icon

Když nenahlásím otce dítěte do RL, dostanu porodné?

sabuliin
7. říj 2014

Ahojte, chci se zeptat, jestli máte některá zkušenost s tím, že když nenahlásíte otce dítěte do RD při porodu, tak dostanete porodné ? Díky za odpovědi 🙂

Strana
z6
tripisek
16. led 2016

@kija driv dostavala porodne kazda maminka a ted? Dostanou je jen cerny, nemakacenka nebo lidi na pracaku! A co my co pracujeme od nevidim do nevidim? To my mame mit narok na porodne, ne ti ostatni! Je to preci pro miminko, ne pro nas!

j.a.n.i
16. led 2016

@tripisek Zrušit ho úplně a bylo by... a udělat z toho slevu na dani nebo placené volno pro pracujícího otce po porodu

tripisek
16. led 2016

@j.a.n.i ano, asi by to bylo lepsi

lemming
4. dub 2016

@mattissek souhlas.. Prostě je to hnus, když ten kdo státní kasu plní dostane hovno a těm druhým je ze stejne kasy rozdáváno.

sametacek1
15. čer 2016

Ahoj musim teda reagovat, pokud neprizna otce a jeji prijem je menci nez 11700 cca (nevim presne) tak ano porodne dostane, ale plno lidi si neuvedomuje, ze pokud se nahlasi jako samozivitelka tak socka jezdi po sousedech a vyptavaji se jestli v dome (v byte) nekdo dalsi prebyva, jako je to dost o hubu, a kdyz pak otce nahlasis , stim ze te nikdo neuda a socialka te doma nezastihne s partnerem a jeho vecma, tak i presto budou chtit penize vratit, jako uz to neni jako driv, bohuzel u lidi ktere miminko neplanovali maji spousty placeni , ono nejen za barak ale i v byte co kolikrat posloucham tak se ty koruny hodi, pro ten nejrychlejsi zaklad pro mimco , nebo je schovat v pripade potreby , ze zena nebude moc kojit, atd.. tim myslim slusnou zenu , ktera vzdy chodila do prace a snazila se nak zit, ne jako nektere ktere v zivote nevideli praci a funguji jen jako mnozirny a porad stoji na urade kuli korune , najednu stranu je porodne nespravedlive, ale nepriznat otce? Do me to tady taky hustej rodice a uz vymyslej jak to udelat, ale rychle jsem jim vysvetlila ze todle ja proste neudelam, i kdyz sice penize nejsou , ale ja chci sve zdrave miminko a ne prachy... a u porodu bych rekla co, tohodle pana jsem potkala na chodbe, nebo to je bracha, no ono bylo zhasnuto tak by to mohl byt otec asi?! :D jako opravdu ne... nakupuji proste dopredu z tech par stovek co mi zbyde z neschopenky, jic jineho momentalne neudelam, bohuzel je to sileny skok kdyz vydelava clovek 16K a najednou mu chodi 10k jeste k tomu nepravidelne, ale ppak 3 roky nakych 7k a taky to musi nak udelat.. i pres to ze plati vse mozne, jen to chce si zviknout ze 3 roky si nemuzeme nic dovolit .. popravde se do prace budu tesit :D je mi lito kdyz pritel ted musi vse platit a ja jen minimum... :( ale to by clovek musel byt za vodou aby mohl mit deti bez premysleni...

dadaamstaff
21. zář 2016

Ted me to zmatlo. Pokud je otec v RL, nedostanu porodne i kdyz spolu nezijeme? Dekuji

sametacek1
22. zář 2016

@dadaamstaff ahojky, koukni se na netu, na to jak ziskat porodne, je tam castka, kterou nesmis presahnout jako samozivitelka, a castka , kterou nesmis presahnout s partnerem... ja sem svobodna , partnera mam, moje castka kdybych byla samozivitelka presahuje o 490kc tak ze na porodny narok nemam, s partnerem presahujem uplne :D ovsem jestli doma platis, plyn, elektriku, hypoteku, vodu atd.. to uz nikoho nezajima.. ono stejne snad musis vyplnit zadost o porodne, i kdyz na nej nemas narok.. bohuzel mi pracujici platci dani nikdy na to mit narok nebudem :(

j.a.n.i
22. zář 2016

@sametacek1 Proc bys musela vyplnovat zadost o porodne? Neni povinnost zadat o zadnou socialni davku.

dadaamstaff
22. zář 2016

Uz jsem si o tom neco nasla no. Neda se nic delat 🙂 prvorodicka s porodnym, ale........ hold se neda nic delat.

sametacek1
24. zář 2016

@j.a.n.i takhle, presne nevim, jsem prvorodicka a bylo mi to tak receno az pujdu vybehavat veskere doklady atd.. tak nevim, popravde jsem rikala ze mi to prijde taky jako zbytecnost , kdyz vim ze sanci nemam.. tak na co bych mela behat jeste nekde po uradech , kuli necemu co dostanou stejne jen vyvoleny :D

verusche
24. zář 2016

@sametacek1 Jsme na tom úplně stejně...
Z nějakých 18k mám 10k a bude hůř ☹ všechno platí manžel ze svého a já holt vše na maličkou kupuji z druhé ruky a požádala jsem o pomoc rosinu, že jestli chtějí něco koupit, tak ať se vyprdnou na oblečení a nakoupí věci do výbavičky.
Kosmetiku, pleny, vaničku, atd atd atd...
Dost se tím ušetří a nám to moc pomůže.
Nu a už každý něco koupil a úspora je přes 4000,- což zaplatilo nábytek do pokoje a maličká bude mít vše co potřebuje, ale je to šílené...

j.a.n.i
24. zář 2016

@verusche Jake manzel ze sveho? Jste manzele a tedy i penize jsou vase spolecne...

sametacek1
24. zář 2016

@verusche ano presne , jinak taky rikam stejne pritel plati ze sveho a to z toho duvodu ze mame kazdy svuj ucet a kazdy sve penize.. odpoved pro j.a.n.i , jelikoz si neumim predctavit ze by jme meli spolecny ucet a prosila bych ho o pujceni karty nebo jestli mi da 500kc na nakup... teda ja nevim jestli to takhle chodi vsude ale znam plno lidi co to tak maji a nevim.. no.. 🙂 jinak stejne tak, pozadala jsem at nekupuji obleceni, ze to proste sezenu po lidech a bazarkach, nektere veci jako vybava do postylky vyjde draze i pouzita ale co se da delat.. skrinku jsme koupili v ikee za 600kc a dost se toho vejde, a komodu jsme dostali od znami tak ze uz jen ta komoda extra isetreno.. ted maji v ikee stolecek za 300kc , v obi 150kc za lampicku.. tak ze krasny 🙂 jinak ty penize to je opravdu siilenost. A co teprve az se budou nakupovat plenky 🙂 uz schajim rady lidi jake kupuji, ono dnes uz to neni o znacce 🙂 a co jsem koukala tak v tesku maji dokonce na jednech plenach o pulku levnejsi, tak ze za nakych 250kc balik, tak vyrobce udaneho jako pampers.. nevim jestli sem koukala spravne ale mam za to ze ano, ono je vice teda znacek, tak nevim jestli si vyrobce nepletu, a dost lidi mi poradilo kupovat pleny v tesku maj na sobe fialove sovicky.. ze pry rozdil znackovich a techto nevidi 🙂 jinak musime doufat ze budem kojit, to je dalsi usetrena polozka 🙂 jinak ty penize, to je opravdu hruza, bohuzel bude hur.. ale co by sme pro ty vonavoucky a ruzovi prdelky neudelali .. 🙂

j.a.n.i
24. zář 2016

@sametacek1 Treba muzes pro dite udelat to, ze budes pouzivat latkove plinky, je to pro nej zdravejsi a jeste usetris. A s pritelem si mej finance jak chces, ale manzele je z titulu manzelstvi proste maji spolecne.

anomisv
24. zář 2016

@sabuliin za prvé je to humus, nechápu kde se zrodila myšlenka a jak na to hrdý otec mohl přistoupit. Za druhé, já nárok na Porodné presahnu sama takže zda je otec uveden nebo ne, nezáleží.. za třetí známá to tak udělala neuvedla otce ne skrz Porodné ani ne skrz přídavky které jsou v tomto případě tisícové částky ale protože seděl!!! Bohužel ji tahaly všude možně a vyslýchali!! Musela prokazovat že otce nezná protože to že sedí pro ně není výmluva a prý na ní kladli opravdu velky nápor a stres aby zjistila zda to opravdu nedělá jen pro peníze.

lajla
24. zář 2016

@tripisek to je dost drsný a sprostý názor...znám spoustu lidí co pracují za málo, snaží se a ano Porodné dostali..
Někteří zde si bohužel nevidí do pusy..

verusche
25. zář 2016

@j.a.n.i látkové pleny jsou super, dokud nejsi v bytě jako ky bez možnosti pověsit prádlo ven, bez balkónu a s tim, že ti doma schne dva dny...
Na susicku není místo a v momentě kdy se pořídí jsme na tom cenově jako ze stejně dlouhou dobu používání jednorázovek, takže nula od nuly pošla.... (poznatky z kurzu latkování).
A kolem sebe mám dost lidí co v tom utopilo víc při hledání těch pravých a nakonec sice našli, ale když ztráta připočítá k tomu, co skutečně využili, tak neušetřili nic....

evulina77
25. zář 2016

@verusche jasně, ale druhé a další dítě už jede zadarmo. Jinak pokud někdo kupuje stále nové a nové plínky a stále hledá, tak to není ani rozumné ani moc normální. Ono obyčejné čtvercovky jsou levné a taky jsou dobré a schnou rychle. Taky je dobré aspoň jednorázovyk kombinovat s pracíma plínkama, tím se dají náklady snížit. Třeba jednorázovky dávat jen na noc a jinak dávat čtvercovky se separáčkama. Pokud je potřeba ušetřit nějakou kačku, musí se hledat způsoby, ne hledat důvody, proč to nejde.
Jinak susiška je dobrá a dá se dát i na pračku. Susiška je stejně mnohdy jedinné řešení v bytech, který popisuješ, protože stejně dlouho jako plínky se suší i jiné oblečení a pak stejně po pár dnech smrdí a v bytě se hromadí vlhkost...
Kosmetika pro miminka je kapitola sama pro sebe. Ze začátku stačí umývat vodou a někdy to vzít nějakým jemným mýdlem. Olejíčky a mazání mlíkama apod. je pro mě zbytečné a pro mimča to není ani zdravé. Vanička a různé kolotoče a houpátka apod. je taky zbytečná investice. Za mě je nejlepší investice do šátku nebo do ergonomického nosítka. Pak není ani potřeba hluboký kočár a dá se pak investovat do dobrého sporťáku, když už je dítko starší...
Doporučuji přečíst, ještě před porodem Princip kontinua, možná to otevře oči a vrátí se zdravý rozum. Dítě potřebuje hlavně kontakt s matkou

j.a.n.i
25. zář 2016

@verusche Pokud člověk nevymýšlí a jede ve čtvercích, tak nevěřím, že neušetří a též nevěřím, že to nejde usušit, koneckonců i my jsme bydleli v bytě, když jsme byly děti a to jiné plíny nebyly a taky uschly a netrvalo jim to stejně jako jakémukoliv jinému prádlu 2 dny... Ano, když má jen čtverce, tak až dítko začne spát celou noc, tak bude muset dát na noc jednorázovku, to čtverce nedají, ale to je spotřeba 1 plínka na den.

konik_mischel
25. zář 2016

@evulina77
@j.a.n.i
ahoj holky, já plánuju používat látkové plenky- ani ne tak z důvodu ekonomické nutnosti, ani proto, že jsem šílená ekomatka, ale přijde mi, že těch 5 minut, co mě to stojí naházet do pračky a pověsit se fakt nezblázním a úspora? Maximální! Měla jsem původně klasické čtverce kupovat - cca 30 kč/ks- x60 ks - 1800 + jsem koupila 10x kalhotky vícevelikostní na aliexpressu ( celkem do 1000 - některé byly za 60 kč, některé za 120 kč - jsem max. spokojená). Nakonec jsem se při návštěvě kamarádky s 8 letým synem zmínila, že budu používat látkové plenky a ona, že je po synovi má, některé i nepoužité a všechny mi dala, protože oni už děti nechtějí. Takže mám doma 60 látkových poctivých plen (šila jí je mamka u nich v podniku- náklady lahev vína) a cca tu 1000 za ty kalhotky. Jako separační vložky budu používat perlan, koupila jsem za 580 kč v lékárně roli - 50 m, sedla si s ní k tv a u seriálu si nastříhala pruhy do plínek jako separačky a čtverce, které budu používat s medvídkem místo vlhčených ubrousků. A jak říkám, cílem není ušetřit za každou cenu, ale když jsem i tu na MK hledala informace o látkových plenkách a dostalo se mi informací o pořízení látkových plen a dalších věcí na látkování- pořizovací cena cca 20 000, nechápala jsem, za co ty holky daly tolik peněz. Takže ano, všechno jde, když se chce. 😉

sametacek1
25. zář 2016

@anomisv ano presne tak, do meho pritele hustili rodice a dalsi at se nepriznava jako otec, tak stim prisel, pak prisli i oni za mnou ze mi jde o nakych 13000 porodneho a ze budu blba, kdyz ty penize neziskam.. tak jako to pardon, ale racit budu mit v naruci , krasne zdrave miminko, pro ktere jsem trpela hodiny na sale, nez to ze budu mit nakych 13K a pritel bude kdo? Darce spermii :D nebo vlastne nikdo, jelikoz vlastne ani nevim skym sem spala, kdyz je neznami a ze bude u porodu? Tak to bude, zrovna kamos :D jako kdyz stim prisel ze to do nej hustej porad dokola, tak jsem zacala rikat ze to je moje dite a to ho stvalo, ze to je nase dite, a porad rikam jen moje... vysvetlila jsem mu proc to rikam a je klid.. 🙂 a ve skutecnosti ja sama o nakou stovku na to porodny uz nedosahnu.. tak ze jsem si vyslechla dalsi rady jak to udelat... a to je porad dokola, a dokola.. me to kazdopadne je totalne proti srsti a delat to nehodlam.. jestli to nekomu za tech 13K stoji tak proc ne, ale nese to plno veci kolem, pak problem s prihlaseni otce, kontroli ze socky jestli opravdu zije zena sama s ditetem.. vzdyt ja nemam snad pravo ani na pridavky , tak ze hold se budem muset hodne snazit, ty tri roky setrit na cem pujde a pak sup do prace a zase bude vse jak ma byt .. 🙂

zuzineckah
25. zář 2016

Nepřiznat otcovství kvůli porodnému je ubohost hrubého zrna ať se na člověk kouká z jakéhokoliv úhlu😒

lajla
25. zář 2016

No latkovat na bytě bez sušičky vážně Nezávidím ... holt plísně si své místo najdou...
Kdo to říká neví o čem mluví...nebo mají tak tri- čtyři plinky denně...

tripisek
6. říj 2016

@lajla vidim si tam az moc dobre. . .slusni lide ( myslim dva co poctive pracuji) proste narok nemaji

lajla
6. říj 2016

@tripisek ale ano, to je správné...přesahují určitou hranici financí, a ta musí být nějak nastavena, taky nárok nemáme a co...
Ale můžou být i rodiny co pracují za min mzdu a opravdu jsou, nejsou to žádná nemakacenka, a ti nárok splňují...
Není potřeba škatulkování

tripisek
6. říj 2016

@lajla minimalni mzda cca 10000 plus 10000 a uz narok neni. . .ano pokud jsou lidi vychcankova, prac. Smlovy na cerno, chudinky na socialce. Ne a co porodne ma byt pro miminko

lajla
6. říj 2016

@tripisek tak já si půjdu stěžovat😉 u nás roky pracuje pouze manza a nedostáváme od státu ani tuk, spíš prispivame daněmi a poplatníky...jo je to nefér😉

tripisek
6. říj 2016

@lajla ano protoze manzel ma urcite pres 20tis. Nechapu kdo to vymyslel, vzdyt driv porodne dostala kazda maminka. . .jenze zase kvuli vysoke porodnosti nekterych skupin to sebrali nam a opet nechali jen pro ne

lajla
6. říj 2016

@tripisek víte já si kolikrát říkám jestli to některé maminky myslí vážně nebo si dělají srandu, nebo jsou tak hloupé...
Dítě si poridim s vědomím že peníze mám a o děti se postarám ne že natahnu ruku a stát bude solit...je úplně na něm komu a kdy co.da...
Ad Porodné to je tresinka na dortu pro vyvolené, pro jaké...není na nás ale na státu...kde jinde je?
Ad mateřská...kde jinde ještě můžou matky dovolenkovat tak dlouho?protože mateřská dovolená opravdu dovolená je, záleží na každém,jak si to udělá

tripisek
6. říj 2016

@lajla tak jelikoz jste napsala, ze jste nikdy nepracovala tak podle toho mate mysleni jake mate. . .ano clovek musi mit penize aby mohl mit dite. . .jde o to, ze stat podporuje jen vyzirky. Je zbytecne to vic resit

Strana
z6