icon

Kdy otěhotnět pro návaznost mateřské?

15. srp 2024

Ahojte holky, do kdy musím otěhotnět a porodit druhe dite, aby mi to navazovalo a nemusela jsem do práce. Dcera se narodila 20.3.2023 děkuji.

veroniquecz
•
Autor odpověď smazal
•
felis
•
15. srp 2024

Červen/červenec 2025 abys zabřezla, pokud mas RD na tři roky... ale lze si RD prodloužit s tím, že pecujes o dítě do 4 lež, ale nebudeš brát peníze.

autor
•
15. srp 2024

@felis ano mám ji na 3 roky, děkuji já právě myslela že 4 roky řidičáku zrušili, kdyz navysili na 350 tis. Nebo to je úplně něco jiného a vůbec to s tím nesouvisí a jde to prodloužit? Ty brdo to už je jen necelý rok abych otěhotněla.

felis
•
15. srp 2024

Tak to vůbec netuším... možná zrušili, to nevím 😄 to si spíš zjisti. Nicméně i kdyby jo, tak jde udelat to, že můžeš být doma a pečovat o jedno dítě do 7 let anebo o dvě deti do 15ti let, tak to platí 100%... a řešíš to přes UP a stát za Tebe pak platí zdrav a soc.

eviicka
•
15. srp 2024

A když neotehotníš tak co? Svět se nezhroutí. Já otěhotněla "včas" a dvakrát potratila... tak jsem si v práci pak dala neplacené volno (nemusí to povolit), co šlo chodila na brigády a taky to šlo.
Kritický je spíš ten 4. rok, protože do té doby se započítává doba pro důchod a je možnost původní mateřské.
Ale hlavně se nestresovat, ono to nějak dopadne.

eviicka
•
15. srp 2024

Ano 4 roky pro pobírání příspěvku zrušili, ale můžeš využít co píše @felis. Rodičovská dovolená/volno z práce byla do 3 let vždy.

autor
•
15. srp 2024

@eviicka děkuji za odpověď, máte pravdu stresovat se mi nic nepomuze... akorát nerozumím tomu jak píšete o těch 4 rokach, důchodu a původní materska tomu nerozumím jak to myslíte? Ahaa vidíte to jsem nevěděla, že vždy byly 3 a ten 4 rok už se nepobiraly peníze ale matka byla doma zadarmo.

autor
•
15. srp 2024

@felis o tom jsem něco slyšela že to lze, ale být doma zadarmo si nemůžeme dovolit. Ale děkuji za info.

veroniquecz
•
15. srp 2024

@felis pleteš dvě věci - rodičovská dovolená je “volno” v praci, na tak na jak dlouho nejlépe písemně oznámíš zaměstnavateli při nástupu na ni. Nejdéle do 3 let. Poté můžeš požádat o neplacené volno, ale nemusí ti ho schválit. Rodičovský příspěvek je sociální dávka a můžeš ho pobírat nejdéle do 3 let dítěte. Sociální za tebe nikdo neodvadi ani v jednom případě. Zdravotně pojištěna jsi jako státní pojistenec po dobu pobirani RP.

veroniquecz
•
15. srp 2024

Jinak ty co mají RP “po staru” si ho mohly prodloužit do 4 let. Teď už to nejde.

veroniquecz
•
15. srp 2024

@felis jo a péče o dítě do 7 let jak píšeš se neřeší na UP, ale na zdravotní pojišťovně. A jsou tam určité podmínky, například dítě nesmí být b družině či ve školce po obědě.

eviicka
•
15. srp 2024

Peníze se čtvrtý rok dříve pobírat mohly, ale byly to ty stejné jen rozpočitane na delší čas. Takže nic navíc.
Asi takhle, máš ještě dost času, v klidu plánujte druhé a když se ke bližícím třetím narozeninám nebude dařit, pak v klidu přemýšlejte co dál.

marketa1218
•
16. srp 2024

Asi bych se tím vůbec takhle nestresovala, jestli otěhotnim ,, včas,, nebo ne. On si to ten život stejně udělá, jak chce. Měla jsem to také v plánu s tím, že já se kam vracet do práce neměla. No, život to chtěl jinak.

ajja87
•
16. srp 2024

Ty bys stejně ani na 4 roky narok neměla,bylo to pro děti narozené po 1.1.2024.Jinak radim neplánuj, čím vic na to budeš tlačit,tim dyl to nepůjde...nejsem jediný případ, který ví, že je to všechno v hlavě a i když si řekneš, nemyslím na to,tak podvědomí ví, že prostě chceš abys do nějaké doby otěhotněla a pak to prostě ne a ne přijít.... každopádně přeji mnoho štěstí pri snažení 🍀

j.a.n.i
•
16. srp 2024

A jaký je rozdíl v tom, když budeš od teď brát 5000 na 2 roky nebo teď 10000 na rok a pak rok nic? Koukám, že finanční gramotnost nula...

j.a.n.i
•
16. srp 2024

@ajja87 Právě že nárok má, do 31.12.2023 mohl být RP na 4 roky, pro děti od 1.1.2024 je o 50tis vyšší, ale pouze na 3 roky, ale reálně je to fuk, objem peněz je stejně stejný, bez ohledu na to, na jak dlouho si ho kdo zvolí.

gruyerre
•
16. srp 2024

Stačí do června 2026, pokud ti dají v práci neplacené volno. Ty máš přece ještě rodičovský příspěvek po staru a můžeš si ho rozložit do 4 let dítěte.

j.a.n.i
•
16. srp 2024

A jinak tedy RD je u všech pouze do 3 narozenin dítěte, takže pokud nebude se zaměstnavatelem.jina dohoda, tak musíš nastoupit a je fuk, na jak dlouho máš RP.

ajja87
•
16. srp 2024

@j.a.n.i 🤦🤦🤦jo máš pravdu, omlouvám se, nějak jsem si to špatně přečetla a nějak se do toho zamotala🤦🤦🤦no jo , už mi to kojení leze na mozek😂