Kdy žádat o rodičák?

jama82
7. led 2017

Ahoj,prosím o radu na mateřskou jsem nastoupila 30,7,, vůbec nevím kdy mám zažádat paní na úřadě byla strašně ochotná. Ještě bych potřebovala vědět kdy čerpat starou dovolenou a mám nárok na nějakou novou? Děkuju vůbec se v tom nevyznám

eofab
7. led 2017

Dobrý den, tohle bych potřebovala také vědět. Tak se k vám přidám a snad nám někdo odpoví🙂

kamste
7. led 2017

mateřská trvá 28 týdnů u 1 dítětě (u dvojčat to je jinak)
žádost na ÚP je dobré podat i měsíc před koncem mateřský (vyplnit žádost a přiložit doklad o vyměřovacím základu - rozhodnutí o PPM)
mateřská je jako výkon práce a vzniká za ní nárok na dovolenou - žádost o čerpání dovolené se posílá zaměstnavateli před koncem mateřské (k rodičovskému příspěvku může být i jiný příjem, takže lze čerpat RP a zároveň dovolenou)
zároveň se posílá zaměstnavateli žádost o čerpání rodičovské dovolené (až do 3 let věku dítěte - aby "držel místo")

takhle to bylo před rokem, takže pokud nejsou nějaký novoty, tak by to mělo platit i nyní

cinula
7. led 2017

já jsem na mateřskou nastupovala 1.7. a tento týden jsem vyřizovala rodičák (jak se píše výše - je potřeba žádost a vyměřovací základ potvrzen sociálkou)

s nárokem na novou dovolenou si nejsem jistá (neřešila jsem to)

zaměstnavateli (respektive personalistka to se mnou sepsala) jsem posílala dopis o tom, jak dlouho budu na rodičovské dovolené. Co se týče staré dovolené, tak to se mnou taky vyřizovala personalistka, psala to tuším do toho dopisu. "Mateřská mi končí tolikátého, pak mám nárok na týden dovolené, tj. na rodičovskou dovolenou nastupuji tolikátého."

Snad to trochu pomůže 🙂

takyjedna
7. led 2017

Ja tomu teda moc nerozumím :-/ Ten formulář ,,zadost o rodicovsky příspěvek" se vyplňuje na urade prace? A ten doklad o vyměřovacím zakladu vezmu kde?

katjja123
7. led 2017

Na poslední straně formuláře Žádost o rodičovský příspěvek máš napsané co vše k žádosti doložit. Doklad o vyměřovacím základu získáš na OSSZ.

kamste
7. led 2017
cinula
7. led 2017

@takyjedna já si to všechno stahovala z netu, (třeba http://www.penize.cz/kalkulacky/rodicovsky-pris...), vyplnila jsem, co jsem věděla a se zbytkem (od kdy žádat, částku) mi pomohla paní na úřadě práce