Konec rodičovské a znovu těhotná. Budu brát pořád stejně?

katerina97
14. říj 2020

Pobírám na rodičáku 8300 na jedno dítě, dcera půjde do školky a narodí se mi syn. Budu brát na dceru a syna pořád 8300,- ? Tak jako na první dítě?

nikoulinka
14. říj 2020

@katerina97 záleží, zda máš nárok na mateřskou. Pokud ano, budeš pobírat mateřskou a poté až rodicak. Pokud ale na mateřskou nárok nemáš, můžeš si to spočítat sama. Budeš totiž rodicak brát od narození dítěte. Takže dejme tomu, že budeš chtít být na rodicaku do tří let, tak 300.000 děleno 36 měsíců a vyjde ti měsíční castka 🙂

katerina97
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
nikoulinka
14. říj 2020

@katerina97 ano, přesně tak 🙂

ma33
16. říj 2020

Mě to vyšlo tak....před první dcerou jsem byla zaměstnanec. Prvně jsem nastoupila kvuli rizikovému tehotenstvi na nemocenskou, pak na mateřskou a rodičovskou. Během rodičovské, letos v únoru, jsem otěhotněla podruhé, ale rodičovskou jsem měla jen do tří let dcery ted v srpnu. Žádala jsem zaměstnavatele o prodloužení "rodičovské"- o neplacené volno z důvodu péče o dítě o 3 měsíce, kdy bych teď na konci října měla nastoupit na novou mateřskou. Zaměstnavatel mi to bohužel opakovaně odmítl. Tak jsem řešila co teď. Jít v srpnu během koronaviru v 6. měsíci pracovat ( jsem učitelka na SŠ) mi přišlo úplně mimo, zvlášť, když to byly prázdniny a dcera mi nastupovala do školky až v září. Tak jsem se ptala na české správě a oni, že jsou 2 možnosti. Buď nastoupit hned na nemocenskou ( ani jeden den v práci) a bude se mi počítat nemocenská a následná mateřská z platu před první dcerou, nebo odpracovat měsíc a bude se mi to počítat z nového platu- výmeru. Díky tomu, že jsem nečekala, že by mi někdo dal v srpnu, kdy se neučí, vyšší plat, tak jsem nastoupila na nemocenskou hned. I když mi v práci říkali, že musím aspoň na nějaký den nastoupit, nemusela jsem.