Mám nárok na porodné? Nemám nic odpracovanýho

dingir
23. lis 2012

Ahoj chtěla bych se zeptat jestli v roce 2013 budu mít nárok na porodné, když po škole(což jsem rok) jsem nemohla sehnat zaměstnaní a byla jsem a stále jsem evidovaná na úřadě práce takže nemám nic odpracovanýho, a přítel si hradí sociálni a zdravotní sám ale příjem není pravidelný, budu ho uvádět v RL. Mám na něj nárok? Jelikož nemám nic odpracovanýho nedostavám ani samozřejmně žádné peníze od Úřadu práce. Děkuji za odpovědi...

blahova_andrea
23. lis 2012

Touto dávkou se rodině s nízkými příjmy jednorázově přispívá na náklady související s narozením prvního dítěte. Nárok na porodné je vázán na stanovenou hranici příjmů v rodině, která v kalendářním čtvrtletí předcházejícím narození dítěte musí být nižší než 2,4násobek životního minima rodiny. Výše porodného činí 13 000 Kč na první živě narozené dítě. Narodí-li se s prvním živě narozeným dítětem další živě narozené dítě nebo děti, výše porodného činí 19 500 Kč.

wahu
23. lis 2012

No vyborne.. A pak to tady v tom state ma nejak vypadat! Dalsi takova, co nikdy nepracovala, pritel pracuje stridave, ale state starej se! Je mi zle.. :( Kde je zodpovednost? Poridit si dite umi kazdy, ale vychovat z nej cloveka, ktery se sam o sebe zodpovedne postara tezko dovede nezodpovedny rodic. Ale to je prece fuk, stat se postara.. Co na tom, ze z penez, ktere odvadeji pracujici, kteri ve finale nedostanou ani pridavek na dite! At zije socialni spravedlnost po cesku..

lrg
23. lis 2012

To je super, takže na porodné mají nárok jen sociálně slabí? Myslela jsem, že právě kvůli těm, kteří si z rození dětí dělají živobytí byla tahle dávka zrušena. Takže pracující lidi na to zase doplatí. Nemáme s manželem tak nízké přijmy, ale rozhodně ne vysoké, z jednoho platu zaplatíme podnájem a z druhého žijem (žili jsme, teď nastoupí mateřská.....) Takže by se nám takový příspěvek taky rozhodně hodil. Ale to bych se musela válet doma a žít z dávek. Chjo.....

ladus88
23. lis 2012

Super takze ja vlastne odvadim danne jen aby se pomohlo ´ˇsocialne slabsimˇ´ ale to ze my dva cca vydelavame 20tis. je vlastne uz moc.Fakt super proc z danni neplatit ty kteri si to vetsinou zavinili sami.A baby ktere se snazi o mimco a sebevic jim to nejde pak ostrouhaj.Podle me by to spis melo byt naopak.Pokud na to nemam tak si snad dite neporizuji.

zouzelkova
23. lis 2012

Já a muj přítel jsme taky málem nedostaly porodné vypočítáva se dle životního minima já sem pracovala tři roky a přítel 7 let ale nakonec ,jse k nám dostalo asi o 100,- a už bychom ho nedostali ale na přídavky nárok už nemáme na ty už zas máme příjem vysoký takže co nám daj si zase vezmnou tenhle stát stojí vzhuru nohama!

zelvatko
23. lis 2012

víc než dotaz žadatelky mě rozhodily vaše odpovědi.. já byla taky na pracáku, a proč? protože mě skončila smlouva a jako těhotnou mě nikdo zaměstnat nechtěl!!!!!! Měla jsem vše odpracované, jak požadovali a přesto mi byla vybrána 4letá varianta.. Teď bych se mohla taky vztekat, že manžel je osvč a seberou nám něco navíc a to je příspěvek na manželku a dítě.. to jsou taky peníze navíc.. Tak to hold u nás ve státě chodí.. buď dostávají jen bohatí a nebo sociálně slabí..

kajalka
23. lis 2012

Zelvatko, dnešní doba není růžová. Proto nechápu ženy, co se rozhodnou svobodně otěhotnět (a prosím, žádné výmluvy, že se událo omylem - když je dostupných x druhů antikoncepce, pokud dítě opravdu nechci, nevznikne) v době, která k tomu není příznivá. Po škole, ve škole, v práci, kde nemám smlouvou zaručené pokračování, bez práce, bez spolehlivého partnera, s partnerem bez práce. Z čeho pak to dítě zabezpečit? Proč ho přivést na svět, když sama mám holý zadek? Radši pár let počkat a pracovat na sobě a na budování zázemí, než se x let plácat s ničím a plakat na sociálce, jakej jsem chudák. Porodný se mělo buď zachovat pro všechny (bohužel - systém odměn pracujícím kvalifikovaným ještě nikdo nenavrhl) a nebo všem sebrat.

hhanca
23. lis 2012

Tady aby se člověk bál na něco zeptat ☹ Hnedka samý útočný a nepříjemný příspěvky.
Kdyby si měl člověk pořídit děti až když je zajištěný, tak někteří by je nemohli mít nikdy a nebo by čekali tak dlouho až by to už "nešlo". To jak je to v tomto státě, stejně nezměníte a to, že budete odsuzovat tím taky ničemu nepomůžete! Myslím, že peníze se hodí každému, ale bohužel...
Tak hezký den 🙂

fykyska
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
janeska92
1. únor 2013

Já mám také rok po škole bude mi 21 let za tři neděle a zjistila jsem že jsem těhotná (bylo to plánované) a nechci si tu na nic stěžovat, ale já také nepracuji protože není práce nevymlouvám se ráda bych pracovala ale není kde na nás mladé každý kašle... Proto studuji než abych byla na pracáku kde mi nic nedají... Je to nespravedlivé protože dávky dostávají jen ti kterým se makat nechce a to jsou však víte kdo.... Jsem stoho zoufalá protože ráda bych pracovala a tak budu mít jen 4 letou variantu bohužel ti nahoře se nám jen smějí... ☹((( Můžete mít Mgr Ing Mudr a nikde vás stejně nevezmou tak to je a bude ☹(( Lituji všem kteří mají stejný osud jako já ☹ . Mám stoho obavy ☹ Vy si všichni myslíte že mi mladí jsme schnilí ale nejsou takový všichni..... Nikdo nemůže za to že práci neseženou a buď ještě chodí na střední nebo jsou na úřadu práce... Člověk zjistí že je v tom a mateřskou nedostane protože nemá nic odpracovaného když nás mladé neberou.... Smutné

pejtho
1. únor 2013

Holky já zírám...@dingir se na něco ptala...pokud nemáte odpověď, tak nevím proč na otázku vůbec reagujete! Nejste tu od toho, aby jste někoho soudili.
Já nárok na porodné nemám a nešílím z toho...Když na něj někdo nárok má, tak ať to využije ne? Nebo vy by jste se ho snad vzdali ve prospěch těch sociálně silnějších? Proberte se!

Jinak dingir - životní minimum pro dvě osoby + dítě do 6ti let je 7.710 Kč. Váš měsíční čistý příjem nesmí přesáhnout 2,4 násobek, jak už tu někdo psal-tedy 18.504 Kč. Vzhledem k tomu, že ty nepobíráš nic, tak by na to musel dosáhnout tvůj přítel. Pokud má příjem nepravidelný, tak tuším že se bere klasicky průměr za 12 měsíců. Ale přesně by ti to určitě řekli na OSSZ, tak se tam neboj zeptat.
Porodné činí 13tis a vztahuje se pouze na první dítě.

filipatereza
1. únor 2013

Rozhodně bych řekla, že je lepší mít dítě na škole nebo těsně po škole, s člověkem, kterého mám ráda, byt je neplánované...než ve 30 naříkat na nejrůznějších fórech, že mi miminko nejde, pak po několika IVF dělat hrdinku, že jsem zodpovědná.
Ano, maminky, mám dítě co se narodilo na škole, v posledním roce medicíny, to jsem ale nezodpovědná, co?
Dostali jsme porodné, pak 4 letou variantu. Ted mám 3800 měsíčně a 500 Kč přídavky na děti - to je pálka, co?
Nikdy jsem neprodlužovala studium, zodpovědně se učila, absolvovala s červeným diplomem.
Výčitky nemám, vše co jsem od státu dostala mu bohatě na daních za celý život vrátím.
A jsem štastná, že jsem mladá maminka, co má na své dítě spoustu sil...
Takže asi tak, vy rýpalky...

Sice je to trochu mimo téma, ale já zase nechápu a vadí mi, že pojištovna platí umělé oplodnění maminám po třicítce. Nechtěli děti dřív, fajn, jejich věc...Ale proč by jim to pojištovna měla proplácet? Dělaly kariéru, tak at si to platí.
Jasně, je to kontroverzní názor, ale každému vadí něco...

maudn
1. únor 2013

já mám dítě při škole, o první jsem přišla (mimoděložní) po 2.ročníku a otěhotněla jsem před začátkem 4. znovu, nyní už budu končit. Manžel je starší,takže máme jeho příjem. Nevidím nic špatného na tom mít dítě dřív a kdo ho má později, tak je to čistě na něm a taky to nehodnotím. Jedna paní, když jsem měla mimoděložní, tak mi dost jasně naznačovala, že jí je 33 a má dvou leté dítě a já jem teda brzo začala... že je třeba zaměstnání nejdřív mit a bla bla... pak se tam bavila s paní o postel vedle, že jí zrušily během mateřské místo a tak nejspíš bude bez zaměstnáni... to jsem jen chtěla ukázat ten kontrast jistoty.......
porodné nám nedali, protože manžel dostal zrovna prémie a to nám tam započítali do příjmu☹
Nejsme na tom zdravotně nejlíp, i gynekoložka mi doporučila s těhotentvím neotálet. A kdo byl na pracáku pro lejstra na žádání o porodné a pod. a viděl komu tam cpou ty penize, tak musí vědět, že problém není v maminkách po škole nebo při škole...

monad
1. únor 2013

NO JÁ MYSLÍM, ŽE když máš první dítě, tak na něj ještě právo máš normálně ne?? při druhém dítku už ti nikdo nic nedá.. nebo se pletu::??? 😕

jarunkaxyz1
1. únor 2013

Vůbec to počet dětí, zda je první či druhé - neovlivní. Jde o dosažený příjem.

ajina17
1. únor 2013

No teda hollky vy k ní máte teda,ale přístup...Já osobně jsem si také ještě k práci nečuchla...chodím stále do školy...Ale tohle je věc na kterou se uživatelka vubec neptala...ona se ptala skrze porodné zda má nárok... A milá uživatelko dělá se to tak s tím porodným,že pokud bydláíš s partnerema máš u něj trvalé bydliště a on bere víc jak (cca 17 500,-) Tak nárok nemáš...pokud bere méně tak nárok máš 🙂Ale aději si dojdi na sociálku tam ti vše řeknou 😉

jaya
1. únor 2013

No, jak uz tam bylo napsano vyse, tak narok mas, ale jenom na prvni dite, a pokud jsi socialni pripad. Dal budes dostavat standardni davky a doplatky do zivotniho minima.

Jenom jsem chtela dodat, ze stat nedava bohatym a chudym. Dava opravdu jenom chudym, bohatym jenom bere. Vzdycky jsou to ti bohati, co plati ty chude - to je socialni spravedlnost. To, ze nekdo (CSSD) porad dokola omila, ze bohati neco dostanou, to je jenom populisticky kec. Vezte, ze kdyz se bohatym jeste zvysi dane, tak se na chude proste vykaslou, budou danit jinde, nekapne z nich ani koruna, a vsechno to zaplati stredni trida.

speedygon
19. únor 2013

monad:i u prvního dítěte je porodné vázáno na příjem...bohužel....počítá se příjem domácnosti. Je také jedno, zda tam máš či nemáš trvalý pobyt. Bere se prostě celkových příjem všech osob v bytě žijících.

jasminecek
19. únor 2013

Prosím vás, co vy jí máte co mluvit do toho, kdy bude nebo nebude mít děti? To je snad každého věc, z některých tady mluví jen závist 😖 tady aby se člověk ještě na něco zeptal, to si raději najde jiné forum.

marikura
Odpověď byla odstraněná
Zobraz