, takže bych nemusela ani na pracák ani asi nic hlásit na zdravotní. Jen nevím, co je výhodnější. Jelikož jde o školství, jsou zrovna prázdniny, takže s malou doma budu. Ale nevím, jestli smlouvu sepsat od následujícího dne jejích narozenin (polovina července) nebo následující den ukončení rodičáku (cca polovina srpna). Na druhou stranu, abych neměla nějaký postih nebo nepřišla o rodičovský příspěvek-to snad ani ne, myslím, že se může pracovat při mateřské, jen nedávat malou do školky nebo jen na určitou dobu. Ale děkuji za odpověď (rozumnou a přívětivou) 😉

barborka09
8. čer 2015

@michaelamisa No mě u tebe moc nesedí konec toho rodičáku v srpnu. jestli jsi v práci nahlásila rodičák do tří let věku dítěte, tak den po třetích narozeninách ti prostě končí. To že ti zbyl ještě nějaký rodičovský příspěvek do těch 220000,- na které máš nárok a vyplatí ti je až v srpnu je věc druhá. Já taky končila rodičák 31.8 a ještě v druhé půlce září mi přišel jeden rodičovský příspěvek. A vyplácení rodičovského příspěvku a rodičovská dovolená jsou dvě věci. Rodičovská ti prostě končí v den třetích narozenin dcery jelikož sis to tak nahlásila, ale rodičovský příspěvek dostaneš ještě i v srpnu. V podstatě dnes můžeš chodit do práce a pobírat rodičovský příspěvek dokud nevyčerpeš těch 220 000,-. V tvém případě bych se snažila podepsat smlouvu od těch třetích narozenin dcery. Zbytek rodičáku ti vyplatí stejně. A kdyby to s tou smlouvou nevyšlo, tak by se zašla nahlásit na tu zdravotní pojišťovnu.

michaelamisa
autor
8. čer 2015

@barborka09 Moc děkuji, po této odpovědi už v tom mám naprosto jasno. Netušila jsem, že rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek je rozdíl 🙂 A opravdu dostanu ještě příspěvek v září za srpen - tak mi to spočítali. Tak ještě jednou díky.

j.a.n.i
8. čer 2015

@michaelamisa No, rozdíl to je, ale pokud teď ukončíš pracovní poměr, tak ti tím končí i rodičovská dovolená, takže je zcela irelevantní na ni cokoliv vázat.

vdanasrnecka
15. čer 2015

Prosím,prosím potřebuji poradit ohledně rodičovského příspěvku.Chci se zeptat dcera bude mít tři roky 24.10.2015 ale já musím už jít do práce 10.8.2015 mohu pobírat rodičák i plat zároven a nemusím to hlásit.Dceru bude hlídat babička než nastoupí v říjnu do mateřské školy.Moc děkuji za informaci 🙂 Jana

j.a.n.i
15. čer 2015

@vdanasrnecka Ano, můžeš pracovat a nic hlásit nemusíš a klidně by i dcerka mohla chodit do školky, docházka se od 2 let taky nesleduje.

vdanasrnecka
15. čer 2015

Dobře,moc děkuji 🙂 🙂