Manžel v Německu a já bez smlouvy v ČR - rodičovský příspěvek

pajabastl
20. čer 2018

Holky, vím, že se to tu už řešilo, ale nejsem z toho moudrá. Před porodem mi skončila pracovní smlouva v Čechách, ale jestě jsem měla nárok na mateřskou. Malej se narodil 25.2. 18 a tal jsem byla minuly tyden na PÚ s tím, že si požádám o rodičák...tak mi řekla paní, že musím v Německu, když tak dělá manžel...opravdu nemam tady nárok, i kdyz jsem platila daně a oddělaný rok mam?? A můžu si v Německu žádat já a nebo musí manžel?? A na netu jsem našla, že tam je rodičák jen na rok...máte někdo zkušenost, kolik tam ten rodičák dělá a na jak dlouho je??

lucie0205
20. čer 2018

Měla sem to samé. Bývalý manžel v DE kde byl zaměstnán na HPP. Já v Ostravě, pracující, odděláno vše. Nic méně spadáte se synem pod DE. V ČR se vy berete jako nezaopatřená osoba, jelikož ste doma, syn se bere jako nezaopatřená osoba do 18 let. o vše sme museli žádat v DE. Na syna sem měla Kinder Geld okolo 12 tis. plus příspěvky. Vše ale bude chodit na otce a na DE účet jelikož do ČR to neposílají. Manžel si musí nechat přeložit RL dítěte, oddací list a poté jde žádat na příslušný úřad. My mse měli navíc problém že nás automaticky přeřadili i se zdravotní pojišťovnou do Německa. to bylo za trest. Jinak manžel má nárok také na odlučné - cca 200 Euro to je v případě že jezdí do ČR 1 měsíčně za dítětem. Vše musí ale řešit on v DE.

pajabastl
autor
20. čer 2018

@lucie0205 A bude tedy žádat o RP manžel a nebo ja? A kolik ten rodičák děla?? Na PÚ tady v Čechach byla paní velmi nepřijemná a pomalu nic mi nerekla ☹ a na jakem úřadě se v Německu žádá?? Moc děkuji 😊

evakaspar
20. čer 2018

Co to je za blbost, na rodicak mate narok vy tady v cesku, proc do toho motaji manzela? Trvaly pobyt mate tu a na rodicak ma narok kazda matka ktera tu trvale žije. Ja mam manzela v Londyne ale rodicak budu cerpat ja tu na sebe. Zas nejaka chytra pani urednice 😠 rodicak vam dat musi tu.

pajabastl
autor
20. čer 2018

@evakaspar co jsem pochopila, tak v EU to spada pod manzela...taky tomu vubec nerozumim ☹

evakaspar
20. čer 2018

@pajabastl to je fakt divne, my v anglii ani nic cerpat memuzeme, byt manzel tam x let pracuje a plati dane a pojisteni, protoze ani ja ani deti tam nemame hlasen pobyt proste tam clovek musi zit aby ziskal nejaky benefit. Predpokladam ze trvaly pobyt vy a syn mate tu takze rodicak cerpate tam kde zijete. Nenechat se odbyt a o rodicak normalne zazadejte. Tady tvrdi bludu na uradech.

pajabastl
autor
20. čer 2018

Nu budu se muset zeptat asi nejakeho pravnika, abych mela nejaky argument...taky mě to strašně překvapilo

luciebx
20. čer 2018

@evakaspar no v uk ze tu manzel dela van fakt nikdo nic neda. tvoje materska se pocita z tveho platu ktery kdyz nedelas nedostanes. benefity zalezi kolik manzel vydela zda vas uzivi. ale ze zijnet mimo uk tak opravdu to nikoho tu na uradech nezajima. bohuzel realita. no

luciebx
20. čer 2018

@pajabastl pod EU opravdu nespada vse. jen proto ze manzel pracuje v zahranici.

barchen
20. čer 2018

@evakaspar Bohužel nemá. TP v ČR jí nezajistí pobírání RP v ČR. Je to proto, že ona nemá prac. smlouvu, která by jí jakoby "zaručovala" podmínky rodičovské dovolené v ČR. Takže všechno se řídí manželem. Kdyby neměla manžela ale byla by "svobodná" matka, už by pro ni platili jiné podmínky a mohla by teoreticky čerpat.
@pajabastl Ono to záleží taky od toho, kde se dlouhodobě fyzicky zdržujete jako rodina (bydlení) a jak to má manžel se zdravotním pojištěním? Má ho v DE nebo v ČR? A kdy si pojištěna ty?

evakaspar
20. čer 2018

@luciebx tak me to prijde logicke. Proto nechapu proc ji pani urednice poslala pryc ze si to ma
vyridit V nemecku, kdyz tam nezije. No a co ze manzel tam pracuje. Prece ja jako zena ziji v cr, pracuji v cr, platim dane tak i materskou a rodicak budu cerpat tady v cr nezavisle na manzelovi. To sou zas novinky . Bych to pani urednici velmi strucne vysvetlila 😠

evakaspar
20. čer 2018

@barchen ja i deti mame pojisteni tu manzel v uk. Me taky bude koncit smlouva za mesic, ale na rodicak mam narok normalne po vybrani materske. Rodicak, neni vazan na praci nebo smlouvu. Na rodicak ma narok, kazda zijici zena v cr, ale musi tu mit obcanstvi. Materska je vazana na zamestnani a pani chce rodicak . Jsou dva druhy prispevku jeden ma kazda a druhy jen pracujici.

barchen
20. čer 2018

@evakaspar A kde fyzicky a papírově žijete, ty s dětmi? Já vím jaké příspěvky nabízí ČR. Rodičák bohužel je v mnohých případech vázaný na práci a k tomu i veřejné zdravotní pojištění. Na rodičák má nárok i cizinka, co tady nikdy nepracovala a nemusí mít občanství. Rodičák dokonce může žena pobírat i ze zahraničí a žít tady, stejně tak může žít v zahraničí a pobírat český RP .Nebo může pobírat např. německý "rodičák" a česká strana jí ho dorovná, když to bude méně, než na co by měla nárok v CZ. Je obrovské množství situací, kde se něco zohledňuje, manželství, přeshraniční zaměstnání, smlouva v práci, občanství rodičů... Věnuji se tomu a vím o tom hodně 🙂. Ale tazatelka musí specifikovat víc její situaci aby se dalo jednoznačně říct, jestli může pobírat tady nebo musí zažádat v DE, nebo musí pobírat z DE.

daniellah
20. čer 2018

Nárok na RP máte v ČR z důvodu bydliště( néé trvalého), které se zjištuje u matky a dítěte, tedy pokud zde fyzicky bydlíte, pokud otec pracuje v zahraničí, taky záleží, kde má manžel sídlo firmy, jestli v ČR.
Na UP Vám měli dát vyplnit zvláštní formulář pro tyto případy o zjištění bydliště.

evakaspar
20. čer 2018

@barchen Tady v česku. Penežitá pomoc v mateřství je vázaná na práci. Rodičovský přispevek ne to by pak nemohli brát cigoši, protože ti nikdy na práci nehrabli a decka maji jen kvuli teto davce. Paní má nárok na rodičak tu stejne jako já.

barchen
20. čer 2018

@evakaspar Pokud paní bydlí v ČR "jen na oko", nemá tady platnou prac. smlouvu a s tím spojené i veřejné zdravotní pojištění, tak RP jí nedají. Jelikož v zahraničí žijí desetitisíce českých rodin (ne jenom skupina, kterou zmiňujete), tak také by mohly využívat štědrý sociální systém (který je štědřejší než hodně EU zemí) a pobírat např. RP tady ale do systému žádný z členů rodiny nic nedává. A nemohou. Pokud tazatelka bude chtít, napíše víc, jak vypadá její situace a podle toho jí můžeme doporučit postup a ne jenom stěžovat si na neinformovanou úřednici.

berynka
20. čer 2018

@pajabastl pokud nemáte platnou pracovní smlouvu v ČR,musíte zadat o rodičovský příspěvek v Německu.Resp.vas partner,který tam pracuje.Narok na Elterngeld je na 12/14mesicu a je kolem 60% z platu.Po uplynutí této lhůty a nevyčerpané částky 220tis by vám měl být rozdíl doplacen v ČR,myslím.

Zkuste poradnu Aperio,případně si najdete na stránkách Eures,kdo to ma na starosti ve vašem okolí.

Po narození dítěte zadejte také o Kindergeld.Jen mám dojem,ze jsou trosku přísnější pravidla a je nutné zadat do 6mesicu po narození.

pajabastl
autor
20. čer 2018

@barchen zdravotni pojisteni ma v Německu a na VZP mi rekli, ze az doberu materskou, tak s malym budeme mit zlutou pendlerskou karticku jako manzel

barchen
21. čer 2018

@pajabastl Ok, takže v tom případě podá manžel žádost o adekvátní dávku v DE. Mohou nastat dvě situace, žádost schválí a dávku přidělí. V tom případě si pak můžete český ÚP požádat o dorovnání na český RP jelikož ten německý bude pro vaši rodinu asi nižší. Pak může nastat, že dávku zamítnou (neznáme přesnou situaci manžela, jestli má německou nebo českou smlouvu, nebo je "přeshraniční" zaměstnanec), pak si s tou zamítnou žádostí požádáte o vyplácení českého RP na příslušném ÚP podle bydliště. Dávám link, kde to je hezky a česky popsané.
http://www.mnichov.de/mkportal/modules/wiki/ind...

absintka19
25. čer 2018

@evakaspar obcanstvi neni podminkou pro cerpani RP. Ja ho nemam a RP mam priznany. Mam zde TP a bydliste na uzemi CR.
Viz oficialni stranky :
https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsk...