icon

Mám nějaký nárok na peníze, když v těhotenství musím zůstat doma?

janinaklinku
1. říj 2018

Zdravím, jsem ve 12 týdnu a zatim chodím do práce, říkala jsem si, že to v práci vydržím co nejdéle, ale poslední dobou je to náročnější nez dřív. Jenomže kde vezmu peníze kdyz nebudu chodit do práce? Pobírá se nějaký příspěvek před narozením miminka? Vůbec se v tom co píšou na internetu nevyznám :(

Strana
z2
denny27
1. říj 2018

Jedině nemocenská

janinaklinku
autor
1. říj 2018

@denny27 to jako vážně? To vážně nemáme nárok na nějakou dávku? Na nemocenskou se mi nechce, nebydlíme jeste s přítelem spolu a takhle bychom se téměř neviděli :(

adau
1. říj 2018

A jak by sis to teda prosimte predstavovala? Ze si jen tak nebudes chodit do prace a stat te bude dotovat?

denny27
1. říj 2018

Nic jiného mě nenapadá 😏 nebo se zkusit nechat přeřadit na jinou pracovní pozici, pokud to lze a nijak to neohrožuje těhotenství

nicol22
1. říj 2018

A co byste si ještě představovala? Nemocenská, mateřská, rodičák na 4 roky a furt je to některým málo...těhotenství není nemoc a pokud není nijak extra rizikové a práce není extrémně fyzicky náročná, tak nevidím důvod nepracovat..

tulikiss
1. říj 2018

jako opravdu vazne stat vubec nezajima, ze jste se dobrovolne rozhodla poridit si dite. stat vas bude "zivit" 3 roky na rodicaku.

jezz1e
1. říj 2018

Co se nechat živit od přítele, když na rozdíl od státu pracoval na miminku?

gruyerre
1. říj 2018

Úplně nechápu, co by sis představovala. Nemocenská ti nestačí? To jsem zvědavá, jak se pak budeš tvářit na rodičovský příspěvek...

miba10
1. říj 2018

Můžu se zeptat jako práci děláte? Já dělala na montážní lince na 3 směny ve fabrice do 6 mesice. Pak jsem byla nucena jít na neschopenku, protože už se to nelíbilo už ani doktorovi 😂 Neříkám že to nebylo občas náročné, ale nedokážu si představit sedět doma. Pochopím když jsou nějaké problémy nebo komplikace nebo práce, která je opravdu nějakým způsobem riziková. Ale dokud jsem mohla tak jsem dělala.
Jinak kromě neschopenky není nárok na nic. Těhotenství není nemoc, s tím se dá fungovat. Držím palce

janinaklinku
autor
1. říj 2018

Opravdu děkuju za vaše názory, nemusíte se do me hnedka obouvat.. Jen jsem se zeptala, i kdyz jsem to neformulovala zrovna nejlépe. Jde jen o to, že v práci je to teď špatný, a některé kolegyně mi naznačují, že už bych měla jít, že jen zabíram místo a beru práci ostatním. Tak jsem si hledala jestli to nějak jde, abych nebyla bez prostředků. Ale takhle se raději nechám přeřadit na jinou práci a budu ráda, že dokážu fungovat, že mi není až tak špatne.

janinaklinku
autor
1. říj 2018

@miba10 dělám ve fabrice, nejdříve jsem pájela, ale z toho mě naštěstí sundali, i když pořád jsem tak dva metry od toho. Já taky dobrovolně doma byt nechci, to bych se za chvíli zblaznila :| brala jsem to jen jako alternativu. Jinak děkuji za příspěvek

klartes
1. říj 2018

@janinaklinku Pokud to jde tak se nechej přeřadit, mě jedině napadlo si zažádat o příspěvek na bydlení, ale záleží kde a s kým bydlíš a taky na nákladech a příjmech, jinak jedině na tu druhou pozici a vydržet.

miba10
1. říj 2018

@janinaklinku na ostatní se vykasli. Na mě si taky klepali na čelo co ještě dělám v lince a na směny. Ale proč bych měla jít jinak, když svou práci zvládám a u doktora (i závodního) jsem si to obhájila. Samozřejmě, nejde to do nekonečna. Já pak musela opravdu odejít. Ale je pouze na to tě ják ty se cítíš. Já měla možnost na jinou práci, ale když jsem zjistila, že bych na tom byla pracovně ještě hůř a co se týče financí, bych hodně padla dolů, tak jsem chtěla zůstat na svém

janinaklinku
autor
1. říj 2018

@klartes děkuju, zítra zajdu za vedoucím, snad mě pochopí a nějak to vyřešíme

janinaklinku
autor
1. říj 2018

@miba10 u nás se hodinovka liší maximálně o tři koruny, slovo příplatky tam nikdo nezná, takže bych na tom byla finančně stejně. Jen na oči a ruce je to namáhavější. Ale pořád lepší než sedět doma. Zkusím to tam, snad kolegyně dají brzy pokoj.

jezz1e
1. říj 2018

@janinaklinku Jen upozorňuji, že v případě převedení na jinou práci máš právo na vyrovnávací příspěvek, pokud by byla hůř placená. Zaměstnavatel Tě nemůže nutit jít na nemocenskou. Pokud vhodnou práci nemá, měl by Tě nechat doma za dosavadní mzdu (překážka na straně zaměstnavatele). Zaměstnavatelé se obvykle snaží těhotné přesvědčit k odchodu na nemocenskou tak na to buď připravená.
edit: teď čtu, že finančně je to u vás všude stejné tak možná o to víc bude tlačit na tu nemocenskou

zuzineckah
1. říj 2018

@janinaklinku nepadla tady docela zásadní informace, a to ta, ze pokud tvoje práce není pro těhotnou vhodná je zaměstnavatel povinen přeřadit te na jinou práci nebo nechat doma za plný plat. Hlavne se nenech zahnat na nemocenskou nebo si nabulíkovat, ze musíš dělat horší nebo méně placenou práci. Nemusíš. Musíš se jen ozvat má správném místě. Jít za vedoucím je dobrý nápad. Držím palce.

zuzineckah
1. říj 2018

@jezz1e tak si mne předběhla 🙂

janinaklinku
autor
1. říj 2018

@jezz1e
@zuzineckah Děkuju za rady, no u nás se tomu vedení zatím jen diví, proč ještě chodím do práce, proč nejsem raději doma. Nátlak je jen od kolegyň, ale budu si dávat pozor. Nechci nikomu brát práci, ale zase zbytečně být doma se mi taky nechce. Krom občasného pobolívání bříška jsem úplně v pohodě 🙂 Mimi se má taky podle paní doktorky dobře a to je pro mě důležité.

merope
2. říj 2018

@janinaklinku Pohlídej si hlavně chemikálie - jinak mě samotnou udivuje, jak jsem v pohodě, pokud zrovna neusínám z únavy nebo mi není špatně (týden nic a pak najedou celý den ☹ )

BTW komu že to bereš práci? Já měla pocit, že teď po každém, kdo chce pracovat, firmy sáhnou okamžitě.

leilinka1234
3. říj 2018

@merope taky mě zajímá, komu bere práci :D snad tam byla do teď z nějakého důvodu... Nebo do teď byla zakladatelka jen na parádu a od té doby, co je těhotná začala makat? :D každý má ve firmě nějaké postavení a nějakou činnost, kterou musí vykonávat ať je to jak je to...

janinaklinku
autor
3. říj 2018

@leilinka1234
@merope Já vlastně taky pořádně sama nevím komu ji beru. O tom jsem nějak nepřemýšlela 🙂 Jen jsem z každé strany slyšela, že mam byt doma a nebrat jim práci a to mi stačilo, abych se cítila mizerně :( Možná si myslí, že teď budu dělat za dva :D

klartes
11. lis 2018

@janinaklinku Tak jak jsi to vyřešila? Domluvili jste se nějak?

janinaklinku
autor
12. lis 2018

@klartes No přendali mě sice na jinou práci, ale je docela náročná na oči a prsty. Ale jelikož se mě každý týden chodí ptát, kdy už budu končit tak jsem se rozhodla vytrvat co nejdéle, samozřejmě s přihlédnutím k zdravotnímu stavu 🙂

merope
12. lis 2018

@janinaklinku Pokud to není nebezpečné a zvládáš, tak se určitě hodí vydržet co nejdéle. 8 týdnů před termínem porodu můžeš jít na klasickou mateřskou. Před tím si ještě můžeš vyčerpat dovolenou. Jestli dobře počítám, tak máme termín podobně - tzn. nástup na mateřskou někdy v únoru. Spíše mám pocit, že to šíleně letí. Já teda musím víc sedět a vnímám, že výrazně míň chodím a učím, tak to je trošku znát (na studentech - když jim nekoukám na monitor, tak se flákají ☹ a ruku nezvednou, že něco potřebují), ale zase že se flákají a neptají, to je trošku jejich problém, nebudu na VŠ hlídací pes. Já tedy naštěstí s prací končím někdy kolem 15.12. a potom už se budou hodiny snižovat, ale zase chci pak dělat ještě státnice, takže práce taky kupa, jen jinak. Držím pěsti, ať se mrněti daří a ať to i v práci jde.

janinaklinku
autor
27. lis 2018

@merope Teda, to tě obdivuju, ve všech směrech 🙂 ještě se učit na státnice. Já jsem se rozhodla, že si konečně udělám řidičák 😀 a co se práce týče, tak jsem si teď vydupala chodit jen na ráno, sice to vstávání mi nedělá nejlépe, ale zase můžu chodit včas domu 🙂

merope
27. lis 2018

@janinaklinku Tak být jen doma a nic nedělat, bych asi zešílela a je pravda, že teď už postupně vnímám, že to není ono - lítá mi tlak, jakmile jsem jen trošku unavená a musím víc odpočívat. Takže ležet a pracovat na počítači nebo si číst, to je super. Už aby byl ten konec semestru 🙂.

janinaklinku
autor
27. lis 2018

Tak s tlakem mám taky trochu problémy, povětšinou se drží dole 😒 Každý mi říká, že mám odpočívat a spát dokud můžu, že zanedlouho už se jen tak nevyspim 🙂 Uteče to jako voda a konec semestru bude tu 🙂 Já si pořád říkala jak to neutíká a on už bude téměř konec roku 🙂

klartes
2. pro 2018

@janinaklinku Jo tak to se nedivím. Ale pokud se nějak necítíš, tak bych šla taky raději odpočívat. je pravda, že pak už toho spánku nebude 🙂

ejmate
3. pro 2018

@janinaklinku No ještě je jedna možnost, pokud děláš práci, která je s těhotenstvím neslučitelná a zaměstnavatel tě nemůže přeřadit na něco co můžeš dělat, tak máš nárok na to být doma za 100 % platu, ale to je hodně výjimečná situace, většinou tě dá zaměstnavatel třeba do účtárny dělat nějaký papíry apod. Jinak já byla nějak druhý/třetí měsíc taky totálně hotová, spala jsem snad 15 hodin denně 😀 Ve 4. měsíci se to už nějak ustálilo, přestalo mi být blbě i jsem míň unavená, takže ještě vydrž, ono se to určitě zlepší 😉

Strana
z2