Když nenahlásím otce dítěte do RL, dostanu porodné?
Ahojte, chci se zeptat, jestli máte některá zkušenost s tím, že když nenahlásíte otce dítěte do RD při porodu, tak dostanete porodné ? Díky za odpovědi 🙂
@tarra27 Tak pokud je stát natolik štědrý, že vyčlení 220tis na dítě a umožní rodičům si tu částku rozpočítat, tak proč ne. Navíc tohle není dávka jen pro někoho, ale pro všechny, takže pokud ji budou dostávat všichni bez rozdílu, nemám s tím problém. ALe ty úvazky mi taky vadí, protože taky nechci dávat malé dítě do jeslí na celý den pět dní v týdnu. Já třeba sama konkrétně s tímto problém nemám, pracuju na částečný úvazek, ale řada jiných tuto možnost nemá a přitom by chtěla.
@tarra27 ja si take mysklim, ze je fajn, kdyz si muze vybrat...akorat mi casto prijde, ze ten vyber je jen takovy na oko, protoe ves kutecnosti jde o z nouze cnost☹
Ja rodicak take nemusim resit, budu doma, jak dlouho uznam za vhodne, najdu si praci, pokud uznam za vhodne, netlaci me nic...ani manzel, ani finance...ale take si uvedomuji, jak moc privilegovana moje pozice je. Zejmena, kdyz sleduji sve zname...tam je to casto na hranici boje o preziti, nez moznost volby☹
@nonnni
@somalicats holky souhlasím...i já mám muže, co se o nás stará....nejsme na tom tak dobře, abych byla doma do třeba 10ti let dítete, takže jen po dobu rodičáku...ale vím, že to mají těžké a jiné ženy daleko težší...
já jako zdr sestra těžko budu pracovat z domu....ale taky nekteří zamestnavatele mají hlídání pro deti...přímo v arealu práce...
a myslím si, že někde se domluvit na pul uvazku dá...ale co zase penize že...co projedete, zaplatí se za školku...to je na houby....já spoustu rodin lituju....rozhodne to není snadné....i proto někdy chápu, že každá máma šetří každou kačku a někdy využívá všeho, včetně toho, že holt na nějakou dobu neuvede otce....proto jsem opatrná s tím odsuzováním.....nikdy nevíme, kam se dostaneme my..a ne každý je takový, že by zneužíval a snažil se obcházet veci, jen si uvedomuje, že to není snadné a když už má cestičku jak se dostat k penezum, tak ji nekdy využije...a já je za to neodsuzuji...i když to někdy není uplně správné...
@tarra27 Jedna věc je najít legální skulinky, druhá věc je vědomě zatajit skutečnosti týkající se výplaty dávek. Ten první případ využíváme asi všichni, ten druhý ovšem jen někteří, a ti na to ve finále stejně dojedou.
@tarra27 já tedy taky vnímám rozdíl mezi tím, když se rozhoduji mezi třeba daněním zisku paušálem nebo klasicky, vyberu si to, co je pro mě výhodnější, obě varianty jsou čisté a regulerní, jen na jedné prostě "vydělám", lépe řečeno nezaplatím tolik, kolik bych platila v druhé variantě. a mezi tím, když někdo čestně prohlásí, že nezná otce a má s ním společný TP. to je prostě tak absurdní lež...jako když někdo kouká z okna a do tlefonu říká, že není doma.
@berenika39
@somalicats
@j.a.n.i
ano holky, máte pravdu...
....jenom aby jste byly stejně přisné a nekompromisní ve všem a všech směrech i k sobě....
Necetla jsem vsechny prispevky takze nevim zda tu uz odpoved jakou napisu je ale pokud se otec neuvede porodne rodicka dostane...ale pokud se rozhodne ho po case zapsat (lhuta neni uvedena) okamzite se spocitaji prijmy a pokud to bude vyssi porodne vraci...ma dcera nemela otce uvedeneho v RL ale ne kvuli penezum ale proto ze to je hajzl a bez zajmu o dite...nasla jsem si partnera a cca po dvou letech si mou dceru nechal napsat na sebe a i presto ze neni bio otec tak v RL i ve vsech papirech je veden jako otec (neresi se zda je nebo neni pokrevni jak je v RL je to proste otec) a musela jsem i po dvou letech porodne vracet 🙂 plus jeste 500kc pokuta za to ze pri vyrizovani porodneho jsem ho nenahlasila ale zkuste nahlasit nekoho koho v tu dobu neznate :D
@tarra27 proto mi prisla smesna ta pokuta...to porodne chapu to by pak mohl udelat kazdy takze s tim vracenim jsem pocitala 🙂 pritel to byl vracet se slovy kde jinde nez v cechach by si za 13tis koupil tak krasnou dceru ;) ale co me stvalo uz z principu bylo tech 500kc!!!! Dostala jsem vynadano po telefonu ze jsem v te dobe nenahlasila jeho prijmy a tim padem jsem se dopustila prestupku za ktery jsem mohla dostat az 5000kc a uz by to resika policie a kdyz jsem po nich chtela vysvetlit jak jsem to mohla nahlasit kdyz jsem toho cloveka neznala tak neodpovedela ta ,,dama,, a rekla ze se to bere zpetne proste 🙂 je to na hlavu 🙂 ale co mala ma aspon bajecneho tatu a bio tata a urady mi muzou ;)
@tarra27 v tomhle máš pravdu zase ty🙂 já se snažím, už jen proto, abych to naučila i své děti. nobody,s perfect. ale vědomě, úmyslně, s cílem profitovat - ne, to nedělám. a že jsem si vědoma, že bych mohla. 😉
No nevím jestli bych kvůli porodnému zapřela otce dítěte.TO je blbá logika.Já jako budoucí maminka jsem pyšná na to že moje dítě bude mít tatínka,a určitě kvůli porodnému ho nezapřu.To ať si ty peníze strčí do pr.... . 🙂 Taky nevím jestli dostaneme na porodné,ale když ne tak se svět nezboří.Taky jsem byla osvč,teď se du hlásit na pracák,tatínek má kolem 16 čístěho.Nevím jestli se bere říjen,listopad prosinec i u mě jak u otce,když máme termín v lednu a nebo u mě poslední zdaňované období....Nevíte holky? 😀
Někdo tu zmiňoval, že hrozí penále, když se přijde na zneužití soc. dávek. Nehrozí. Sama mám klienty (dlužníky, kteří pobírali soc. dávky neoprávněně), kteří své dluhy pravidelně splácejí, respektive jim dluh umořujeme z dalších sociálních dávek a je to dle mého názoru krásná bezúročná půjčka. Nespravedlivé, vím. 😒
Nechapu proc pise ze u porodu ?? Zakladatelka nepise nic o matrice trosku to nechapu
Jinak si myslim ze do toho nikomu nic neni. Ten kdo ma idealniho partnera a hrdeho tatinka si neumi predstavit jak moc si nekdy zena preje aby v tom RL bio otec radeji nebyl.
Myslí, že kritizovatelky této diskuse předmět diskuse buď nepochopily anebo otázka byla položena né dost tak, aby se vědělo o co se jedná. Určitě existují páry, které chtějí na porodném vytězit. Prostě porodné měli dostat všichni bez ohledu na příjmy a hotovo!Předešlo by se pak podvodům. Ale možná chtěla tazatelka dotazu řešit, jestli dostane porodné maminka samoživitelka, která opravdu s otcem dítěte nežije ani ve spol. dom. ani jinak a tudíž otec se opravdu nepodílí na výživě dítěte (maximálně jen výživným v budoucnu). Pokud matka dítěte opravdu s otcem dítěte nežije (ať už z jakéhokoli důvodu, určitě pro to důvod má), tak nárok na porodné by určitě měla mít, pokud její příjem nepřesahuje 2,7 násobek jejího a jejich dětí životního minima (dá se jednoduše na netu spočítat a řeknou i na sociálce). Já jsem maminka samoživitelka, otec se nepodílí na výživě a nežije s námi a tudíž nechápu, proč bych porodné neměla dostat . Od otec dítěte nedostanu nic a od státu taky ne??? Když splňuju podmínky!!!!! Proč bych kvůli otci dítěte, který je skblík a dá nám hovno, neměla dostat porodné, když mám nižší příjem než 2x7 násobek našeho životního minima. ALE JEDNÁ SE O TO, JESTLI I PŘESTO MI TO PORODNÉ DAJÍ, KDYŽ OTEC BUDE UVEDEN V RL.Já otci právo na dítě ubírat nechci (pokud je to jinak spolehlivý, slušný člověk, který se o dítě postará, když se s ním bude stýkat a má právo na styk s dítětem), ale nemíním kvůli tomu, že ho uvedu v RL přijít o porodné, které mi náleží. Kdybych s otcem dítěte žila a náš příjem by přesahoval 2,7 násobek našeho životního minima (minima rodiny x členné), tak samozřejmě na porodné nemáme nárok (dle podmínek státu) a ani by mi to až tak moc nevadilo, protože by se podílel na výživě rodiny i otec dětí/dítěte. Ale takto se na výživě podílím jen já. Pokud mi jako matce samoživitelce (prokazatelně) nedají porodné jen kvůli tomu, že otec je v RL uvedený a přesto nám nedá ani korunu, tak nechápu, proč bych ho do RL měla uvádět.
@ziri1 Treba proto, ze dite maji zivit rodice a ne stat, stat si ho neudelal a nevidim duvod proc by mel nest financni zodpovednost za neuvazene rozhodnuti matky.To, ze otec ditete s matkou nezije prece automaticky neznamena, ze ho nebude uvadet do RL.A od otce ti nalezi alimenty na dite i na tebe do dvou let veku ditete, polovina nakladu na vybavicku atd.Nehlede na to, ze pokud se dostanes do svizelne situace, bez otce v RL ti oklesti davky, nedosahnes napriklad na hmotnou nouzi a tim treba i doplatek na bydleni, ktery je na HN primo navazan atd.Ve vysledku tedy ziskas porodne, ale ve finale, pokud se jako samozivitelka dostanes do financnich problemu, prijdes o mnohem vice, velmi kratkozrake uvazovani financne ne prilis gramotneho cloveka.
@ziri1 Ty s tím skrblíkem, na kterého teď nadáváš, máš dítě. A to dítě má živit on, ne stát. Byla to tvá svobodná volba, že si s ním pořídíš dítě, tak musíš nést následky a ne koukat kolem sebe, kdo by ti pomohl.
@ziri1 Otec se musí podílet na výživě nejen dítěte, ale během dvou let po porodu i ženy, se kterou to dítě má, plus se podílet na úhradě veškerých nákladů, které jí v souvislosti s porodem vznikly. Tudíž je-li otec ochoten nechat se do RL zapsat, na matrice pak podepisuje i prohlášení týkající se této finanční stránky. Takže i já považuji za naprosto normální, že nejprve se mají postarat rodiče a až teprve potom stát. Pomoc státu má být vyhrazena pro ty, co jsou skutečně v nouzi. Když s někým spíš, musíš počítat s tím, že z toho může být dítě. Pokud víš, že dítě nechceš nebo jej nedokážeš zabezpečit, stálého partnera či manžela nemáš, a nemůžeš se spolehnout na toho, s kým spíš, tak je řešení vcelku jednoduché - s nikým nespat.
Jak vidim tady ty nazory tak nevim jestli napsat.ale tato diskuze mi najela po dotazu zda dostanu prispevek na bydleni pokid neuvedu otce..Muj duvod je takovy ze uz jedno dite mam i pres nevuli pritele..v tehotenstvi jsem od nej tedy odesla a pozadala si o obecni byt jelikoz jsem bydlela v podnajmu s dalsimi 2osobami ale pred tehu u pritele..byt mi sice schvalili ale ja se nechala ukecat itcem ze nas u sebe chce ze se omlouva atd..byt jsem tedy odmitla a sla bydlet k nemu..byl to nejvetsi omyl co sem udelala..misto uzivani těhotenství a teseni na miminko jsem po par tydnech poslouchala ze je dwbil ze me u sebe chtel ze mw musi zivit protoze ma nemocenska byla 5100-5300ze kterych po zaplaceni uctu zbylo 1000kc..takze sem do 7mesice ano na cerno behala v restauraci pres menicka nebo pul den,presto jeho vycitky neprestavaly az kdyz mi bylo hodne spatne tak se zacal starat a rikal at stim skoncim ze mi nic vycitat nebude..no vydrzelo mu ro 3tydny a misto klidneho posledniho mesice a krasnych vanoc se semnou ani nebavil..u porodu byl a jak kdyby ro byl jiny chlovek ze me miluje dekuje za maleho ze ho ro mrzi ze uz bude takovy makovy..tyden sem mu neverila a potom sem si to stesti zacala uzivat a doufala ze budemw rodina..dalsi omyl...me dite ma 3roky a ja ho videla pul zivota kvuli tomu ze jsem byla nucena jit po 6nedeli do prace...meli jsme totiz spolecny úvěr a moje cast splatky byla 3100 kterou i prws to ze jsem mela rp 6100..a za zbytek sem si mela zivit MOJE dite..na dotaz na socialce zda buch dostala nejake prispevky pridavky nebo neco kdybych odesla mela byt s trvalym atd..mi oznamili ze ne ze me a prcka maji zivit mi rodice..jen pro dodani informaci s rodinou se nestykam takze sem ani nemela kam jinam utect..na podzim jsem prisla o praci a byla bez koruny takze na antikoncepci pres kterou stejne mam i prvniho prdolu..v prosinci jswm nastoupila do noveho zamestnani a hned si vyridila pojistku na nemocenskou..a i kdyz mam pekny plat a vse platim atd tak i presto se nic nezmenilo az na par dni v mesici a ja uz obcas nemam silu vstat abi k synovi. Do toho jswm zjistila i přesto ze spolu spime jen vyjmecne a k romu dava pozor ze cekam 2prdolu...ano chci si ho nechat ale uvazuji o tom ze do RL ho nenapisu zbalim penize z pojistky a utecu co nejdal z mesta..mozna je to pro nektere podvod a proti srsti ale alimenty od nej neuvidim diky tonu uveru ale do prijmu bych je uvest musela ikdyz fyzicku je mit nebudu..takze proto ho do RL uvest nechci..z penez z pojistky si zaplatíme kauci a najem na par mesicu..ale co pak?z 6100 byt a 2deti neuzivim..a mozna je to hnusne ale v kolika letech dite zada svuj RL..myslim ze v dostatecnem na to aby nejak turo aituaci pochopilo..nebo mi radite jit na potrat a nechat se terorizovat chlapem a poslouchat ze sem mu ro udelala naschval 1prckem ze sem k nicemu ze sem pi..ku.syn je vecne mezi temito hadkami a z toho mi taky ve 2letech prestal mluvit a teprve tet zacal rikat znovu2slova...tak tet sudte?
@tarra27 naprosto s Tebou souhlasím!!!
Typické diskuze na MK. Hned se seběhnou matky, které mají potřebu moralizovat a odsuzovat. Místo toho, abysme si pomáhaly, tak je zjevně lepší si nadávat. Smutné.
fuj, je mě zle!
@barasabatova Myslíš pomáhat podvádět?
@j.a.n.i Myslím, že nikdo nemůže vědět, jaké jsou důvody. Pokud není Sibyla. Ale přesto máte potřebu klovat.
@barasabatova Podvod je podvod stále, bez ohledu na důvody a nevím proč bych radila, jak ho provést, i když to třeba vím...
Myslim, ze porodne neni nato, abych si naryzovala do kapsy a byl ze me prachac, beru to jako pomoc do pocatku pri peci o miminko, treba na kocarek nebo tak. Porodne by mel dostavat kazdy. Neni to pro mne, ale pro dite. Muj pritel je zamestnanec, takze svoje prijmy falsovat nedovede ( ani bych nechtela) ale zijeme tak nejak jak se rika z ruky do huby. Ma kamaradka, ma manzela prachace, co ale podnika a dokaze si s prijmy manipulovat. Vysledek, ja o 200 kc porodne nedostanu, ona ac milionari ano 🙂 protoze jsou vlastne dle papiru chudaci a my si doma tisicovkama asi topime. Tohle by stat mel resit. A ne jestli si nekdo po dvou letech najde nahradniho tatinka a jeste ho pokutovat o podvod
Tak jako po přečtení týhle rok starý diskuze se mi dobře nadzvedly mandle..takový krávy jako jste vy co tady píšete co to je za morálku,že ženská chce porodné a proto neuvede otce do RL a uvede ho tam třeba za pul roku dodatečně a vy které berete hovno plat a vaši chlapi nemužou sehnat praci a stěžujete si že to jde z vašich daní,vy slepice se probudte!!My co mame dobry prijmy makame vetsinou az do 8.mesice,musime na vse setrit a chlapa skoro nevidime,protoze ma treba i dve prace,aby jsme mohli dopřat prckovi to nejlepsi a vy tady budete psat ze to jde z vasich penez a ze vas chlap nema praci?jste normalni?jde to z nasich penez a ze mate doma povalece a lenochy,proto bych vam nedala ani korunu!je to diskriminace ze ty co se umi a musi otacet aby vydelali nic nedostanou!Porad jen vydelavame na socky a cikany,ale aby neco pak dali tem co jsem 12hodin denně v praci!Aspon je videt jaky inteligentky tady v tech diskuzich jsou......

@nonnni jj, tak tomu už rozumím, jak jsi to myslela....já jsme četla uvodní příspevek, kde jsi psala, že by jsi nechala rodičák na dva roky max....a s tím nesouhlasím...podle mě je super, že si žena muže vybrat....
navíc, ted pokud nedosahuje určitou částku denního vyměřovacího základu bud ona nebo manžel, tak taky na dvouletou variantu nedosáhnou a dají jim plácnu třeba jen 10tis místo 11tis....protože na to nedosáhnou....
to je ale začarovaný kruh....muselo by se zmenit vícero vecí, ale rodičák bych až 4 roky nechala....