icon

Když nenahlásím otce dítěte do RL, dostanu porodné?

sabuliin
7. říj 2014

Ahojte, chci se zeptat, jestli máte některá zkušenost s tím, že když nenahlásíte otce dítěte do RD při porodu, tak dostanete porodné ? Díky za odpovědi 🙂

Strana
z6
sabuliin
autor
8. říj 2014

@odavika a ja zase znam 5 takovych, ktere to tak udelaly, ale nevim jestli mely trvaly pobyt s pritelem?

sabuliin
autor
8. říj 2014

A vracet nic nemusely ;) a otce ditete normalne po mesici dopsaly ;)

gepe
8. říj 2014

@sabuliin kdyz vis o peti, tak se zeptej primo jich ne? Urcite Ti z praxe poradi, jak obejit predpisy, zalhat do papiru i prohlaseni atd.

sabuliin
autor
8. říj 2014

@tarra27 dekuju 😉 🙂

somalicats
8. říj 2014

@sabuliin Neboj, až při kontrole na úřadě zjistí, že pobíraly dávku neoprávněně, tak nejenže ji budou muset vrátit, ale ještě jim doměří penále. Nemůžu si pomoct, ale čím větší socka, tím míň si umí spočítat, co se jí vlastně vyplatí nebo nevyplatí.

sabuliin
autor
8. říj 2014

@gepe prave proto, ze to jsou pouze zname, tak se jich na tyhle podrobnosti ptat nechci..

nonnni
8. říj 2014

@sabuliin tak at se jeste neraduji, urady maji 3 roky na to zadat porodne zpet. http://www.ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/de...

berenika39
8. říj 2014

@sabuliin
protože stát hospodaří s rozpočtem, který je mínu 100 miliard. takže šetří, kde se dá. uznávám, že nějak nechápu, proč nešetří tam, kde by to evidentně šlo a šetří tam, kde to moc neprospěje, ale o tom ted není řeč.
takže zrušili to, co by mělo být v rukách lidí .

xpila
8. říj 2014

@sabuliin Neznamená, že když ho zatím vracet nemusely, že ho nebudou vracet nikdy. Prostě zatajíš skutečnosti rozhodné pro přiznání a jakmile na to přijdou, tak ho budeš muset vrátit (a je jedno, jak na to přijdou a kdy - jednak to kontrolují zpětně, jednak tě může někdo prásknout apod.). Ale pokud ti to za těch pár tisíc stojí, tak prosím. Já bych se propadla hanbou, kdybych kvůli tomu neměla uvést otce do rodného listu.

sabuliin
autor
8. říj 2014

@xpila I to se muze stat, a za tuhle cenu nejistoty to delat nebudu ;) proto jsem zalozila tuhle diskuzi, abych vedela, jestli s timhle ma nekdo zkusenost 🙂

nonnni
8. říj 2014

@sabuliin tak ono je asi neodiskutovatelne, ze cely cesky socialni system je nastaveny debilne. Take bych byla za to, aby se prvni porodne davalo plosne, be ohledu na prijmy. Ale celkove je zcestne z toho vinit "cikany", protoze vlada je odraz spolecnosti a spolecnost jsme my a zcela uprimne, mame to, co jsme si zvolili a tohle je klasicky priklad toho, jak moc je CR levicove zprskany stat, kde se vydirani obcanu vydava za socialni pomoc a lide na to jeste navic slysi, coz mi prjde uplne bizadrni.

Na druhou stranu, kdyz se clovek podiva na to, z ceho se da volit, tak to je tak na defenestraci, nebo nic..demoralizovana havet, bohuzel naprosto bez vyjimky.

tarra27
8. říj 2014

@nonnni já jsem třeba i proto, at porodne dávají klidně na všechny děti, ono mezi náma 13 tis je pekných, kde je kdo najde, ale dítě stojí daleko víc...tak proč ne....navíc pkud nekdo chodil do školy a nebo dře od nevidím do nevidím, tak proč ten by nemel porodne dostat....stačí když má chlap dve práce a už porodne mít jako rodina nemůžou...proč?? naopak. takový člověk potažmo rodina si ho zaslouží...

je to složité....

nonnni
8. říj 2014

@tarra27 no to jsou prave takove ty akce Z, ze se neco vymysli a pak se to zase stahuje a vymysli se neco dalsiho. Jeste o kus pitomejsiho.

To porodne bylo oduvodnovano tim, ze toho zneuzivaji lide, kteri rodi jedno dite za druhym...coz asi byla pravda, at jiz to bylo z rad Romu, nebo bilych, ale i tak...kdo se fakt zahoji na 13 000? Takze i za me to byl dost kontraproduktivni krok to zkrouhnout.

Navic, me jako uplne nejvetsi perverznost prijde nase "domaci vezeni" do tri, ctyr let ditete. To nikdy nepochopim, kdo tuhle bezbrehou pitmost vymyslel.

Jsem plne za to rodicak zkrouhnout na dva roky max (myslim tim i rodicovskou dovolenou) s tim, ze se uplne zmeni politika ve smeru castecnych uvazku pro zeny a legislativa zakladani detskych predskolnich zarizeni. Timhle smerem zena vypadava z pracovniho procesu na strasne dlouho, ztraci na cene (na trhu prace), vede to ke konfliktum v ramci rodin, protoze casto jde o existencni krizi, jenze kam s prckem a navic, malokdo dobrovolne da dvouletaka nekam na 10 hodin, denodenne...kdyby byla moznost pracovat 3 x v tydnu 4-6 hodin...vice zen by rado dite na dopoldne i dvouletaka do skolicky umistilo...a ony by zase nevypadly z pracovniho procesu, utuzoaly by si svou pozici na trhu prace, prinesly domu extra finance... A to vubec nezminuji zeny, ktre rodicovska totalne ubiji, ale neni pro ne uniku.

Ale to neeeeee....to vlada nepodpori, protoze to by bylo prilis logicke...pekne drzet matky rukojmymi, az do okamziku, kdy se nejaka skolka smiluje a dite prijme a pak pekne s ni do pracovniho procesu, na co nejnizsi pozici a za co nejsnizsi plat, aby si o sobe nahodou prilis nemyslela:(

tarra27
8. říj 2014

@nonnni no vidíš...a já si třeba myslím, že rodičák je dobrá věc...já bych svoje děti ve dvou letech nechtela odkládat....navíc muže si kdokoliv zaplatit jesle nebo chuvu neboo soukromou agenturu...a ty pokud bys nedávala dítě do státního, do práce můžeš...můžeš si k mateřské přivydělat kolik chceš...

já jsem ráda s detma doma a nikam je dávat zatím nechci, holky máme 3 a 2 roky, chodíme do mateřského centra, ted chceme zkusit postupne školku.....pobývám s manželem v zahraničí, kde mateřská je 6 max 9 měs a co z tech deti roste si nepřej videt....

narovinu, nepořizuji si deti, abych je co nejdříve odkládala do jeslí, školek a kvuli cca 12 až 15 tis měsičně mi nebude nějaká jiná baba vychovávat deti, navíc ji je uplne jedno, co z nich bude...

pokud tedy chce nekdo delat karieru ok...a mateřskou do dvou let mít můžeš...ale nenutila bych ji maminkám, ktere si penize rozpočitají na delší dobu a jsou radeji s detmi doma.....

nonnni
8. říj 2014

@tarra27 vzit si chuvu jsem mohla ja, kdyz se mi narodila starsi dcera v zahranici, uplne stejne jsem ji ve dvou letech umistila do skolky dl emeho vyberu behem 2 dnu, kyz nase chuva vypadla docasne z provodu...jenze oboje jsem mohla udelat tak, aby to nijak zvlast nenarusilo financni chod nasi domacnosti.

Udelat to tady, tak vydelavam pouze na soukromou skolku, nebo chuvu, pokud nepocitam s nadprumernym vydelkem. To jsem zapomela napsat, ze ty predskolni zarizeni by mely byt financne dostupne dotovane statem, protoze jinak je to fakt jen pro omezeny pocet lidi...nebo treba ani ne dotovane statem natolik, jako uvolnit oteze a dovolit treba male kluby, ktere vedou jine maminky.

Ja take nejsem pro odkladani deti, ale dat dite do kolektivu na par hodin parkrat tydne mi neprijde na urovni odkladani. To spis vidim u matek tady, ze jsou obcas nucene ty mrnouse opravdu dat do zarizeni na cely den, protoze neni zbyti.

A ani nemam nic proti tomu, ze clovek s ditetem chce byt doma treba naporad...ostatne, delam to vicemene ted take...akorat pak necekam, ze me bude zivit stat, ale manzel.

Mmch, ja zila leta v zemi, kde je materska dovolena v rozmezi max 6. tydnu a me 4 mesice byly silne protekcni...z deti rostou lide uplne normalni 😉 Protoze je tam uplne jina struktura a sit vypomoci. Pricemz ta materska te jen opravnuje byt doma, uz ti nedava zadny narok na financni kompenzaci..od statu, ci zamestnavatele.
Neprijde mi to idealni, ale na druhu strau lide si casto velmi rozmysli, zda do ditete jit, nebo ne, kdyz jediny, kdo za to dite bude mit financni zodpovednost budou opravdu jen oni dva...stat se nijak neangazuje.

nonnni
8. říj 2014

@tarra27 ja nikomu nic nenutim, jen bych byla rada, kdyby byla moznost vyberu, coz neni...

Jako jo, vyberes si dvouletou variantu a co pak? Vetsinou to resi dalsi dite, ktere uz si vezmes na minimalne 3 roky, protoze vis, ze to dite nikam jednak poradne neumistis, druhak tvoje sance na to, ze ziskas uvazek, ktery by ti porad (s manzelem pochopitelne) umoznoval zarizovat chod domacnosti tak, aby to deti neodnasely, ziskas jen zazrakem...proc to jinde jde a tady to nejde? uvolnit castecne uvazky zenam s detmi? Dovolit home office?

Jasne, ze ne kazde zamestnani muze na teto premise fungovat, ale hodne by mohlo a stejne nefunguje...neni motivace u zamestnavatelu...ta musi prijit ze shora.

A jestli chce byt nekdo doma, tak at je...je to o te volbe.

zmrz_lina
8. říj 2014

@nonnni nevím, kde bydlíš. U nás jsou městem zřizované jesle (dítě umístí od 18 měsíců), do školky vezmou všechny 2,5leté děti (a starší). Funguje zde soukromá školka, dokonce i hlídací agentury.
Navíc dneska můžeš pobírat RP i pracovat, jak se ti zlíbí. Já si naopak myslím, že ten systém je dost flexibilní na to, aby si každý našel to svoje - chceš jít do práce? Můžeš (a ani RP ti neseberou!). Nechceš? Ok, budeš doma tak dlouho, jak si zvolíš RP.

tarra27
8. říj 2014

@nonnni co pak? Dáš dítě do jeslí....v čr jesle jsou taky...

já vím jak to myslíš, ale myslím si, že tady ty varianty jsou v čr dobré....každý si vybere...2,3,4 roky....

navíc já jsem typ ženy, ne že bych nechtela do práce, ale priorita jsou moje deti....práci mužu změnit za život několikrát a jediná nepomíjivá věc jsou deti a rodina....to je priorita....

jsem zdr sestra a nevidím duvod, proč bych se mela v práci honit od nevidím do nevidím se starat o cizí, když se mužu starat sice za menší peníze, ale o svoje...

já proste nemám deti proto, abych je strkala po babičkách, chuvách atd....já si s nimi čas užívám...chodíme do kolektivu, mezi decka atd....pomalu, postupně...do center, na hřiště, nejsou izolované doma....

nonnni
8. říj 2014

@zmrz_lina momentalne ve stredoceskem, mensim meste (cca 20 000) s dobrou dojezdni vzdalenosti do Prahy Statni skolky maji tragicky previs, dokonce zakladni skoly nebyly schopne vzit vsechny prvnacky do druziny, jesle tu nejsou a soukroma skolicka jedna, ktera je financne nad moznosti vetsiny a ty deti, ktere tam chodi, tam nechodi na plany uvazek, porad se to nejak patla s babickama atd, protoze celodenni provoz 5 dni v tydnu je opravdu nad moznosti vetsiny lidi tady.

Ze dnes muzu pobirat RP a k tomu pracovat je chvalihodne, ale co uz mi vadi je fakt, ze kde sakra maji ty matky pracovat tak, aby sve deti nemusely odkladat na cele dny, byt treba do cenove neruinujicich statnich skolek a jesli?

Velice rada bych videla zvyhodneni pro zamestnavatele nabizejici, nebo alespon nesabotujici 2-6. hodinove pracovni smeny pro matky s detmi + home office dle moznosti.

K cemu mi je veskera pseudoflexibilkita, kdyz je pro me moralne a emocne nepripustne, abych sve dvoulete dite odvedla v pul sedme rano do skolky a vyzvedla ho v pet? Rada ho odvedu 2-3 x tydne do soukrome skolky (dle meho vyberu) na osmou rano a vyzvednu si ho ve dve (priklad)...jenze tu moznost nemam...nebo mozna jen bydlim v blbe lokalite, nevim...

tarra27
8. říj 2014

@nonnni tak ted už vubec nechápu, proč chceš menit rodičák na max 2 roky...

nonnni
8. říj 2014

@tarra27 presne..vrazis dite do jesli...od nevidim, do nevidim...protoze se zadosti o castecny uvazek se ti dostane odpovedi, ze tamhle jsou dvere...

Takze ta volba uprimne zadnou volbou neni...je ji jen pro par tisic privilegovanych, ktere maji rodicovsky prispevek vicemene na prilepsenou a pobyt kolem deti si ridi ciste podle vlastnich potreb. Zbytek musi kalkulovat a premyslet hodne tezce nad tim, jak zkloubit deti s pracovni dobou. A do prace jit musi (finance), jenze byly doma treba 5, 7 i vice let a jaky tak o ne asi bude zajem? Ono se staci podivat na diskuse tady...

Ja treba nesouhlasim s jednanim zakladatelky, absolutne ne...ale na druhou stranu mi prijde desne tragicke, kdyz se zena radeji vystavi ponizeni z toho, ze bude tvrdit, ze nezna jmeno otce ditete, nez ho priznat a potencialne prijit o porodne...co to asi tak o nas vypovisa? Myslis, ze zakladatelka bude za 3,4 roky na trhu prace k roztrhani? Bude stezi schanet praci za minimalni mzdu, s pracovni dobou na dve veci...a to jeste za predpokladu, ze se ji podari dite umistit na cely den nekam....

nonnni
8. říj 2014

@tarra27 uz se v tom ztracim...proc nechapes, ze chci rodicak na dva roky max?

sabuliin
autor
8. říj 2014

@gepe pokud jste odvadeli 30tisic mesicne tak zrejme vase prijmy jsou vetsi nez 30tisic, ne ? To absolutne nemuzes srovnavat. ;)

sabuliin
autor
8. říj 2014

Kdybych vydelavala aspon tech 20 tak se ohledne porodnyho ani nebavim ;) natoz abych odvadela 30 na danich a jeste urcite dalsich 20 mit ;)

gepe
8. říj 2014

@sabuliin muzu to srovnavat s tim, ze odvadime statu jako Ty a na nic nemame narok stejne jako vy napr porodne 🙂 Nikoho nezajima co vse musime platit, atd. Nerozcilujeme se, a nekoumame co jak od statu dostat nazpet. Ono sice to muze vypadat jako hezky prijem, ale neni vubec zadarmo a take na druhe strane vydaje, ktere musime davat.

somalicats
8. říj 2014

@sabuliin Je to tak, jak píše @gepe . Všichni odvádíme daně, a všichni z toho máme kromě rodičáku prd. A nemůžu si pomoct, ale každý svého štěstí strůjce a kdo skutečně chce a srovná si to v hlavě, tak taky může mít dost. Nemyslím si, že by tu měl stát být od toho, aby kohokoli živil.

tarra27
8. říj 2014

@nonnni tím, že udeláš rodičák max na dva roky si nepomužeš...podle me....podle me to neni uplne idealní řešení...

to je jedno, už jsem se vyjádřila....já s touhle možností výběru mateřské souhlasím...vůbec když si mužeme přivydelat kolik chceme...to si myslím, že je báječný.....než ve dvou letech mazat do práce, díte strčit do kolektivu deti k cizí bábě....a ta mi ho bude de facto formovat....

somalicats
8. říj 2014

@tarra27 Taky bych nechala na každé, jak si zvolí - být doma s dětmi déle nebo kratší dobu... Jenže @nonni píše o tom, že tu nejsou rozšířené částečné úvazky pro matky s malými dětmi, což je pravda. Navíc já osobně bych preferovala jiný systém podpory rodin s dětmi - zvýšení daňového zvýhodnění na děti, čili i tam, kde by se matka rozhodla zůstat doma a otec je tedy živil, by měl na vyživované děti podstatně vyšší zvýhodnění formou odpočtu z daní, než dosud. Pak bychom nepotřebovali žádné přídavky na děti či jiné dávky, které tak rády využívají některé skupiny obyvatel.

nonnni
8. říj 2014

@tarra27 vsak ji je nestrkej, ale nespolehej na stat, ze se ti o tve deti (financne) postara (pisu vseobecne, ne o tobe!). Ale pak by stat mel umoznit to, aby ses mohla volne postrat ty a manzel.

Pricemz, pokud se nezmeni politika tykajici se castecnych uvazku pro matky s detmi, tak hodne zen tu volbu proste nema, jsou uvrtane v tom, co jim stat nabizi a ten nenabizi zrovna moc. permanentne se to roji temata o tom, ze dite neprijali do skolky a co ted s nim, ze zamestnavatel se chova, jak prase a nechce pristoupit na posunuti pracovni doby treba jen o 15 minut a tim padem zena je nucena podat vypoved, protoze tu praci proste spolu s detmi nezvladne. temata o tom, jak skvele se hleda prace pote, co byl clovek leta na rodicaku...

To mi vadi...at je moznost byt doma, ale at je ta moznost i opacne, pokud o ni je zajem a to tak, aby to neodsiraly deti tim, ze skonci v ustavech od rana do vecera a je ostatne jedno, zda se bavime o detech dvouletych, nebo tri, ci tryrletych....na tento rezim jsou male i v tomto veku, i v peti a sesti letech...

tarra27
8. říj 2014

@somalicats jj, já tomu rozumím a souhlasím... 😉 jen jak psala, že rodičák max dva roky, s tím tedy ne.....myslím si, že je na každé, jak si zvolí a rozpočítá finance...dostanou stejný obnos po součtu tedy....to si myslím, že je super...

Strana
z6