Kdy nejpozději otěhotnět?

barbora_rozek
13. srp 2018

Prosím o radu. Kdy "nejpozději" otěhotnět s druhým dítětem. Máme dvouletého kluka a mám RD do jeho tří let. Dle zákona mi zaměstnavatel drží místo do tří let dítěte. Kdy "nejpozději naplánovat" druhé dítě, abych se nemusela vracet do práce a nemusela na pracák a mohla tak propojit stávající RD s další mateřskou?

budouci_maminka
13. srp 2018

na pracák nemusíte, pokud nemáte v plánu vracet se ke stejnému zaměstnavateli, prodlužte si RD do čtyř let věku dítěte. můžete se taktéž domluvit se zaměstnavatelem, který může souhlasit s neplaceným volnem během toho 4tého roku...

dominika963852
13. srp 2018

Máte smlouvu na dobu neurčitou?
Já měla nastoupit do práce dnes po 3.letech. Jsem v 15tt a do práce jsem dala neschopenku,abych nebyla bez peněz.
Nebo je i možnost jak píše paní nade mnou 🙂
Nejpozději otěhotnět teď, když se nastupuje 6-8týdnu před porodem na mateřskou . A bude to navazovat.

barbora_rozek
autor
14. srp 2018

Já mám smlouvu na dobu neurčitou a zaměstnavatel mi drží místo do 3 let věku. Zajímá mně jak by to bylo, kdybych otěhotněla třeba měsíc před nástupem do práce, to bych šla po RD na neschopenku a pak na mateřskou?

dominika963852
14. srp 2018

@barbora_rozek Pokud vám dát gynda neschopenku tak ano, tak to mám já. Otěhotněla jsem 3měsíce před nástupem do práce. Včera jsem měla oficiální nástup do práce a místo toho jsem donesla neschopenku, ale já mám fyzicky náročnou práci.

arevb
14. srp 2018

Už bych se snažila otěhotnět, taky jsem to měla do 3 let věku dcery. Začali jsme se snažit dřív, nemusí se hned zadarit, pak jsem ale v 9tt potratila. Naštěstí se zadařilo znovu a místo ke dni nástupu do práce jsem přinesla neschopenku. Pak 6 týdnů před termínem nastoupim na mateřskou a následně zase rodičák do 3 let

janawaes
14. srp 2018

@barbora_rozek Tak záleží, kdy bude mít prcek tři roky, tak aby to vyšlo s porodem a mateřskou před porodem, takže bych to tak spočítala, aby byly ty dva měsíce před porodem už doběhl ten rodičák a pak ti zaměstnavatel drží zase tři roky.

barbora_rozek
autor
14. srp 2018

@janawaes to už máme právě skluz, takže kdyby se zadařilo později, tak pak jít na nemocenskou leda a nebo do práce...

janawaes
12. zář 2018

@barbora_rozek Tak to potom asi na tu nemocenskou nebo do práce, ale záleží jakou máš práci, protože budeš mít asi už velké bříško, tak záleží co děláš. Tak bych si asi posichrovala školku pro malého kdyby to bylo třeba.

barbora_rozek
autor
14. zář 2018

a nemocenská by se případně teda vypočítávala z čeho?

dominika963852
14. zář 2018

@barbora_rozek Normálně z platu 🙂