icon

Konec HPP během mateřské dovolené. Čerpání dovolené?

barunka1408
7. lis 2017

Ahoj/Dobrý den 🙂, v pulce února 2018 budu nastupovat na MD ,která bude trvat 28 týdnů tzn. do půlky září. Nicméně v půlce Srpna 2018 mi bude končit smlouva na dobu určitou. Automaticky mi v lednu 2018 naskočí na výplatní pásce určitý počet dní dovolené - nárok do půlky Srpna kdy mi smlouva končí. Chci se zeptat kdy si můžu dovolenou vyčerpat? Mohu si dovolenou vyčerpat ještě před nástupem na MD ? Nebo mohu čekat až na konec MD a čerpat jí (půlka září)- ale vlastně už nebudu zaměstnancem firmy, takže to je asi nesmysl... jsem z toho jelen. Nevíte na koho se případně s dotazem obrátit. Na našeho účetního se samozřejmě budu obracet, ale chtěla bych mít už nějaké info předem. Díky 🙂

lenoulinkaa
•
8. lis 2017

@barunka1408 dovolenou ti proplati při výstupu, když ji nevycerpes

barunka1408
autor
•
8. lis 2017

@lenoulinkaa A můžou mi to proplatit už v tom Srpnu nebo až po skončení MD v září. Jde mi jen o to aby se na mě v tom září už nevyprdli.

lenoulinkaa
•
8. lis 2017

@barunka1408 pokud ti končí PP v srpnu, tak se srpnovou výplatou.

alik9
•
8. lis 2017

@barunka1408 Jsem na tom stejně. Končí mi smlouva na konci srpna, ale na mateřskou půjdu nějak v půlce března. Pokud zjistíš víc informací tak napiš. Taky jsem po této otázce pátrala.

barunka1408
autor
•
8. lis 2017

@alik9 tak jsem položila dotaz v právní poradně a je to vlastně tak jak píšu a obě možnosti jsou možné. Zaměstnavatel muže povolit čerpat celou dovolenou již před nástupem na MD nebo naopak při ukončení smlouvy proplatit náhradu za dovolenou 🙂

alik9
•
10. lis 2017

@barunka1408 Dík za info, já tu teď bojuju s naší sekretářkou/účetní, která mě přesvědčuje, že mám nárok jen za co odpracuji do půlky března. a zbytek že nedostanu. Tak přemýšlím jak se bránit.

lenoulinkaa
•
10. lis 2017

@alik9 mateřská dovolená se považuje jako odpracovaná doba, takže za tuto dobu samozřejmě vzniká nárok na dovolenou. Takže ať si paní nastuduje příslušné zákony.

andelka
•
10. lis 2017

Holky,a jak je to když md předchází nemocenská? U nás nejde pracovat až do md,a já mám problémy už teď. Ale pracovat chci dokud to půjde. Nicméně je možné že v lednu/ únoru už nebudu zvládat, na md mám jít v květnu,smlouvu mám do konce září. Co s dovolenou, která mi zbude za letošek a případně naskočí nová? Ještě jsem nemocenskou neměla,tak nevím jestli to hybne i s dovolenou.

lenoulinkaa
•
10. lis 2017

@andelka příští rok by ti měl vzniknout nárok v poměrné části vzhledem k délce pracovního poměru za předpokladu, že nebudeš mít 100 pracovních dní nemoci. Pak by bylo krácení. A co nevyčerpeš před nástupem na PPM, tak ti proplatí při ukončení PP.

andelka
•
10. lis 2017

@lenoulinkaa děkuju.