Když nenahlásím otce dítěte do RL, dostanu porodné?
Ahojte, chci se zeptat, jestli máte některá zkušenost s tím, že když nenahlásíte otce dítěte do RD při porodu, tak dostanete porodné ? Díky za odpovědi 🙂
@hanulkapal já ti rozumím, já bych musela mít hodně vážný důvod, abych se takto zachovala...a přesto jak o tom přemýšlím, opravdu nevím, zda bych byla schopna opravdu neuvest otce pouze kvůli porodnému....ale já nemám ráda, když někdo někoho jiného hned soudí a mluví o morálce, když nezná podrobnosti....
rozhodně si nemyslím, že je správná věc kvůli penezum zapřít otce....ale v životě se dějí různé věci i situace, kdy bych třeba byla schopna pochopit člověka, proč to chce udelat nebo udelal.....
@tarra27 otázka, jestli nevadí, když otce zapře a bude s ním mít stejné trvalé bydliště je myslím dostatečně vypovídající. 🙄
@tarra27 V prvním příspěvku jsem psala, že tazatelku nesoudím a že neuvedla důvod, proč chce takto jednat. Mě to jen nepřijde fér vůči tomu dítěti. Jak to bude v budoucnu vypadat? "Nebudeš po tatínkovi dědit, protože jsme ho kvůli pár tisícovkám neuvedli do tvého rodného listu."? Co když se nedejbože tazatelce něco stane, vždyť ten otec na to dítě nemá žádný právní nárok.. Nebo se jednou rozejdou a co pak? Jak bude maminka vymáhat alimenty na dítě? A to je to, co mi připadá smutné. Nemluvím o morálce, ani o vykrádání státu. Každý ať dělá, jak umí, ale to dítě za to přece nemůže.
@berenika39 Mě už tohle připadá jen jako provokace.. Kolik maminek je v opravdové tísni, skončí samy s dítětem a nemají to opravdu jednoduché.. A někdo si na to v podstatě chce hrát, ačkoliv tatínka miminka má doma.. No nic, asi jsem fakt moralistka.
To mi akorat pripomelo jednu tazatelku nedavno na mk. Jeste ani nebyla tehotna a uz zkoumala, jake dostane vsemozne prispevky a davky hmotne nouze atd. Ze ma hypoteku, chce reko byt atd.
Tak uz nevim co si myslet.. zda si lidi porizuji deti aby meli deti, nebo aby dostali nejake penize.. 🙄
@berenika39 souhlas...
@hanulkapal jenže to v uvodní otázce není popsané...já jsem asi naivní, ale třeba se může stát, že má obrovské dluhy ktere zcela jiste nesplatí a nebo je i nezodpovědný....lhář já nevím co....prozřela až ted nebo se dozvedela důležité věci o něm až ted....
to je proste na nic, že neuvede důvody, ktere ji k tomu vedou....
a přesně jak psala berenika, otazka, zda nevadí, že mají stejný trvalý pobyt mluví za vše 🙄
takové uvažování je asi v neešní době normální jak vidím okolo, smutné a je to tak. My nebyli manželé když se starší syn narodil, žili jsme spolu ale od hromady lidí jsem slyšela proč ho příznáváš když nejste manželé, uved že jsi samoživitelka, budeš mít víc peněz a málem si klepali na hlavu, když jsem řekla, že to neudělám.
@tarra27 Důvod tady uvedený není, takže nebudeme polemizovat. Myslím, že pokud by dodatečně zjistila, že má dluhy nebo jí třeba lhal, tak by s ním asi neměla trvalé bydliště. Ale to je můj názor. Já taky zjistila, kolik má přítel dluhů, až když jsem byla těhotná a najednou nebyly vůbec žádné peníze. Promluvili jsme si o tom, já jsem se i tak rozhodla s ním zůstat a poprat se s tím. Ale určitě to nebyl důvod přemýšlet o tom, že bych ho neuvedla jako otce. Jednou otcem je, tak prostě v RL uvedený bude. Je to každého věc.
@gepe to je v pr....k tomu není co dodat....každopádně dítě/děti stojí finance a že by bylo z finančního hlediska tak výhodné si je pořídit, to celkem brzy spláčou.....
já nevím, já jsem na pracáku byla cca 3 měsíce, po škole sem hned šla do práce, dokonce jsem i studovala při práci....nikdy jsem žádné dávky nepobírala.........a deti si nedelám pro finanční obohacení....
kolikrát když mužu, finančně pomůžu byť málem jinde....
já nevím....a ani si neumím představit, že bych zbytečně někde vysír...musela bych mít fakt duvod abych chtela po státu penize....
@tarra27 Polozila jsem tento dotaz z duvodu, ze jsem slysela, ze pokud otce PRI PORODU neuvedu do RL tak dostanu porodne, pak ho za mesic muzu dopsat a nikdo po me porodne nebude chtit. Me osobne je tohle proti srsti, jsem nemocna ale nemam narok na prispevek od statu protoze moje a pritelovy prijmy jsou o par stovek vyssi nez by mely byt. Na mestsky byt vetsi nez garsonku nemame narok protoze jsou tady lidi, kteri maji detihabadej, davky dostavaj klidne i na dite pate, ale aby se socialka starala o to jestli to na ty deti vyuzivaj ? Ne!
Me tady nemusite poucovat o tom, ze bych kvuli 13.000 tisicum zaprela otce ditete. A kdyz tady nekteri pisete ze to za tech 13.000 tisic nestoji, tak jak tohle teda pomuze te udajne matce samozivitelce (mimochodem v dnesni dobe je matka samozivitelka ta, co normalne zije s pritelem, ktery tam je na cerno, maji dva platy!!!, pritel je pri nejlepsim nekde na cerno !! Dostava psane jen 8.000 a nejakych dalsich 12.000 tisic ma na ruku, a to je fer ?) Ja jsem zastance toho, ze porodne na prvni dite nema byt rozdeleno podle nejakeho debilniho minima !! Do roku 2011 to byla davka urcena pro rodinu, respektive pro prvorozene dite, na to aby se nakoupily ty nejdulezitejsi veci a pak aby to eventuelne vydrzelo i pro to druhe, eventuelne treti !! Dobre, nekdo kdo nedosaha na minimum 18 tisic a neco jen kvuli stovky na porodne ma narok, uz je socialni pripad ? A ten co ma o 100ku vic nez je to minimum tak uz je bohac ? Uz ma tu schopnost se postarat a za tu stovku navic mesicne ma nakoupit kocar a podobne ? Koho zajima ze kvuli tomu ze mi nikdo na moji nenoc neda ani korunu tak se proste nemuzu lecit a dodrzovat dietu ? Zajima snad nekoho ze ja ktera podle statu nemam narok na porodne, ale kdyz zaplatim najem tak vyzivame tak tak a to se jedte snazime setrit ! A ta udajna matka samozivitelka co ma rodice kteri ji zaridi bydleni, sotva vylezla ze skoly, namrouskala si nekde decko aby nemusela do prace, ale protoze jeji uzasny otec ditete nekde smeli praci a okrada stat na danich svym nepriznanym prijmem ta na statu vyryzuje mnohem vic, nez ja na jednom porodnem ktere proste podle me tomu memu prvorozenemu miminku patri.
Ja jsem od svych 15let musela chodit do skoly i do prace a zivit svoji 4clenou rodinu aby nas nevyhodili z bytu, tak me tady prosim nepoucujte o zivote. A ano, pokud na jeden mesic budu muset nezapsat otce ditete na RL s tim ze ho tam Budu! moci dopsat do RD a dostanu porodne, ktere proste tomu miminku patri, tak ano. Udelam to. Nemusi se to nekomu libit, ale na rovinu! Pokud nikoho nezajima, ze slusny clovek neni dostatecne zabezpeceny, a cigany, kteri tady vsecko devastuji, jim jsou prideleny byty markantnich velikosti a dotace jako prase tak prosim. V tom,pripade me je uplne u pr**le, jestli mi nekdo da 13.000 s tim, ze to udelam timhlenstim podvodem, na KTERE NEMAM NAROK !
dekuji nahore mnou zminene za pochopeni (alespon male) 🙂
@tarra27 my se snazily ji tady vysvetlit, at si radsi jeste s pritelem pockaji, nasetri, udelaji byt atd. Ze dite stoji nemale penize, aj. No marny.
@sabuliin povim to za sebe. My nemeli a nemame narok na nic - porodne, pridavky apod. Tak to tak holt prijimame a bereme. Rikas at Te nesoudime, sama soudis. Nevis sama, kdo si sam z nas jiz v zivote prosel.
@smardik taky jsme nebyli manžele ještě v době, kdy se narodila první dcera a mě to ani nenapadlo, že bych otce neuvedla...
@hanulkapal asi máš pravdu
S přístupem, jaký tady někteří píšou, se budou hodně divit, až v důchodu dostanou ještě větší hovno, než ostatní, poctiví odváděči daní... Ale problém budou zase vidět jinde, ne u sebe a u vlastních rozhodnutí... Některé byste si měly uvědomit, že pečení holubi do huby sami nepřiletí a že vaše současná rozhodnutí mohou výrazně ovlivnit kvalitu Vašeho života v budoucnu...
@smardik mmch mám v rodině - žena, 42 let, dvě děti 17 a 8, nikdy normoš nepracovala, jako že je sama v koncích - bere vše, na co má nárok jako samoživitelka, donedávna včetně nějaké "péče o dítě do sedmi let", jako že je alergik - mudra napsala, i když to je jen kýchnutí jednou v dubnu, bydlení, hmotka, příspěvek na auto...a ano, má partnera, který bere invalidní důchod "na záda", a u toho načerno pracuje trochu . její děti nidky neviděly mámu pracovat - máma jde na nehty, do posilky, pak jdou nakoupit, na hřiště. a peníze mají....dost na to, aby si žili úplně úplně v klidu. ted vymysleli, že když si partner sám na sebe pronajme byt, protože nemá dost na nájem, tak obec doplatí, a on ho "půjčí" někomu, rozdíl mezí nájemným a příjmem z půjčeného bytu je velmi zajímavý.
myslet, musíte myslet, takhle se žije! 😀 😀
někdy si s mynželem říkáme, jestli nejsme my ti blbí, co normálně denně pracují - i nás to baví 😀
mimochodem, me opravdu nikdo nemuze rikat, ze se snazim na statu ryzovat protoze ja jsem od statu nedostala jakziv ani korunu ! A znova opakuju, ze na ukor miminka bych tohle neudelala a uz v otazke je uvedene to, ze bych otce ditete uvedla mesic po porodu do RD!!
@sabuliin stát ale není ten, kdo by se měl o tebe starat. ani o tvoje dítě. stát má pmoci tam, kde je to třeba 😉
To, že jsi od státu nedostala ani korunu, je správně. Jsi dospělá, pracovat můžeš, rozum máš, proč by tedy?
@berenika39 a ten cigan to potrebuje ? Ja nemluvim o tom, ze by se o me mel starat stat jezis, cti poradne!!,, proc,v roce 2011 si stat myslel ze na to ma narok kazde narozene miminko a pak iz jako co ? Uz na to ma narok jen nekdo ? Opravdu Logicke !
@sabuliin Srovnávat se s menšinou, co dostává dávky nevím na co a snažit se dostat na jejich úroveň, opět s tím, že "oni to dělají a dostávají, tak proč bychom nemohli my..." No nevím 😒
A jen tak mimochodem, porodné právě tomu Tvému miminku nepatří. Na výbavičku si snad každý vydělá sám, nechápu, proč by to měl zas platit stát.
já třeba i lituju llidi z decáku...rodiče nemají, babičky nemají, tudiž jejich decko nedostane nic jiného než od rodičů...nikdo nepomůže....s hlídáním atd...mají to hodně těžký i v práci...pracovní doba aby vyzvedli decko a odvedli....
mě naši nikdy nehlídali, ani druhá babička, vše si zařizujeme uplne sami, uřady, doktory, o víkendu nikam nevyrážíme, jsme s holkama....navíc ted v zahraničí a i když byly nemocný v čr nebo tady, nikdy mi nepomohli, ani po porodu....nechtela jsem...ale mamka dává holkám dárečky hračky, sem tam zřídka i šaty nebo pyžámka....a tohle nekdo vůbec nezaije....
a ano souhlasím s berenikou, mají se postarat rodiče....nikoliv stát.....
ale chápu i lidi, kteří kvůli pár stovkám nebo jen tak tak nedosáhnou, že to takhle udelají...
no nic, mějte se pěkně....a at se všem daří...a vše dobré vychází....
NA porodne ma narok jen nekdo ale ty dane ktere se furt zvysuji musi platit vsichni ! Zajimave. Nebudu se tady s vami hadat. Vidim ze nikdo zkusenost nema, takze diky za komentare a mejte se pekne ;) 🙂
@sabuliin ono je těžké, spousta lidi tohle odsoudí a nepochopí i proto, že sami za A) mají práci za B) mají rodiny, ktere fungují a za C) mají zkušenosti ze sveho okolí, kde videli zneužití a kdesi cosi...
Udelej to podle sebe....nejlíp pro vás jako rodinu....
Oparuj se, at máš krásné zdravé miminko a at se vám daří.
@tarra27 i osobni zkusenosti tady zaznely.
@sabuliin Ty se rozcilujes, pritom co mam rikat ja. Pred materskou jsme odvadeli s muzem cca 30t mesicne statu, nyni jiz odvadi manzel vetsi pomerovou cast. Nic jsme nedostali, na nic nemame narok i kdyby se manzelovi cokoliv stalo. Taky se muzeme citit dost ukrivdene a urazene, avsak nejsme. Mame dite, protoze jsme chteli a vedeli, ze se primarne budeme muset o nej postarat mi sami.
@sabuliin protože stát se čím dál tím víc zadlužuje a tak snižují dávky a přídavky, atd... a zvyšují daně (o korupci ted nemluvím, ta je očividná a nepřecházím jí). Ale je to vývoj daný situací na politické scéně. Myslím, že máme ještě celkem dost od státu.... A to porodné 13 tisíc .... ano koupíš kočárek, ale to je tak vše..... spíš než porodné pro všechny bych nechala stát, at se zamyslí nad koncepcí rodičovské, ta je nedomyšlená. Howg.... ale když žijete spolu, tak promin, ale zamlčet otce kvůli pár tisícovkám je fakt smutné

@sabuliin no když máte trvalý pobyt spolu, tak ho nemůžeš zatlouct, ne? jako že bys řeka: tatínek neznámý, neuvádím, neznám...ale bydlí s námi. 😉 😉