Mám nebo nemám nárok na mateřskou po změně zaměstnání? Pracuji celkem už tři roky.

ifankka
21. srp 2018

Ahoj, potrebuji poradit. Pracovala jsem 2,5 na HPP v jednom zamestnani, kde jsem dala k poslednimu lednu 2018 vypoved. Ihned 12.2.1018 jsem nastoupila jinam, kde jsem nyni a mam smlouvu na neurcito.

Otehotnela jsem a teoreticky od listopadu bych mela jit na materskou (tp 19.12). Psala jsem na socialku a dostalo se mi zvlastni odpovedi a to, ze v pripade zmeny zamestnani musim splnovat odpracovanych 270 dni z kazdeho pojisteni. Coz samozrejmne v nove praci splneno nemam a nikde jsem takovou vec necetla. Vsude bylo info, ze narok na materskou mam v pripade, ze mam za posledni 2 roky odpracovano 270 dni a pres nastupem na materskou musim byt zamestnana (coz jsem). Absolutne bych nepocitala,ze ja, normalne pracujici bych nemohla mit narok na materskou a je mi z toho do breku. Resil jste nekdo podobnou situaci?

Moderátoři skupiny

lachtanice86
21. srp 2018

@ifankka je to 270dnu za poslední dva roky. Může se scitat z několika zaměstnání

ifankka
autor
21. srp 2018

@lachtanice86 to jsem si taky myslela, ale ze socialky mi prisel tenhle email, kdyz jsem se ptala na narok na materskou.. z ceho usuzuji, ze musim mit spleno 270 dni u obou zamestnavatelu

firsttime
21. srp 2018

Já si myslím, že na to nárok máš. Pro tvůj klid bych si zavolala té paní a ještě jednou ji popsala tvoji situaci, ať ti řekne, zda ano nebo ne a žádný neurčitý email. 😉

anina32
21. srp 2018

Máš nárok. Ta věta: Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění. To neplatí pro zaměstnání po sobě jdoucím, jako ve tvém případě, ale pro souběžná. Dám příklad, kdyby měl někdo dva poloviční úvazky, u jednoho by byl dlouhý roky a u druhého třeba jen měsíc, tak by sice nárok na mateřskou měl, ale vypočítávaly by se mu peníze jen z toho úvazku kde podmínku doby splňuje. Aby se mu započítali příjmy z obou zaměstnání dohromady, tak by musel splňovat tu dobu u obou, ale to se tě netýká, tobě stačí že máš odpracováno a že jsi zaměstnaná. Píšu jak tatar, snad pochopíš jak jsem to myslela.

lachtanice86
21. srp 2018

@ifankka přesně tak. Máš nárok. Zkusila bych ji odpovědět nebo zavolat, ale nárok máš

ifankka
autor
21. srp 2018

Holky dekuji, trochu me ten email vydesil, protoze jsem celou dobu zila s pocitem, ze to odpracovano musim mit, uz jen z predchoziho zamestnani mam odpracovano vic jak 270 dnu. Doma jsem byla pred nastupem do noveho zamestnani 11 dnu, to si nemyslim, ze by melo mit nejaky vliv,jinak pracuji porad. Pro jistotu se tam poptam osobne, abych mela klidnejsi spani.

lnk84
21. srp 2018

Já jsem do nové práce nastupovala v říjnu 2016 a rodila jsem na začátku července 2017, takže na MD jsem nastupovala v květnu a nebyl s tím žádný problém..

penelope87
21. srp 2018

@ifankka Já to z toho taky chápu tak, že ti to přiznají. Jen tam upozorňuje, že se ti PPM bude vypočítávat ze mzdy z posledního zaměstnání.

ifankka
autor
21. srp 2018

@penelope87 Dobre, asi jsem to blbe pochopila, tim lip, vydesila jsem se 🙂

Jeste se zeptam, jak je to s materskou kdyz jste na neschopence? Neobira se clovek o penize potom pri vypoctu materske? A zapocitava se neschopenka do odpracovane doby?

lenoulinkaa
21. srp 2018

@ifankka neubírá. Kdyz je nemoc, tak jsou vyloučené doby a výpočet ppm se tím nesnižuje. Nemoc se do dob pojištění započítává.

karol1996
29. srp 2018

@anina32 A když jsem třeba ja začala do druhého zaměstnání chodit po dvou měsících v jednom a mela jsem je souběžně, ale obě byla na dobu urcitou a končila o par dni dřív, než po roce, mam nárok na MD? Jsem na nemocenske a to druhé zaměstnáni mi konci k 30 září.