Prodleva mezi nástupem do práce a mateřskou

berda2
4. led 2019

Ahoj zkusenejsi maminky, chtela bych se Vas optat na reseni situace.Doma mame kloucka a v dubnu mu budou tri roky a mela bych nastoupit do prace zpet (misto mi drzi do trech let veku ditete).Pracovni pomer mam na dobu neurcitou a rodicovskou dovolenou mam prodlouzenou do zari 2019.Nyni pracujeme na druhem mimcu.Avsak nevim,jak vyresit nastavajici situaci,tehotna,do prace nastoupit nechci (dle meho mi zamestnavatel nerekne abych nastoupila) a rodicak mam do zari.Jak resitt tento prechod?Kdyz jsem na todicovske plati za me stat socialni i zdravotni pojisteni?A jak by to bylo s neplacenym volnem v praci?Budu mit narok na materskou?Dekuji za Vase nazory.

terry1512
4. led 2019

@berda2 pobírání rodičovského příspěvku nic neřeší.
Vzhledem k tomu že v dubnu ti končí rodičovská dovolená musíš buď nastoupit do práce, požádat k neplacené volno ( zaměstnavatel nemusí vyhovět) nebo jít na PN ( pokud k tomu je zdravotní důvod. V tomto případě bys měla stejně jako u prvního nárok na mateřskou,ve stejné výši jako u prvního.

Další možnost je rozvázat pracovní poměr,a na pojišťovně se nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let. Řeší to zdravotko.
A být doma zadarmo. Na mateřskou by v tomto případě už nárok nejspíš nebyl. Jen na RP od porodu.

j.a.n.i
4. led 2019

@berda2 Nejlepe domluvit neplacene volno.