Malou mi nevzali do školky, mohu si prodloužit rodičák?

sandulik233
14. kvě 2019

Dobry den, moji maličké dcerce budou za 5dni tri, ale mam velky problem, jsem na pracovnim urade malou nikde do skolky nevzali a pridavky mi vsechny zamitli, nevim jak to chodí asi znovu obnovit rodicak do 4let nepujde? Nebo kam a na koho se mam obrátit aby jsme pobirali nejake penize. Fakt nevim jak to provést chtela jsem jit už do prace ale nemuzu kdyz nema skolku a nejstarší pujde už do školy,takze bude veselo.. Poradite prosim?

hlasimse
14. kvě 2019

@sandulik233 a máš už RP celý vyčerpaný? Jestli ne, tak ještě se to v tomto věku dítěte dá, podle mě.. Případně se můžeš asi odvolat?

astyna88
14. kvě 2019

Tak v tom pripade zkus pohledat bud sdilene hlidani,pres fb skupinky babysitting nebo soukromou ms,vsude to neni drahe,pripadne mikrojesle,ktere jsou zdarma pro pracujici rodice. Variant je spousta,tak neves hlavu.

zahodila
14. kvě 2019

A nevzali ji teď nebo na příští školní rok? Tuhle situaci jsem řešila soukromou školkou, bývají i školky dotované, kde se platí mnohem přijatelnější penize. Nejlépe se informovat ve svém okolí...

martinau5
14. kvě 2019

Včera o tom mluvili na ČT 24. Dítě od 3 má nárok na školku a když není místo, školka má najít místo v jiné spadové školce. Ale je fakt, že jsem poslouchala jen na půl. Zkuste si to zjistit podrobněji.

zahodila
14. kvě 2019

@martinau5 Jenže to by to dítě muselo být k předškolnímu vzdělávání přihlášené, tzn.by to zakladatelka musela řešit loni v květnu.

lv
14. kvě 2019

Na úp, hledat místo které zaplatí školku i když moc jiného ne. Ptát se ve všech školkách v okolí, často se ještě něco o prázdninách uvolní.

verca38
14. kvě 2019

Zkusila bych si to hlidat a treba v zari někdo nenastoupi a bude místo..my to tak měli..a na UP nemate zadnou podporu?vim ze po rodicaku je to minimum,ale dobře něco..

sandulik233
autor
15. kvě 2019

Děkuji za všechny odpovědi. Školku hledám a snad to nějak vyjde. Ta podora od pracáku byla jen ctyri měsíce taky žádná sláva. Nevim možná bych ze sebe mela udelat cikana aby mi vysli vsechny pridavky, toto zachazeni je hrozne

verca38
16. kvě 2019

Nezlobte se na me,ale mozna by bylo lepsi resit věci dřív,nez vypisovat něco o cikanech..pokud uz mate vyčerpanou podporu,tak nejaky cas na UP jiz ste..takze se situaci ve které se ted nachazite ste musela pocitat nebo se pletu🙂

sandulik233
autor
18. kvě 2019

@verca38 ne nepocitala, protoze mi ve skolce rekli ze ji vezmou a ted v kvetnu ze ji asi nevezmou jak s timhle muze asi clovek pocitat?!

fifina86
18. kvě 2019

@sandulik233 v Nbk i Podebradech jsou soukrome skolky ;)

sandulik233
autor
19. kvě 2019

@verca38 a muzu si hovorit o kom chci me zamitli vsechny pridavky co mohli ale vam se to zrejme nestalo pani chytra..

ladyhacek
19. kvě 2019

@sandulik233 pokud na přídavky nemáte nárok tak vám je zamítnou 🙂.
Nám malého nevzali a v srpnu nám volali, že se uvolnilo místo, ale bylo to teda u nás na vesnici a šla jsem právě do prace.
Jsem také od Nymburska, tady je dost školek.
Jen teda když jste nepodala přihlášku tak nevím zda váš i do jiné vezmou. Zeptejte se zda můžete podat dodatečnou přihlášku, že vám dítě nevzali
Ve školkách ovšem mají přednost místní děti
Určitě bych vše příští týden obvolala a uvidíte, ale dřív než v září vám jí asi nevezmou
Nevím zda chcete teď hned nebo až na to září

raliska
19. kvě 2019

To, ze vam zamitli prispevky znaci pouze to, ze mate jako rodina po zaplaceni najmu vyssi prijem nez je zivotni minimum. Myslim, ze pobirani davek neni nic, co by mohl clovek zavidet... Naopak by mel byt rad, ze na tom neni az tak spatne, aby davky potreboval... Kazdopadne problem se skolkama je, ze neberou vpotaz jestli rodice pracuji nebo ne... To by podle me melo byt hlavni kriterium prijeti a ne vek nebo spadovost :( kazdopadne mrknete na soukrome, u nas je treba dotovana z fondu eu pro pracujici matky ;) urcite bych to nevzdavala, drzim pesti ;)

raliska
19. kvě 2019

Jinak ja se stehovala a chtela jsem pro dceru skolku v prubehu roku, no napsala jsem email na odbor skolstvi a predali mi kontakt na skolku s volnym mistem. Treba i to by pomohlo

ilonne
19. kvě 2019

@raliska Jenže školka není hlídací centrum, ale vzdělávací instituce.

tulikiss
20. kvě 2019

@raliska jak se pise nademnou skolka neni hlidacka, ale vzdelavaci instituce a v te je naprosto nepripustne, aby si davala diskriminacni kriteria, ktera se netykaji deti. Proto se posuzuje pouze dite a u nej vek, bydliste. neni mozne uprit diteti pristup ke vzdelani jen proto, ze jeho rodic z nejakeho duvodu nepracuje. Kdyz to tak bylo drive tak se to stejne obchazelo, ze se bud zamestnal na chvilku nebo donesl razitko od znameho, ze u nich dela. Jak by si podle vas mel tedy najit clovek praci pokud o ni prisel, protoze se treba dite narodilo v lednu a do skolky ho vezmou az od zari a zamestnavatel neda neplacene volno.

raliska
20. kvě 2019

@tulikiss ja si stojim za nazorem, ze maji mit prednost pracujici rodice a to prosim pisu z pozice matky, ktera do prace nechodi a dite ma ve skolce. U nas je ale skolkova situace dobra. Napr. V Praze je to o dost slozitejsi a v mych ocich se to obecne neda porovnavat s hlidackama, ktere si uctuji uplne jine sazby. Ano resenim by samozrejme bylo, kdyby bylo vice mist ve skolkach, ale to aktualne neni.

raliska
20. kvě 2019

Obecne "diskriminacni" to bude vzdy pro nejakou skupinu... Slovo dnes velmi oblibene :D kazdopadne se nehadam, jen vyjadruji nazor... Povinny je predskolni prok, ty roky pred nim by zkratka mala byt prednost pro ty, kteri to skutecne potrebuji... A ze se to obchazelo? Obchazi se vzdy vsechno..; bohuzel, tak to u nas je...

raliska
20. kvě 2019

A kdzy se na to podivam z jineho soudku, tak nevidim duvod, proc by vbodovem systemu nemohl dostat rodic pracujici napr o 2 body navic... Za me to ma vetsi logiku nez body za sourozence...

ilonne
20. kvě 2019

@raliska nemají tam co dělat ano body za sourozence. Jediné rozhodující kritérium je věk, vše ostatní je diskriminační. Existuje už i rozhodnutí soudu.