Mám nárok na porodné a mateřskou?

hankatrdlinka
3. čer 2014

Maminky, prosím o radu....Od roku 2010 jsem zaměstnaná u jedné firmy, ale od letošního března jsem na nemocenské, protože jsem těhotná (TP září)...budu mít nárok na mateřskou a možnost si říct, jak dlouho chci být s malým doma? Chtěla bych 3 roky....
A k porodnému....jestliže malý dodrží termín září, jaké předchozí čtvrtletí se počítá? Prostě 3 měsíce předem (tj. červen, červenec a srpen) nebo klasické kalendářní čtvrtletí ( tj. duben, květen a červen)????? Někdo řekne tak a někdo tak a já jsem z toho blbá a upřímně i zoufalá....mám sice čas, ale chci si v tom udělat jasno!!!!
Jakou částku nesmíme přesáhnout vím, ale jde mi to ty měsíce....
Prosím, poradíte mi??? Pokud možno nejlépe ta maminka, co řešila porodné nedávno a má čerstvé zkušnosti, ale i tak....děkuji za každou pomoc ☹.....

petrajurinova
3. čer 2014

@hankatrdlinka podle toho co píšeš o době kdy jsi zaměstnaná, nárok na mateřskou máš a rodičovskou dovolenou ti zaměstnavatel musí poskytnout do 3 let věku dítěte (po porodu máš nahlásit přesné datum narození dítěte), můžete se domluvit, že se vrátíš do práce dříve - ale tomu zaměstnavatel nemusí vyhovět a ani ty na to nemusíš přistoupit, nebo můžeš po vyčerpání mateřské dovolené požádat o 1 rok neplaceného volna k péči o dítě do 4 let (ale ani tomu nemusí zaměstnavatel vyhovět). Rodičovský příspěvek si můžeš nechat rozpočítat na tolik měsíců kolik chceš, ale je tam myslím nějaké omezení v ohledu na předchozí průměrný výdělek, pokud bys to chtěla na méně než do 3 let dítěte.
Nárok na porodné si můžeš spočítat na kalkulačce zveřejněné na internetu a příjem se bere za kalendářní čtvrtletí (leden až březen, duben až červen, červenec až září a říjen až prosinec). http://www.penize.cz/kalkulacky/narok-na-porodne

hankatrdlinka
autor
3. čer 2014

@petrajurinova moc ti díky, ale jedna holčna mi psala, že jí počítali normálně 3 měsíce předem, ne žádné čtvrtelí....možná se spletla ona.....A prosím, pro můj klid.....i když se narodí srpen nebo v září, bude se počítat duben až červen?????? Jinak moc díky....já se v tom úplně ztrácím ☹

petrajurinova
3. čer 2014

@hankatrdlinka v pravidlech pro přiznání je jasně uvedeno, kalendářní čtvrtletí, pokud to někde někomu spočítali z jiných měsíců, je to chyba pracovnice, která to počítala.

Porodné
Porodné je dávka poskytovaná v závislosti na výši příjmu, kterou se rodině s nízkými příjmy jednorázově přispívá na náklady související s narozením prvního dítěte.
Nárok na porodné je vázán na stanovenou hranici příjmů v rodině, která v kalendářním čtvrtletí předcházejícím kalendářnímu čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo, musí být nižší než 2,4násobek životního minima rodiny. Do rozhodného příjmu se nezapočítává rodičovský příspěvek a přídavek na dítě.
Porodné náleží ženě, která porodila své první živé dítě nebo které se současně s prvně narozeným živým dítětem narodilo další živé dítě nebo děti. Jestliže žena, která dítě porodila, zemřela, splnila podmínky nároku na porodné a dávka jí nebo jiné osobě nebyla vyplacena, má na porodné nárok otec dítěte.
Nárok na porodné má rovněž osoba, která převzala dítě mladší jednoho roku do trvalé péče nahrazující péči rodičů, za stejných podmínek (rozhodný příjem rodiny do 2,4násobku životního minima, první dítě nebo současně narozené děti).
Porodné náleží v rodině pouze jednou, a to buď na první živě narozené nebo na první dítě převzaté do trvalé péče nahrazující péči rodičů.
Porodné je stanoveno pevnou částkou a činí 13 000 Kč na první živě narozené dítě. Narodilo-li se s prvním živě narozeným dítětem další živě narozené dítě nebo děti, činí výše porodného 19 500 Kč.

hankatrdlinka
autor
3. čer 2014

@petrajurinova o tom porodném jsem hodně četla, částku znám, ale měla jsem zmatek, nebo spíš ona mě zmátla, s těmi měsíci....
Do práce, kde jsem byla, se určitě nevrátím...to bylo za trest ☹....
Takže bych, podle všeho, měla mít nárok na mateřskou, která je, myslím, půl roku a pak normálně ten rodičák, když si vyberu 3 roky.....

petrajurinova
3. čer 2014

@hankatrdlinka jj, hned když půjdeš na mateřskou( ta je 28 týdnů a nastupuje se 8 až 6 týdnů před plánovaným termínem porodu), tak jak budeš odevzdávat lístek od doktora, přidej písemné oznámení (nemusí být, ale je to lepší pro případné komplikace - a nechat si převzetí potvrdit razítkem), že žádáš o mateřskou dovolenou do 3 let dítěte. Peníze a rozpočítání příspěvku pak budeš řešit na úřadě.
A pokud chceš potom jít pracovat jinam a nemáš "protekční" místo, je dobré začít hledat už po 2. narozeninách (nebo i dříve), míst kde berou maminky po mateřské a vytváří jim vhodné podmínky pro skloubení práce s rodičovstvím je fakt hodně málo.